OIE

EPS potpisao dopunu ugovora sa ruskim izvođačem, završetak radova na HE Đerdap 1 se očekuje 2021. godine

EPS-potpisao-dopunu-ugovora-sa-ruskim-izvodjacem-ocekuje-zavrsetak-revitalizacije-HE-djerdap-1-u-2021

Foto: EPS

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i ruska kompanija Silovije mašini potpisali su desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata hidroelektrane (HE) Đerdap 1 kojom se omogućava završetak tog značajnog posla, saopštio je EPS.

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine. Poslednja etapa radova na agregatu A3 i završetak revitalizacije HE Đerdap 1 planiran je u januaru 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Ranije je završena revitalizacija agregata A1, A4, A5 i A6 najveće EPS-ove hidroelektrane, koja ima ukupno šest agregata.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije JP EPS, podsetio je da je projekat revitalizacije agregata HE Đerdap 1 počeo 2009. godine.

Prema rečima Milorada Grčića, v.d. direktora JP EPS, kompanija može da sarađuje i na projektu revitalizacije 10 agregata HE Đerdap 2 sa partnerima iz Silovije mašini.

Revitalizacija HE Đerdap 1 će povećati snagu agregata za oko 10% i produžiti radni vek hidroelektrane za 40 godina, saopštio je EPS i dodao da Đerdap 1 proizvodi oko 5 milijardi kWh električne energije godišnje.

Investicija od 168 miliona dolara finansira se klirinškim dugom od 100,5 miliona dolara bivšeg SSSR, dok ostatak obezbeđuje EPS.

HE Đerdap 1 je puštena u rad pre 38 godina, a do sad je proizvela 263 miliona MWh električne energije. Do polovine maja ove godine, proizvodnja Đerdap 1 je dostigla 59% plana za celu 2018. godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

4. jul 2018. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

4. jul 2018. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

4. jul 2018. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

4. jul 2018. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra