GIZ

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Photo: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednica Centra za promociju održivog razvoja (CPOR) i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je u zgradi Vlade Srbije nagradu Liderka održive energetike ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam primila nagradu Liderka održive energetike, koja se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji“, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Nagrade Liderka održive energetike su ove godine dodeljene prvi put. Pobednice su proglašene na konferenciji Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju.

Dobitnice je izabrala komisija, a od sledeće godine biće organizovane javne nominacije i glasanje

Nagradu su ustanovili Centar za promociju održivog razvoja (CPOR), koji je pre pet godina osnovao WISE Srbija mrežu žena, i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit. Dobitnice nagrade izabrala je interna komisija, a od naredne godine biće organizovane javne nominacije i glasanje.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas uručila nagradu ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović, koja je i članica WISE Srbija mreže žena. Izborom ministarke Đedović Handanović za jednu od tri liderke održive energetike za 2023. godinu, WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zaštiti životne sredine odaje priznanje za doprinos ubrzavanju procesa energetske tranzicije kroz kreiranje regulatornog okvira koji podstiče investicije u obnovljive izvore energije. Nedavno uspešno održane prve aukcije u Srbiji konkretan su rezultat ovih napora“, izjavila je predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić.

Žene Srbije vide sebe kao aktivne učesnice u energetskoj tranziciji

Na prošlonedeljnoj konferenciji su, takođe, predstavljeni rezultati istraživanja Uloga žena u domaćinstvu i biznisu u energetskoj tranziciji – inicijative vredne podrške. Sproveo ga je CPOR u partnerstvu sa GIZ-om. Žene Srbije vide sebe kao aktivne učesnice u energetskoj tranziciji, ali im je za njihovo potpunije, konkretnije i smislenije učešće potrebna finansijska i institucionalna podrška.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WindEurope evropskim izborima desni centar revidira Evropski zeleni dogovor

WindEurope o evropskim izborima – očekuje se da desni centar delimično revidira Evropski zeleni dogovor

29. septembar 2023. - Energetski intenzivna industrija i WindEurope traže garancije od EU za Evropski zeleni dogovor, posle promena na evropskim izborima

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

29. septembar 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

29. septembar 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

29. septembar 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu