Energetska kriza

Započeti radovi na terminalu Alexandroupolis LNG za alternativu ruskom gasu u jugoistočnoj Evropi

Alexandroupolis LNG pocetak radova premijeri predsednici

Premijeri i predsednici Grčke, Bugarske, Srbije i Severne Makedonije (foto: Aleksandar Vučić/Twitter)

Objavljeno

03.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U prisustvu visokih zvanica iz Evropske unije i premijera i predsednika zemalja iz regiona danas su svečano započeti radovi na gradnji terminala za tečni prirodni gas Alexandroupolis LNG. Terminal u istoimenoj luci na severoistoku Grčke mogao bi da predstavlja značajan projekat za energetsku bezbednost jugoistočne Evrope i Balkana jer u vremenu energetske krize i sukoba u Ukrajini obezbeđuje novi pravac snabdevanja prirodnim gasom.

Ceremoniji su prisustvovali premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Evropskog saveta Charles Michel, kao i predstavnici kompanije Gastrade, koja će upravljati terminalom. Većina ovih zemalja je veoma zavisna od ruskih isporuka gasa, a nedavno je Gazprom prekinuo snabdevanje Bugarske jer nije pristala da fakture plaća u rubljama.

Alexandroupolis LNG (eng. liquefied natural gas) će biti plutajući terminal za tečni prirodni gas koji će obezbediti 5,5 milijardi kubnih metara godišnje za tržišta Grčke, Bugarske, Srbije i Severne Makedonije. Očekivan početak rada je decembar 2023.

Početak rada terminala planiran je za kraj 2023.

Terminal je povezan sa drugim projektima, kao što je gasni interkonektor Grčka-Bugarska (eng. Interconnector Greece Bulgaria – IGB) koji će biti u funkciji od septembra 2022. godine, ali i drugi gasovodi koji se grade, kao što su oni između Bugarske i Srbije, i Grčke i Severne Makedonije. Svi ti projekti će omogućiti ovim zemljama da smanje zavisnost od ruskog prirodnog gasa diversifikacijom svojih ruta i izvora snabdevanja.

Inače, zemlje JIE poslednjih meseci ubrzano vuku poteze kako bi obezbedile alternative ruskom gasu.

Da podsetimo, članice EU su juče na vanrednom sastanku ministara energetike razgovarale o pitanju plaćanja gasa u rubljama, ali nisu postigle zajednički stav. Evropska komisija je početkom marta predstavila plan REPowerEU kako bi evropski uvoz ruskog gasa smanjila za dve trećine do kraja godine, a potpuno do 2030, što će biti skup poduhvat.

Mitsotakis: spremni smo da pomognemo susedima da zadovolje svoje potrebe za gasom

Alexandroupolis LNG pocetak radova

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je tokom svečane ceremonije da će za 20 meseci Grčka moći da uvozi mnogo više LNG-a.

Ucena Moskve čini ovu regionalnu saradnju ne samo neophodnom, već i hitnom, istakao je on, i dodao da je Grčka obezbedila sopstvenu energetsku nezavisnost, i sada je spremna da pomogne susedima da zadovolje svoje potrebe.

Bugarski premijer Kiril Petkov je poručio da ove zemlje mogu zajedno da se odbrane od ruskog pritiska. Taj pritisak, prema njegovim rečima, neće postići svoj cilj i današnji događaj je dokaz za to. Ovo je energetski projekat koji će promeniti energetsku mapu Evrope, dodao je on.

Kovačevski: prestanak korišćenja uglja i zamena prirodnim gasom je strateški cilj zemlje

Međusobna povezanost gasovodnih sistema je, prema rečima Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, veoma važna. On se zahvalio EU jer većina ovih projekata ima evropsko finansiranje, kao što je nova interkonekcija prema Bugarskoj. Uprkos poteškoćama i izazovima u energetici, uveren sam da možemo da ih nadmašimo zajedničkim naporima nacija u regionu i pronađemo rešenja, istakao je on.

Premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, rekao je da će povezivanje Severne Makedonije na alternativni pravac snabdevanja obezbediti prirodni gas građanima i privredi.

Prestanak korišćenja uglja i zamena prirodnim gasom je strateški cilj zemlje, a diversifikacija izvora snabdevanja je ključna, naveo jeon, i dodao da Južni gasni koridor doprinosi nezavisnosti od ruskog gasa jer obezbeđuje isporuke iz SAD i sa Bliskog istoka.

U Grčkoj su planirana još tri LNG terminala i jedna interkonekcija

Osim projekta u luci Alexandroupolis, planirana je još jedna investicija za uvoz LNG-a grčke rafinerije Motor Oil u Korintu pod nazivom Dioriga LNG. Konačna odluka o ulaganju očekuje se krajem ove godine, a godišnji kapacitet biće 2,5 milijardi kubnih metara.

Istovremeno, Elpedison ima projekta Solun FSRU za koji se očekuje da će postati operativan 2025, a Gastrade je danas saopštio da je dobio dozvolu od regulatora za svoj drugi plutajući terminal, koji će biti instaliran kod Trakije.

Kada je reč o gasovodima, grčki operater DESFA i severnomakedonski NER planiraju novu interkonekciju kapaciteta 1,5 milijardi kubnih metara godišnje uz opciju povećanja na tri milijarde kubika. Očekuje se da će ova investicija dostići 110 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

3. maj 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

3. maj 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

3. maj 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

3. maj 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije