Električna energija

Elektroprivreda BiH u manjku od 50 miliona konvertibilnih maraka

Elektroprivreda BiH posluje s negativnim finansijskim rezultatom

Sastanak predstavnika EPBiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (foto: Ministarstvo)

Objavljeno

10.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) u periodu od januara do septembra ostvarila je negativan finansijski rezultat od 50 miliona konvertibilnih maraka (oko 25 miliona evra). Očekuje se da će kompanija do kraja godine poslovati sa velikim gubitkom.

Iz EPBiH kažu da su finansijski gubici od 50 miliona KM, posledica poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja procenjenih prihoda od trgovine.

Kao glavni uzrok negativnog poslovanja iz EPBiH ističu smanjenje isporuke uglja iz rudnika u sastavu EPBiH koncerna, u periodu 2020-2022, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, kao i poskupljenje uglja i troškova njegovog prevoza.

Takođe, finansijskim gubicima doprinelo je, kako se dodaje, i smanjenje proizvodnje električne enegije i bilansnih viškova, čijom prodajom na tržištu su nadoknađivane razlike između  proizvodne i prodajne cene za javno snabdevanje.

Postoji tendencija povećanja potrošnje električne energije

„Cijene električne energije u okviru javnog snabdijevanja koje su aktuelne od 1. januara 2015. do sada, bile su, uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilno snabdijevanje, koje je kompanija garantovala, presudan faktor u opredjeljivanju kupaca za povećanje potrošnje za potrebe grijanja i hlađenja“, piše u saopštenju kompanije.

Ovaj trend se nastavio i u vreme globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cena drugih energenata. Iz EPBiH kažu da postoji tendencija povećanja potrošnje upravo zbog tarifnih  stavova, koji su prema istraživanjima Evrostata među najnižim u Evropi.

Na finansijsko poslovanje kompanije odrazilo se i ograničavanje rasta cena u okviru tržišnog snabdevanja na maksimalnih 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo ograničenje je na snazi od januara 2022. godine.

Ministarstvo: Očekivanja su da će EPBiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom

EPBiH je, kako se navodi, još u februaru informisala Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo o finansijskom položaju kompanije za period februar-decembar 2023, uz navođenje uzroka koji utiču na poslovanje.

Inače, pre nedelju dana Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, sastao se sa upravom kompanije.

Očekivanja su da će EPBiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom, saopštilo je tada Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

10. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

10. oktobar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

10. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

10. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme