Energetska kriza

Srbija će uvoziti struju i gas iz Azerbejdžana, a naftu preko Hrvatske

azerbejdzan gas struja saradnja vucic alijev djedovic mali

Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Objavljeno

22.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija planira da od sledeće godine započne da uvozi prirodni gas i električnu energiju iz Azerbejdžana, dok će sirovom naftom nastaviti da se snabdeva preko Hrvatske.

Visoka delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrima Dubravkom Đedović i Sinišom Malim, posetila je Azerbejdžan gde je sa  predstavnicima tamošnjih vlasti razgovarala o ekonomskoj saradnji, a pre svega o energetici.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Bakuu izjavio da su razgovarali o unapređenju odnosa koje bi omogućilo da Srbija preuzima struju koja će iz Azerbejdžana kablom ispod Crnog mora dolaziti do Rumunije i Mađarske.

Inače, sporazum o tom kablu potpisali su pre nekoliko dana predstavnici Azerbejdžana, Gruzije, Mađarske i Rumunije.

Alijev: Preduzeće se koraci da struja stigne do Srbije

On je rekao da su razgovarali i kako kroz gasne interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

Predsednik Alijev je istakao da je energetika deo agende o saradnji dve zemlje. Azerbejdžan, kako je naveo, izvozi gas i struju u Evropu, pa i nekima od suseda Srbije.

Preduzeće se koraci da Azerbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju, najavio je Alijev, i dodao da su dve zemlje strateški partneri.

Đedović: Trećinu potreba za gasom možemo zadovoljiti iz Azerbejdžana

azerbejdzan gas struja saradnja djedovic mali
Foto: Dubravka Đedović/Facebook

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom.

U kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je ona posle sastanaka sa azerbejdžanskim kolegama.

Đedović se sastala sa predsednikom kompanije Azerenerdži Babom Rzajevim, ministrom energetike Parvizom Šahbazovim, ministrom ekonomije Mihailom Džabarovim kao i predstavnicima kompanije Sokar.

Srbija u decembru nije uvozila struju

Ministarka je istakla da Srbija sledeće godine završava gasovod sa Bugarskom i to će otvoriti prostor da postane i deo Južnog gasnog koridora. To, kako je dodala, znači veću sigurnost snabdevanja.

Kada je reč u uvozu struje, ministarka je rekla da se razgovaralo kako da se obezbedi prenos struje preko Bugarske i Turske. To se, pre svega, odnosi na sledeću zimu jer ova, kako je rekla, nije relevantna s obzirom da, na primer, uvoz u decembru i nije bio potreban.

I podmorski kabl biće koristan za Srbiju, dodala je Đedović.

Mali: Investitori u Srbiji traže da im se obezbedi snabdevanje zelenom energijom

Siniša Mali je izjavio da će se o izgradnji nove gasne elektrane u Srbiji razgovarati narednih nedelja.

On je istakao da u Srbiji veliki broj investitora traži da struja koju koriste bude proizvedena iz obnovljivih izvora, pa je zbog toga to pitanje postalo deo paketa o kome se razgovara sa Azerbejdžanom.

JANAF: NIS će uvoziti naftu preko Hrvatske i sledeće dve godine

Naftna induatrija Srbije (NIS) odlučila je da i u naredne dve godine sirovu naftu uvozi preko hrvatskog naftovoda kojim upravlja firma Jadranski naftovod (JANAF).

Uvoz nafte na ovaj način je standardni put kojim se NIS snabdeva, a jedina promena je da zbog sankcija Evropske unije prema Rusiji, ruska nafta neće moći u hrvatski naftovod. Inače, najveći deo nafte koji je NIS dosad uvozio preko JANAFA-a nije bio iz Rusije.

JANAF je saopštio da je sa NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u periodu 1. januar 2023-31. decembar 2024.

Prema ugovoru NIS je rezervisao transportne kapacitete JANAF-a po principu „puno za prazno“ u količini od 6,2 milona tona nafte, saopštio je JANAF.

Za ugovor između jedne firme iz EU I NIS-a, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, nije bilo prepreka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

22. decembar 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

22. decembar 2022. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

22. decembar 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

22. decembar 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU