Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane Đerdap 2

EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane DJerdap 2

Photo: EPS

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije planira da u toku deset godina modernizuje deset agregata Hidroelektrane (HE) „Đerdap 2“ i tako joj produži radni vek i poveća snagu 50 MW.

HE „Đerdap 2“ je počela da radi pre 32 godine i ima snagu od 270 MW.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, izjavio je da je ova investicija značajna jer hidroelektrane proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije.

– Povećaćemo snagu svakog agregata HE „Đerdap 2“ sa 27 MW na 32 MW i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana kašnjenja, revitalizacijom po jednog agregata godišnje. Tako ćemo dobiti novih 50 MW za proizvodnju električne energije na Dunavu – rekao je Grčić na obeležavanju 40 godina od početka gradnje HE „Đerdap 2“.

On je naveo da svaki dinar uložen u modernizaciju sistema biće višestruko vraćen, jer megavat-sat više koji proizvedemo znači bolju stabilnost EPS-a, a samo jak i siguran EPS može biti pouzdan oslonac građanima i privredi Srbije.

– Srbija “rame uz rame, korak po korak”, sa EU ide u pravcu „zelene energije“ – rekao je Grčić i dodao da Srbija i EPS sa ponosom mogu da se hvale da imaju dve velike elektrane na Dunavu.

Od 1985. godine, kada je počeo da radi prvi agregat, HE „Đerdap 2” proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske