Električna energija

Potpisan sporazum o izgradnji kabla za snabdevanje strujom iz Azerbejdžana

Potpisan sporazum o izgradnji interkonekcije za snabdevanje strujom iz Azerbejdžana

Foto: Bilal Agalarov from Pixabay

Objavljeno

20.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnomorski električni kabl koji će snabdevati evropske zemlje strujom iz Azerbajdžana biće dugačak preko 1.100 kilometara. Sporazum o izgradnji kabla za prenos azerbejdžanske struje u Evropu potpisali su lideri Mađarske, Azerbajdžana, Rumunije i Gruzije.

Sporazum o izgradnji podvodnog električnog kabla ispod Crnog mora za prenos struje iz Azerbejdžana u Evropu potpisali su u Bukureštu lideri Mađarske, Rumunije, Gruzije i Azerbajdžana, Viktor Orban, Nicolae Ciuca, Irakli Garibašvili i Ilham Alijev.

Početak izgradnje elektroenergetskog kabla predviđen je za septembar sledeće godine, a puštanje u rad planira se najranije 2029. Kabl snage do 1.000 megavata, biče dugačak 1.195 kilometara i povezivaće Azerbejdžan sa Mađarskom, preko Gruzije i Rumunije i ispod Crnog mora.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je kazala da je strategija Evropske unije da okrene leđa ruskim fosilnim gorivima i diverzifikuje se prema pouzdanim energetskim partnerima. Fon der Lajen je istakla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku ovom projektu kada bude urađena studija izvodljivosti.

Fon der Lajen: EU je spremna da pruži finansijsku podršku ovom projektu kada bude urađena studija izvodljivosti

„Kako bismo integrisali rastući udeo obnovljivih izvora energije, zaista su nam potrebne jače elektroenergetske interkonekcije. Zbog toga je crnomorski energetski kabl između Rumunije, Gruzije i Azerbajdžana tako važan. To će pomoći u jačanju naše sigurnosti snabdevanja dovođenjem električne energije iz obnovljivih izvora u EU preko Rumunije i kroz Mađarsku,“ objasnila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je napomenula da bi crnomorski kabl mogao transformisati Gruziju u energetsko čvorište električne energije i integrisati je u unutrašnje tržište električne energije EU. Ova interkonekcija će povezivati dve crnomorske obale, energetski, kao i digitalno, tako da električni kabl ispod Crnog mora pruža višestruke mogućnosti, navela je Fon der Lajen.

Crnomorski kabl mogao bi da doprema struju i do Moldavije, Ukrajine, kao i do zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je na sporazumu u Bukureštu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

20. decembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. decembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. decembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. decembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK