Električna energija

Potpisan sporazum o modernizaciji HE Đerdap 2 između EPS-a i Silovije mašini

Slika: EPS

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije i ruska kompanija Silovije mašini potpisale su sporazum o saradnji u remontu i povećanju kapaciteta Hidroelektrane (HE) Đerdap 2. U sektoru elektroenergetike, u okviru posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, potpisana su i dva memoranduma, o saradnji u sektoru električne energije i o saradnji u razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.

Plan je, kako je za RTS rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da snaga HE Đerdap 2, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 na 320 megavata. Takođe, namera je i da se remontom obezbedi siguran rad elektrane u narednih 30 godina.

Više detalja o sporazumu, kao i o memorandumu o saradnji u sektoru električne energije nije saopšteno.

EPS je krajem 2017. najavio da planira da u toku deset godina modernizuje deset agregata HE Đerdap 2 i tako joj produži radni vek i poveća snagu 50 MW.

EPS i ruska firma već sarađuju na remontu HE Đerdap 1. Remont je počeo 2009, a sredinom prošle godine potpisan je ugovor o remontu agregata A2 i A3 kako bi posao modernizacije bio okončan 2021.

Oktobra 2017. završena je revitalizacija agregata A1, A4, A5 i A6, čime joj je snaga povećana 60 MW.

Saradnja u razvoju inovacija u elektroenergetici

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske kompanije za prenos i distribuciju električne energije Rosseti Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.

Dve strane, kako je saopšteno, nameravaju da zajednički razvijaju inovativne proizvode koristeći digitalne tehnologije, da sarađuju u dizajniranju i modernizaciji elektroenergetskih sistema, da uvode inteligentne sisteme upravljanja distributivnom mrežom koristeći smart city tehnologiju, kao i da zajednički sprovode tehnička istraživanja i dele iskustva u radu sistema za merenje električne energije.

Dva partnera planiraju da zajednički razvijaju elektroenergetske komplekse Srbije i Rusije na bazi inovacionih tehnologija, kao i da zajednički plasiraju nova tehnološka rešenja na tržišta trećih zemalja.

Nenad Popović je istakao da Rosseti upravlja jednom od najvećih elektromreža u svetu, dok je Pavel Livinski potpisivanje Memoranduma nazvao istorijskim događajem za njegovu kompaniju, jer označava početak zajedničkog razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste