OIE

Đedović Handanović i Burduža o saradnji Srbije i Rumunije u energetici

Djedovic Dedovic Handanovic i Burduza Burduja Srbije i Rumunije energetici

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

18.01.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Atini sa ministrom energetike Rumunije Sebastijanom Burdužom o saradnji dve zemlje u energetskom sektoru, izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Rumunija i novim projektima u hidroenergetici.

Đedović Handanović je istakla da dve zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koji su osnova za intenziviranje bilateralne saradnje u energetskom sektoru.

„Rumunija je Srbiji prijateljska susedna zemlja sa kojom gajimo snažne bilateralne odnose u mnogim sferama, a energetika predstavlja važan stub naše saradnje. Decenijama uspešno razvijamo saradnju u sektoru elektroenergetike, dok hidroelektrane na Dunavu predstavljaju stub sigurnog snabdevanja električnom energijom u obe države već 60 godina. Izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana u ovom trenutku nam je potrebnija nego ikada, kako bismo ostvarili ciljeve energetske tranzicije i lakše integrisali kapacitete iz OIE u naš sistem. RHE Bistrica i RHE Đerdap 3 su među najvažnijim energetskim projektima, koji će promeniti energetsku sliku naše zemlje i omogućiti balansiranje varijabilnih izvora energije“, izjavila je.

U izradi preliminarna studija za reverzibilnu hidroelektranu Đerdap 3

U toku je rad na prethodnoj studiji izvodljivosti za RHE Đerdap 3, koja će pokazati tehničku i ekonomsku opravdanost ovog projekta, navela je Đedović Handanović na marginama ministarskog sastanka Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC). „Veoma nam je važno da o ovom potencijalnom projektu razgovaramo sa rumunskim partnerima zbog njegovog regionalnog uticaja“, rekla je.

Interkonekcija sa Bugarskom omogućava dopremanje gasa iz Grčke i Azerbejdžana

Đedović Handanović je istakla da je strateški cilj Srbije regionalno povezivanje u gasnom sektoru i da ono treba da unapredi sigurnost snabdevanja gasom.

„Krajem prošle godine smo pustili u probni rad gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska, kojom smo omogućili diversifikaciju izvora i pravaca snabdevanja i dopremanje gasa iz LNG terminala u Grčkoj, kao i gasa iz Azerbejdžana. Plan nam je da se povezujemo i sa ostalim susedima, najpre sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, i dodatno osiguramo snabdevanje građana i privrede, ali i gasifikaciju južnih i istočnih delova naše zemlje“, kazala je ministarka.

Gasovod Mokrin-Arad među prioritetima

Vlada Srbije je prošle godine prepoznala gasovod Mokrin-Arad kao jedan od prioritetnih projekata, koji treba da se izgradi do 2026. godine, dodala je Đedović Handanović. Otkrila je da očekuje da uskoro bude potpisan memorandum o razumevanju koji će obuhvatiti i tu temu.

Ministarka je navela da je Srbija povećala kapacitete za prenos električne energije sa Rumunijom izgradnjom Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, a da je projektom Beogrid planirano dupliranje kapaciteta.

Burduža je upoznao svoju sagovornicu sa planovima energetske tranzicije i istakao potrebu za izgradnjom reverzibilnih hidroelektrana, rekavši da bi one taj proces ubrzale, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

18. januar 2024. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

18. januar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

18. januar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

18. januar 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona