Energetska kriza

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

13.02.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Nakon završetka izgradnje interkonekcije sa Bugarskom krajem prošle godine, Srbija se fizički povezala sa izvorima gasa iz Kaspijskog regiona i terminalom za tečni prirodni gas u grčkoj luci Aleksandropolis, čime će Grčka postati važan partner Srbije u snabdevanju gasom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Srbija je već rezervisala 300 miliona kubnih metara gasa godišnje iz terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) u Aleksandropolisu, od trenutka kada terminal postane u potpunosti operativan, što se očekuje u narednim nedeljama, rekla je rekla je Đedović Handanović na Srpsko-grčkom poslovnom forumu u Palati Srbija.

„Kako je rekao premijer [Grčke Kirijakos] Micotakis, energetika je oblast u kojoj možemo značajno više da sarađujemo u narednom periodu, imajući u vidu veliko iskustvo grčkih kompanija u oblasti energetske tranzicije, ali i interesovanja za značajno veću saradnju u sektorima gasa i elektroenergetike,” rekla je ona.

Srbija je takođe dogovorila isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana do 2026. godine, koje nakon toga mogu biti i tri puta veće, podsetila je Đedović Handanović.

Što se tiče drugih gasnih interkonekcija u regionu, ona je podsetila da se planira izgradnja još dva nova gasovoda, sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koji će biti završeni pre početka specijalizovane izložbe EXPO 2027 u Beogradu.

Gasne interkonekcije će ojačati poziciju Srbije kao tranzitne zemlje

„Svi ti novi pravci osim što će doprineti diversifikaciji snabdevanja, ojačaće poziciju Srbije kao tranzitne zemlje. Završetkom Balkanskog toka postali smo važna zemlja u snabdevanju gasom zemalja centralne i istočne Evrope,” rekla je Đedović Handanović.

U narednih nekoliko godina, prema njenim rečima, Srbija će uložiti više nego ikada ranije u energetsku infrastrukturu, a otvorena je za razgovore sa svima koji imaju interesovanje za učešće u razvojnim projektima.

Srbija razmatra i povezivanje sa naftnim izvorima u Grčkoj

Ona je podsetila i da Srbija radi na diversifikaciji snabdevanja naftom, jer se ono trenutno obavlja samo iz jednog pravca, preko Jadranskog naftovoda.

„Do početka specijalizovane izložbe EXPO 2027 izgradićemo naftovod dužine 128 kilometara sa Mađarskom koji će dodatno povećati sigurnost snabdevanja domaće rafinerije i tržišta. Takođe razmatramo povezivanje sa naftnim izvorima u Grčkoj, kroz Severnu Makedoniju,” ukazala je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

13. februar 2024. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

13. februar 2024. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

13. februar 2024. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

13. februar 2024. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije