OIE

EPS potpisao dopunu ugovora sa ruskim izvođačem, završetak radova na HE Đerdap 1 se očekuje 2021. godine

EPS-potpisao-dopunu-ugovora-sa-ruskim-izvodjacem-ocekuje-zavrsetak-revitalizacije-HE-djerdap-1-u-2021

Foto: EPS

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i ruska kompanija Silovije mašini potpisali su desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata hidroelektrane (HE) Đerdap 1 kojom se omogućava završetak tog značajnog posla, saopštio je EPS.

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine. Poslednja etapa radova na agregatu A3 i završetak revitalizacije HE Đerdap 1 planiran je u januaru 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Ranije je završena revitalizacija agregata A1, A4, A5 i A6 najveće EPS-ove hidroelektrane, koja ima ukupno šest agregata.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije JP EPS, podsetio je da je projekat revitalizacije agregata HE Đerdap 1 počeo 2009. godine.

Prema rečima Milorada Grčića, v.d. direktora JP EPS, kompanija može da sarađuje i na projektu revitalizacije 10 agregata HE Đerdap 2 sa partnerima iz Silovije mašini.

Revitalizacija HE Đerdap 1 će povećati snagu agregata za oko 10% i produžiti radni vek hidroelektrane za 40 godina, saopštio je EPS i dodao da Đerdap 1 proizvodi oko 5 milijardi kWh električne energije godišnje.

Investicija od 168 miliona dolara finansira se klirinškim dugom od 100,5 miliona dolara bivšeg SSSR, dok ostatak obezbeđuje EPS.

HE Đerdap 1 je puštena u rad pre 38 godina, a do sad je proizvela 263 miliona MWh električne energije. Do polovine maja ove godine, proizvodnja Đerdap 1 je dostigla 59% plana za celu 2018. godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. jul 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. jul 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. jul 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. jul 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji