Električna energija

Potpisan sporazum o modernizaciji HE Đerdap 2 između EPS-a i Silovije mašini

Slika: EPS

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije i ruska kompanija Silovije mašini potpisale su sporazum o saradnji u remontu i povećanju kapaciteta Hidroelektrane (HE) Đerdap 2. U sektoru elektroenergetike, u okviru posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, potpisana su i dva memoranduma, o saradnji u sektoru električne energije i o saradnji u razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.

Plan je, kako je za RTS rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da snaga HE Đerdap 2, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 na 320 megavata. Takođe, namera je i da se remontom obezbedi siguran rad elektrane u narednih 30 godina.

Više detalja o sporazumu, kao i o memorandumu o saradnji u sektoru električne energije nije saopšteno.

EPS je krajem 2017. najavio da planira da u toku deset godina modernizuje deset agregata HE Đerdap 2 i tako joj produži radni vek i poveća snagu 50 MW.

EPS i ruska firma već sarađuju na remontu HE Đerdap 1. Remont je počeo 2009, a sredinom prošle godine potpisan je ugovor o remontu agregata A2 i A3 kako bi posao modernizacije bio okončan 2021.

Oktobra 2017. završena je revitalizacija agregata A1, A4, A5 i A6, čime joj je snaga povećana 60 MW.

Saradnja u razvoju inovacija u elektroenergetici

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske kompanije za prenos i distribuciju električne energije Rosseti Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.

Dve strane, kako je saopšteno, nameravaju da zajednički razvijaju inovativne proizvode koristeći digitalne tehnologije, da sarađuju u dizajniranju i modernizaciji elektroenergetskih sistema, da uvode inteligentne sisteme upravljanja distributivnom mrežom koristeći smart city tehnologiju, kao i da zajednički sprovode tehnička istraživanja i dele iskustva u radu sistema za merenje električne energije.

Dva partnera planiraju da zajednički razvijaju elektroenergetske komplekse Srbije i Rusije na bazi inovacionih tehnologija, kao i da zajednički plasiraju nova tehnološka rešenja na tržišta trećih zemalja.

Nenad Popović je istakao da Rosseti upravlja jednom od najvećih elektromreža u svetu, dok je Pavel Livinski potpisivanje Memoranduma nazvao istorijskim događajem za njegovu kompaniju, jer označava početak zajedničkog razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

18. januar 2019. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

18. januar 2019. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

18. januar 2019. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

18. januar 2019. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta