Električna energija

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Foto: EPBiH

Objavljeno

13.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Zbog odredbi novog Zakona o električnoj energiji Federacije BiH nekoliko hiljada kompanija izgubiće pravo na javno snabdevanje, pa će morati da se snabdeva na tržištu. To će ujedno za njih značiti i, kako upozoravaju u Udruženju poslodavaca u Federaciji BiH, značajno povećanje cene struje. Na nova pravila za javno snabdevanje upozorila je i Elektroprivreda BiH.

Javno ili garantovano snabdevanje znači da su cene regulisane i pod kontrolom Vlade Federacije BiH, dok se cene na tržištu slobodno formiraju. Tačnije tako je bilo do energetske krize, do pre dve godine, kada je Vlada FBiH odlučila da ograniči slobodno formiranje cena i dozvoli godišnji rast cena od maksimalno 20 odsto. U skladu s tim struja je za poslednje dve godine poskupela dva puta po 20 odsto ili ukupno 40 odsto.

Udruženje sada navodi da će u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u julu, mnoge firme preći sa javnog na tržišno snabdevanje.

„Radi se o nekoliko hiljada kompanija, uglavnom malih porodičnih firmi i obrta kojima će prema odredbama novog Zakona o električnoj energiji FBiH značajno biti uvećana cijena električne energije“, izjavio je predsednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Smailbegović: Još uvijek čekamo obećani zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i EPBiH u vezi sa cijenom električne energije

Njihove analize govore da će samo po tom osnovu EBiH u 2024. zaraditi dodatnih između 25 i 28 miliona KM (13-14 miliona evra), pa zbog toga još jednom apeluju da ne postoji niti jedan opravdani razlog za dodatno povećanje cene električne energije za privredna društva u FBiH u narednoj godini.

Da podsetimo, Udruženje je početkom novembra pozvalo je članice i sva privredna društva u FBiH da ne potpisuju ugovore sa uvećanim cenama koje su dobili od Elektroprivrede BiH (EPBiH). Tada su rekli da intenzivno razgovaraju sa upravom EPBiH i resornim ministrima u Vladi FBiH kako bi razrešili pitanje cene električne energije za privredu, kao i da se protive rastu cena.

„Još uvijek čekamo obećani zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u vezi sa cijenom električne energije za privredu. Naš stav je da privreda, a samim tim i građani ne smiju snositi posljedice lošeg upravljanja i problema koje ima EPBiH, koje su izazvali drugi faktori, a koji nemaju veze sa realnim sektorom“, rekao je Smailbegović.

Inače, sredinom oktobra saopšteno je da je EPBiH od januara do septembra ostvarila negativan finansijski rezultat od 50 miliona konvertibilnih maraka (oko 25 miliona evra).

EPBiH: Ko ne ispuni uslove mora na tržište

EPBiH je odmah reagovala i potvrdila da je novi Zakon u značajnoj meri izmenio i na novi način regulisao pravo na snabdevanje električnom energijom na javnoj usluzi snabdevanja.

Status malog kupca električne energije koji ima pravo na javno snabdevanje mogu imati samo pravna lica i preduzetnici koji imaju manje od 50 zaposlenih, ukupni godišnji prihod manji od 8 miliona KM, čiji su svi objekti prilključeni na napon niži od 1kV, te čija potrošnja u prethodnoj godini nije prelazila 50.000 kWh.

Za ispunjavanje kriterijuma za sticanje statusa malog kupca neophodno je ispuniti sve navedene uslove.

EPBiH je pojasnila da to praktično znači da kupci koji ne zadovoljavaju ove kriterijume neće moći da koriste uslugu javnog snabdevanja, pa će biti u obavezi da za odaberu nekog od licenciranih tržišnih snabdevača na tržištu.

Osim malih kupaca, pravo na javno snabdevanje garantuje se i krajnjim kupcima iz kategorije domaćinstva koji električnu energiju kupuju za upotrebu u vlastitom domaćinstvu kao i „krajnjim kupcima od posebnog društvenog značaja“.

Ovi drugi predstavljaju objekte priključene na distributivni sistem električne energije napona nižeg od 1 kV, a obavljaju poslove vaspitno-obrazovnih, humanitarnih, socijalnih, verskih ustanova, organizacija i udruženja, poslove zapošljavanja i smeštaja posebnih kategorija lica i druge poslove od posebnog društvenog značaja koje odlukom odredi Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH  (FERK).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji