Električna energija

Elektroprivreda BiH u manjku od 50 miliona konvertibilnih maraka

Elektroprivreda BiH posluje s negativnim finansijskim rezultatom

Sastanak predstavnika EPBiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (foto: Ministarstvo)

Objavljeno

10.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) u periodu od januara do septembra ostvarila je negativan finansijski rezultat od 50 miliona konvertibilnih maraka (oko 25 miliona evra). Očekuje se da će kompanija do kraja godine poslovati sa velikim gubitkom.

Iz EPBiH kažu da su finansijski gubici od 50 miliona KM, posledica poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja procenjenih prihoda od trgovine.

Kao glavni uzrok negativnog poslovanja iz EPBiH ističu smanjenje isporuke uglja iz rudnika u sastavu EPBiH koncerna, u periodu 2020-2022, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, kao i poskupljenje uglja i troškova njegovog prevoza.

Takođe, finansijskim gubicima doprinelo je, kako se dodaje, i smanjenje proizvodnje električne enegije i bilansnih viškova, čijom prodajom na tržištu su nadoknađivane razlike između  proizvodne i prodajne cene za javno snabdevanje.

Postoji tendencija povećanja potrošnje električne energije

„Cijene električne energije u okviru javnog snabdijevanja koje su aktuelne od 1. januara 2015. do sada, bile su, uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilno snabdijevanje, koje je kompanija garantovala, presudan faktor u opredjeljivanju kupaca za povećanje potrošnje za potrebe grijanja i hlađenja“, piše u saopštenju kompanije.

Ovaj trend se nastavio i u vreme globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cena drugih energenata. Iz EPBiH kažu da postoji tendencija povećanja potrošnje upravo zbog tarifnih  stavova, koji su prema istraživanjima Evrostata među najnižim u Evropi.

Na finansijsko poslovanje kompanije odrazilo se i ograničavanje rasta cena u okviru tržišnog snabdevanja na maksimalnih 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo ograničenje je na snazi od januara 2022. godine.

Ministarstvo: Očekivanja su da će EPBiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom

EPBiH je, kako se navodi, još u februaru informisala Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo o finansijskom položaju kompanije za period februar-decembar 2023, uz navođenje uzroka koji utiču na poslovanje.

Inače, pre nedelju dana Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, sastao se sa upravom kompanije.

Očekivanja su da će EPBiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom, saopštilo je tada Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji