GIZ

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Photo: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednica Centra za promociju održivog razvoja (CPOR) i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je u zgradi Vlade Srbije nagradu Liderka održive energetike ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam primila nagradu Liderka održive energetike, koja se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji“, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Nagrade Liderka održive energetike su ove godine dodeljene prvi put. Pobednice su proglašene na konferenciji Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju.

Dobitnice je izabrala komisija, a od sledeće godine biće organizovane javne nominacije i glasanje

Nagradu su ustanovili Centar za promociju održivog razvoja (CPOR), koji je pre pet godina osnovao WISE Srbija mrežu žena, i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit. Dobitnice nagrade izabrala je interna komisija, a od naredne godine biće organizovane javne nominacije i glasanje.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas uručila nagradu ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović, koja je i članica WISE Srbija mreže žena. Izborom ministarke Đedović Handanović za jednu od tri liderke održive energetike za 2023. godinu, WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zaštiti životne sredine odaje priznanje za doprinos ubrzavanju procesa energetske tranzicije kroz kreiranje regulatornog okvira koji podstiče investicije u obnovljive izvore energije. Nedavno uspešno održane prve aukcije u Srbiji konkretan su rezultat ovih napora“, izjavila je predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić.

Žene Srbije vide sebe kao aktivne učesnice u energetskoj tranziciji

Na prošlonedeljnoj konferenciji su, takođe, predstavljeni rezultati istraživanja Uloga žena u domaćinstvu i biznisu u energetskoj tranziciji – inicijative vredne podrške. Sproveo ga je CPOR u partnerstvu sa GIZ-om. Žene Srbije vide sebe kao aktivne učesnice u energetskoj tranziciji, ali im je za njihovo potpunije, konkretnije i smislenije učešće potrebna finansijska i institucionalna podrška.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji