Električna energija

Potpisan sporazum o izgradnji kabla za snabdevanje strujom iz Azerbejdžana

Potpisan sporazum o izgradnji interkonekcije za snabdevanje strujom iz Azerbejdžana

Foto: Bilal Agalarov from Pixabay

Objavljeno

20.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnomorski električni kabl koji će snabdevati evropske zemlje strujom iz Azerbajdžana biće dugačak preko 1.100 kilometara. Sporazum o izgradnji kabla za prenos azerbejdžanske struje u Evropu potpisali su lideri Mađarske, Azerbajdžana, Rumunije i Gruzije.

Sporazum o izgradnji podvodnog električnog kabla ispod Crnog mora za prenos struje iz Azerbejdžana u Evropu potpisali su u Bukureštu lideri Mađarske, Rumunije, Gruzije i Azerbajdžana, Viktor Orban, Nicolae Ciuca, Irakli Garibašvili i Ilham Alijev.

Početak izgradnje elektroenergetskog kabla predviđen je za septembar sledeće godine, a puštanje u rad planira se najranije 2029. Kabl snage do 1.000 megavata, biče dugačak 1.195 kilometara i povezivaće Azerbejdžan sa Mađarskom, preko Gruzije i Rumunije i ispod Crnog mora.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je kazala da je strategija Evropske unije da okrene leđa ruskim fosilnim gorivima i diverzifikuje se prema pouzdanim energetskim partnerima. Fon der Lajen je istakla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku ovom projektu kada bude urađena studija izvodljivosti.

Fon der Lajen: EU je spremna da pruži finansijsku podršku ovom projektu kada bude urađena studija izvodljivosti

„Kako bismo integrisali rastući udeo obnovljivih izvora energije, zaista su nam potrebne jače elektroenergetske interkonekcije. Zbog toga je crnomorski energetski kabl između Rumunije, Gruzije i Azerbajdžana tako važan. To će pomoći u jačanju naše sigurnosti snabdevanja dovođenjem električne energije iz obnovljivih izvora u EU preko Rumunije i kroz Mađarsku,“ objasnila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je napomenula da bi crnomorski kabl mogao transformisati Gruziju u energetsko čvorište električne energije i integrisati je u unutrašnje tržište električne energije EU. Ova interkonekcija će povezivati dve crnomorske obale, energetski, kao i digitalno, tako da električni kabl ispod Crnog mora pruža višestruke mogućnosti, navela je Fon der Lajen.

Crnomorski kabl mogao bi da doprema struju i do Moldavije, Ukrajine, kao i do zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je na sporazumu u Bukureštu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

20. decembar 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

20. decembar 2022. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

20. decembar 2022. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

20. decembar 2022. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov