OIE

EPS potpisao dopunu ugovora sa ruskim izvođačem, završetak radova na HE Đerdap 1 se očekuje 2021. godine

EPS-potpisao-dopunu-ugovora-sa-ruskim-izvodjacem-ocekuje-zavrsetak-revitalizacije-HE-djerdap-1-u-2021

Foto: EPS

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i ruska kompanija Silovije mašini potpisali su desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata hidroelektrane (HE) Đerdap 1 kojom se omogućava završetak tog značajnog posla, saopštio je EPS.

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine. Poslednja etapa radova na agregatu A3 i završetak revitalizacije HE Đerdap 1 planiran je u januaru 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Ranije je završena revitalizacija agregata A1, A4, A5 i A6 najveće EPS-ove hidroelektrane, koja ima ukupno šest agregata.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije JP EPS, podsetio je da je projekat revitalizacije agregata HE Đerdap 1 počeo 2009. godine.

Prema rečima Milorada Grčića, v.d. direktora JP EPS, kompanija može da sarađuje i na projektu revitalizacije 10 agregata HE Đerdap 2 sa partnerima iz Silovije mašini.

Revitalizacija HE Đerdap 1 će povećati snagu agregata za oko 10% i produžiti radni vek hidroelektrane za 40 godina, saopštio je EPS i dodao da Đerdap 1 proizvodi oko 5 milijardi kWh električne energije godišnje.

Investicija od 168 miliona dolara finansira se klirinškim dugom od 100,5 miliona dolara bivšeg SSSR, dok ostatak obezbeđuje EPS.

HE Đerdap 1 je puštena u rad pre 38 godina, a do sad je proizvela 263 miliona MWh električne energije. Do polovine maja ove godine, proizvodnja Đerdap 1 je dostigla 59% plana za celu 2018. godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja