Električna energija

Potpisan sporazum o izgradnji kabla za snabdevanje strujom iz Azerbejdžana

Potpisan sporazum o izgradnji interkonekcije za snabdevanje strujom iz Azerbejdžana

Foto: Bilal Agalarov from Pixabay

Objavljeno

20.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnomorski električni kabl koji će snabdevati evropske zemlje strujom iz Azerbajdžana biće dugačak preko 1.100 kilometara. Sporazum o izgradnji kabla za prenos azerbejdžanske struje u Evropu potpisali su lideri Mađarske, Azerbajdžana, Rumunije i Gruzije.

Sporazum o izgradnji podvodnog električnog kabla ispod Crnog mora za prenos struje iz Azerbejdžana u Evropu potpisali su u Bukureštu lideri Mađarske, Rumunije, Gruzije i Azerbajdžana, Viktor Orban, Nicolae Ciuca, Irakli Garibašvili i Ilham Alijev.

Početak izgradnje elektroenergetskog kabla predviđen je za septembar sledeće godine, a puštanje u rad planira se najranije 2029. Kabl snage do 1.000 megavata, biče dugačak 1.195 kilometara i povezivaće Azerbejdžan sa Mađarskom, preko Gruzije i Rumunije i ispod Crnog mora.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je kazala da je strategija Evropske unije da okrene leđa ruskim fosilnim gorivima i diverzifikuje se prema pouzdanim energetskim partnerima. Fon der Lajen je istakla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku ovom projektu kada bude urađena studija izvodljivosti.

Fon der Lajen: EU je spremna da pruži finansijsku podršku ovom projektu kada bude urađena studija izvodljivosti

„Kako bismo integrisali rastući udeo obnovljivih izvora energije, zaista su nam potrebne jače elektroenergetske interkonekcije. Zbog toga je crnomorski energetski kabl između Rumunije, Gruzije i Azerbajdžana tako važan. To će pomoći u jačanju naše sigurnosti snabdevanja dovođenjem električne energije iz obnovljivih izvora u EU preko Rumunije i kroz Mađarsku,“ objasnila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je napomenula da bi crnomorski kabl mogao transformisati Gruziju u energetsko čvorište električne energije i integrisati je u unutrašnje tržište električne energije EU. Ova interkonekcija će povezivati dve crnomorske obale, energetski, kao i digitalno, tako da električni kabl ispod Crnog mora pruža višestruke mogućnosti, navela je Fon der Lajen.

Crnomorski kabl mogao bi da doprema struju i do Moldavije, Ukrajine, kao i do zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je na sporazumu u Bukureštu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

20. decembar 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

20. decembar 2022. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

20. decembar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. decembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta