Električna energija

Revitalizacijom HE Đerdap 1 EPS dobio još 100 zelenih megavata

he djerdap 1 revitalizacija

Foto: Danilo Mijatović, EPS

Objavljeno

26.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije je završila revitalizaciju hidroelektrane Đerdap 1 čime je njena snaga povećana za dodatnih 100 MW. Sa šest modernizovanih i jačih agregata elektrana je spremna, kako kažu u EPS-u, da iskoristi obnovljivi potencijal Dunava.

Kapacitet svakog od šest agregata hidroelektrane Đerdap 1 povećan je sa 171 na 190 MW, pa je sada njena ukupna snaga 1.140 MW. Elektrana je 2022. godine proizvela 4.325 GWh ili skoro 14 odsto ukupne proizvodnje EPS-a.

Revitalizacija je uspešno završena, u toku su primopredajna ispitivanja i najkasnije do polovine novembra očekuje se sinhronizacija i uključivanje u elektroenergetski sistem, saopštio je EPS.

Revitalizacija elektrane koštala je 180 miliona evra

Obimne radove na revitalizaciji HE Đerdap 1, čija je vrednost procenjena na oko 180 miliona evra, obavili su stručni timovi EPS-a, HE Đerdap, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme Silovije mašini.

Glavni isporučilac opreme je ruska firma iz Sankt Petersburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama, naveo je EPS.

Izvođači radova bili su radnici firmi Goša montaža, Đerdap usluge, ATB Sever, Jadran, Kolubara Metal, kao i stručnjaci instituta Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS-a, izjavio je da je revitalizacijom produžen životni vek elektrane 30 do 40 godina. „Dobili smo povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost“, rekao je on.

EPS nastavlja modernizaciju hidroelektrana

Povećanjem nominalne aktivne snage svakog agregata sa 171 na 190 MW, kako je dodao Živković, EPS je dobio jednu novu elektranu, snage oko 100 MW.

On je najavio nastavak revitalizacije hidroelektrana u narednom periodu, a najznačajniji projekti su modernizacija Vlasinskih hidroelektrana, Bistrice, Potpeća i Đerdapa 2. Za ove radove EPS je od Evropske Unije preko programa Investicioni okvir za Zapadni Balkan (eng. Western Balkan Investments Framework – WBIF) dobio bespovratna sredstva od 49 miliona evra.

Obilasku završenih radova na HE Đerdap 1 prisustvovali su Vladan Živanović i Miodrag Ranković, članovi Nadzornog odbora EPS-a, kao i izvršni direktori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. oktobar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

26. oktobar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. oktobar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače