Energetska kriza

JANAF prekida isporuke nafte Srbiji, razmatraju se opcije za alternativno snabdevanje

janaf prekid isporuka nafte nis ministarstvo zorana tjurdenjev

Kiril Tjurdenjev i Zorana Mihajlović prilikom posete Termoelektrani-toplani Pančevo (foto: Zorana Mihajlović/Facebook)

Objavljeno

30.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Transport sirove nafte Jadranskim naftovodom za Naftnu industriju Srbije, koja snabdeva oko 90 odsto tržišta naftnim derivatima, biće zaustavljen 15. maja, kako je i predviđeno sankcijama Evropske unije prema ruskim kompanijama. Zbog toga Ministarstvo rudarstva i energetike razmatra različite opcije za snabdevanje tržišta naftom i derivatima.

Firma Jadranski naftovod (JANAF), koja upravlja Jadranskim naftovodom, je u suštini samo saopštila ono što je već bilo poznato kada je Evropska unija 15. marta donela četvrti paket sankcija prema ruskim kompanijama zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini. EU je tada rekla da će zabrana saradnje sa ruskim kompanijama za ugovore sklopljene pre 16. početi da važi od 15. maja.

NIS je, kako je saopštio JANAF, za 2022. sklopio ugovor sa ovom firmom o transportu sirove nafte u ukupnoj količini od 3,2 miliona tona, plus-minus 10 odsto.

EU je saopštila da je od 15. maja zabranjena saradnja sa kompanijom Gazprom Neft, koja je većinski vlasnik NIS-a

Ukoliko ne dođe do promena ugovor neće moći da se realizuje od 15. maja u skladu sa dlukom EU, naveo je JANAF.

Inače, četvrti paket sankcija zabranjuju evropskim firmama saradnju sa više ruskih kompanija, među kojima je i Gazpom Neft i njene ćerke firme u kojima ima više od 50 odsto vlasništva, a to je upravo NIS, čiji direktor je Kiril Tjurdenjev. I JANAF je, naravno, evropska firma. Zanimljivo je da će i posle ovog paketa sankcija evropske zemlje moći da uvoze naftu iz Rusije. Srbija je u specifičnoj situaciji jer ima naftnu kompaniju koja je u većinskom ruskom vlasništvu, što je retkost ne samo za EU, nego i region.

Postoji više opcija da Srbija nastavi da uvozi sirovu naftu

Naravno, postoji više opcija da Srbija, tačnije NIS, nastavi da uvozi sirovu naftu i snabdeva tržište gorivom, a te opcije će zavisiti dobrim delom i od pojašnjenja EU koje je zatražila Srbija u vezi sa najnovijim sankcijama.

Podaci govore da se na srpskom tržištu godišnje potroši više od tri miliona tona naftnih derivata od čega NIS, preko maloprodaje i veleprodaje obezbedi oko 2,7 miliona tona. Nаjveći deo nafte za proizvodnju tih derivata dolazi preko Jadranskog naftovoda, koji ide od hrvatske luke Omišalj preko Hrvatske do granice sa Srbijom, a onda dalje do Rafinerije nafte Pančevo. Tako je prošle godine NIS preradio 3,9 miliona tona nafte, a od toga je uvezao 2,8 miliona tona. Prema ugovoru sa JANAF-om NIS je za ovu godinu najavio pomenuti uvoz od 3,2 miliona tona.

janaf prekid isporuka nafte nis

Ministarstvo: analiziramo sve varijante

Ministarstvo rudarstva i energetike, na čijem ćelu e Zorana Mihajlović, saopštilo je da analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja u slučaju prekida isporuke sirove nafte NIS-u Jadranskim naftovodom.

Raša Kojčić, pomoćnik ministra energetike, izjavio je da Srbija čeka zvanična tumačenja EU o  četvrtom paketu sankcija, ali ujedno i razmatra moguće opcije, i pravne, i tehničke. U igri su, prema njegovim rečima, sve luke u regionu, pre svega morske, kao što su Bar, Ploče, Zadar, Omišalj, Rijeka, zatim Solun, Burgas, Konstanca.

Sirova nafta i derivati bi mogli da se dopreme do ovih luka, a onda rečnim, železničkim ili drumskim transportom do Srbije, dodao je on.

U Ministarstvu ističu da se ramatraju raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata, i naglašavaju da će se sagledati sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge Srbija, BEF 2023

Gradski građevinski otpad – potencijalni „game changer“ za industrije pogođene CBAM mehanizmom u Srbiji

30. mart 2022. - Početak primene Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) označiće novu fazu u procesu energetske tranzicije u Srbiji u kojoj se pažnja sa zamene samo jednog resursa, uglja, skreće na troškove koje će snositi mnogo veći deo srpske industrije nego što je sama elektroprivreda.

Beogradski Energetski Forum 2023 Beograd lideri energetkske tranzicije

Bliži se Beogradski Energetski Forum 2023 – najavljujemo nove govornike i sponzore!

30. mart 2022. - Veliko interesovanje koje vlada za energetsku konferenciju godine, kako mnogi nazivaju BEF 2023, potvrđeno je i rekordnim odzivom sponzora i institucionalnih partnera. Da obezbedite svoje mesto, registrujte se do 30. aprila.

Energetska zajednica zajednicka kupovina gasa EU

Članice Energetske zajednice sada mogu da se prijave za zajedničku kupovinu gasa sa zemljama EU

30. mart 2022. - AggregateEU je pozvao gasne i industrijske kompanije u ugovornim stranama Energetske zajednice da se prijave i iskoriste ovu priliku

Borelj: EU nastoji da izbegne zavisnost od Kine, kao što je bila zavisna od ruskog gasa

Borelj: EU nastoji da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

30. mart 2022. - Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da bi litijum mogao da Latinsku Ameriku pretvori u „novi Persijski zaliv“