Električna energija

EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane Đerdap 2

EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane DJerdap 2

Photo: EPS

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije planira da u toku deset godina modernizuje deset agregata Hidroelektrane (HE) „Đerdap 2“ i tako joj produži radni vek i poveća snagu 50 MW.

HE „Đerdap 2“ je počela da radi pre 32 godine i ima snagu od 270 MW.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, izjavio je da je ova investicija značajna jer hidroelektrane proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije.

– Povećaćemo snagu svakog agregata HE „Đerdap 2“ sa 27 MW na 32 MW i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana kašnjenja, revitalizacijom po jednog agregata godišnje. Tako ćemo dobiti novih 50 MW za proizvodnju električne energije na Dunavu – rekao je Grčić na obeležavanju 40 godina od početka gradnje HE „Đerdap 2“.

On je naveo da svaki dinar uložen u modernizaciju sistema biće višestruko vraćen, jer megavat-sat više koji proizvedemo znači bolju stabilnost EPS-a, a samo jak i siguran EPS može biti pouzdan oslonac građanima i privredi Srbije.

– Srbija “rame uz rame, korak po korak”, sa EU ide u pravcu „zelene energije“ – rekao je Grčić i dodao da Srbija i EPS sa ponosom mogu da se hvale da imaju dve velike elektrane na Dunavu.

Od 1985. godine, kada je počeo da radi prvi agregat, HE „Đerdap 2” proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

11. decembar 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

11. decembar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

11. decembar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

11. decembar 2017. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu