x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane Đerdap 2

11.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: EPS
EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane Đerdap 2

Elektroprivreda Srbije planira da u toku deset godina modernizuje deset agregata Hidroelektrane (HE) „Đerdap 2“ i tako joj produži radni vek i poveća snagu 50 MW.

HE “Đerdap 2” je počela da radi pre 32 godine i ima snagu od 270 MW.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, izjavio je da je ova investicija značajna jer hidroelektrane proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije.

– Povećaćemo snagu svakog agregata HE „Đerdap 2“ sa 27 MW na 32 MW i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana kašnjenja, revitalizacijom po jednog agregata godišnje. Tako ćemo dobiti novih 50 MW za proizvodnju električne energije na Dunavu – rekao je Grčić na obeležavanju 40 godina od početka gradnje HE „Đerdap 2“.

On je naveo da svaki dinar uložen u modernizaciju sistema biće višestruko vraćen, jer megavat-sat više koji proizvedemo znači bolju stabilnost EPS-a, a samo jak i siguran EPS može biti pouzdan oslonac građanima i privredi Srbije.

– Srbija “rame uz rame, korak po korak”, sa EU ide u pravcu „zelene energije“ – rekao je Grčić i dodao da Srbija i EPS sa ponosom mogu da se hvale da imaju dve velike elektrane na Dunavu.

Od 1985. godine, kada je počeo da radi prvi agregat, HE „Đerdap 2” proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.