x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS potpisao dopunu ugovora sa ruskim izvođačem, završetak radova na HE Đerdap 1 se očekuje 2021. godine

04.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: EPS
EPS potpisao dopunu ugovora sa ruskim izvođačem, završetak radova na HE Đerdap 1 se očekuje 2021. godine

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i ruska kompanija Silovije mašini potpisali su desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata hidroelektrane (HE) Đerdap 1 kojom se omogućava završetak tog značajnog posla, saopštio je EPS.

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine. Poslednja etapa radova na agregatu A3 i završetak revitalizacije HE Đerdap 1 planiran je u januaru 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Ranije je završena revitalizacija agregata A1, A4, A5 i A6 najveće EPS-ove hidroelektrane, koja ima ukupno šest agregata.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije JP EPS, podsetio je da je projekat revitalizacije agregata HE Đerdap 1 počeo 2009. godine.

Prema rečima Milorada Grčića, v.d. direktora JP EPS, kompanija može da sarađuje i na projektu revitalizacije 10 agregata HE Đerdap 2 sa partnerima iz Silovije mašini.

Revitalizacija HE Đerdap 1 će povećati snagu agregata za oko 10% i produžiti radni vek hidroelektrane za 40 godina, saopštio je EPS i dodao da Đerdap 1 proizvodi oko 5 milijardi kWh električne energije godišnje.

Investicija od 168 miliona dolara finansira se klirinškim dugom od 100,5 miliona dolara bivšeg SSSR, dok ostatak obezbeđuje EPS.

HE Đerdap 1 je puštena u rad pre 38 godina, a do sad je proizvela 263 miliona MWh električne energije. Do polovine maja ove godine, proizvodnja Đerdap 1 je dostigla 59% plana za celu 2018. godinu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.