Energetska kriza

Bugarska revidira ugovore o tranzitu s Gazpromom posle prekida isporuke gasa

Bugarska revidira tranzitu Gazpromom prekida isporuke gasa

Foto: Ministarski savet Republike Bugarske

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ruski Gazprom je prestao da isporučuje gas Bugarskoj i Poljskoj i upozorio ih da iz gasovoda ne uzimaju gorivo namenjeno drugim zemljama. Premijer Bugarske Kiril Petkov je taj potez nazvao kršenjem ugovora i ucenom i rekao da njegova vlada preispituje sve sporazume s kompanijom, uključujući one o tranzitu. Neke zemlje EU su pristale na ruske uslove plaćanja.

Gazprom je danas saopštio da je privremeno obustavio isporuku gasa bugarskom Bulgargazu i poljskom PGNiG-u jer nisu platili za gorivo u rubljama za april. Ta ruska državna kompanija je dodala da ih je obavestila da će suspenzija trajati dok ne izmire obaveze na propisani način.

„Bugarska i Poljska su tranzitne države. U slučaju neovlašćenog preuzimanja ruskog gasa iz količina namenjenih tranzitu ka trećim zemljama, tranzitno snabdevanje će biti smanjeno za onu količinu koja je preuzeta“, stoji u saopštenju.

Petkov: Nećemo popustiti pod takvim reketiranjem

Premijer Bugarske Kiril Petkov izjavio je da se njegova vlada pripremila za ovaj scenario i obezbedila alternativne izvore i da potrošačima isporuke neće biti smanjene, prenose Novinite.

„Prekidanjem toka gasa su grubo narušili ugovor i to je ucena da se mimo ugovora sprovede plan o plaćanju u rubljama preko trećih strana, koji ne daje garancije ni za gas za Bugare niti za njihov novac. Nećemo popustiti pod takvim reketiranjem… Bugarska revidira sve sporazume s Gazpromom, uključujući one o tranzitu kroz Bugarsku, jer je jednostrano postupanje radi iznude neprihvatljivo“, izjavio je Petkov.

Dodao je da se čuo s grčkim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom i da mu je ovaj potvrdio da će interkonekcija s Grčkom proraditi u junu.

Bugarska neće praviti smetnje Srbiji i Mađarskoj u tranzitu gasa

Ministar energetike Alexander Nikolov je neposredno pre toga izjavio da je Bugarska lojalan partner Srbije i Mađarske. „Bugarska nije Rusija. Kad god možemo, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje susednim zemljama“, istakao je.

Bugarska neće stvarati veštačke smetnje Srbiji i Mađarskoj, rekao je ministar energetike Alexander Nikolov

Procedura plaćanja u dve etape koju Rusija predlaže nosi ozbiljne rizike, po Nikolovljevom mišljenju. „Praktično bismo izgubili kontrolu nad plaćanjem. Nejasno je koji kurs bi bio korišćen. Stoga je bugarska strana u opasnosti da plati za gorivo, a da ga ne dobije“, dodao je ministar.

Napomenuo je i da su isporuke potrošačima za narednih mesec dana zagarantovane. Bugarska je platila obaveze za april, tvrdi Nikolov. Po njegovim rečima, 1. jula će biti povećane isporuke gasa iz Azerbejdžana.

Isporuke ruskog gasa u Srbiju redovne

Srbija i dalje dobija ruski gas preko Bugarske, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Količina koja stiže je i dalje oko šest miliona kubika dnevno, a u zemlji se troši oko 4,6 miliona kubnih metara, budući da je letnje vreme i da je grejna sezona prošla, naglasila je.

Za slučaj vanredne situacije, u srpskom delu podzemnog skladišta u Banatskom dvoru ima gasa za 21 dan, a u ruskom za 22 dana, kazala je. Odatle može da se vuče pet miliona kubika dnevno, rekla je Mihajlović. Dodala je da se nada da Bugarska neće uzimati gas koji pripada Srbiji. Kapacitet gasovoda koji ide iz Grčke je jako mali, a „nisu napravili dogovor sa Turcima“, navela je vicepremijerka.

Von der Leyen tvrdi da je EU jedinstvena, ali neki posredno plaćaju u rubljama

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da novi potez Rusije pokazuje da je nepouzdan snabdevač i istakla da se Evropska unija spremila za ovakav scenario. „Evropljani mogu da budu sigurni u našu ujedinjenost i potpunu solidarnost sa državama članicama koje trpe zbog suočavanja s ovim novim izazovom. Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku“, kazala je.

Anonimni izvor blizak Gazpromu tvrdi da četiri evropska kupca već plaćaju ruski gas u rubljama, a da je deset kompanija otvorilo namenske račune u Gazprombanci

Međutim, austrijski kancelar Karl Nehammer je danas objavio da su njegov kabinet i domaća kompanija OMV pristali na uslove plaćanja koje je tražila Rusija, kao i Nemačka, dodavši da je utvrđeno da se na taj način ne krše sankcije. On je takođe rekao da su izveštaji iz Rusije da je Austrija pristala da plaća u rubljama „lažne vesti“.

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Péter Szijjártó izjavio je da njegova zemlja i dalje dobija gas preko Bugarske i Srbije. Naredna faktura dospeva 22. maja i Mađarska će Gazprombanci platiti u evrima, a ova će ta sredstva prebaciti u rublje, rekao je.

Citirajući neimenovanu osobu blisku Gazpromu, Bloomberg je preneo da su četiri evropska kupca već platila za gas u rubljama, a da je deset kompanija otvorilo račune u Gazprombanci za izmirivanje obaveza za ruski gas. U izveštaju stoji i da se novi prekidi isporuka ne očekuju sve do druge polovine maja, kada sledeće fakture dolaze na naplatu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Nemacka uvela drugu fazu kriznog plana za gas uzbuna

Nemačka uvela drugu fazu kriznog plana za gas – uzbuna

23 јуна 2022 - Isporuke ruskog gasa smanjene su od 14. juna za 60 odsto. Zasad nisu potrebne redukcije, koje su moguće u trećoj fazi

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku