Električna energija

EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane Đerdap 2

EPS planira da modernizuje deset agregata hidroelektrane DJerdap 2

Photo: EPS

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije planira da u toku deset godina modernizuje deset agregata Hidroelektrane (HE) „Đerdap 2“ i tako joj produži radni vek i poveća snagu 50 MW.

HE „Đerdap 2“ je počela da radi pre 32 godine i ima snagu od 270 MW.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, izjavio je da je ova investicija značajna jer hidroelektrane proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije.

– Povećaćemo snagu svakog agregata HE „Đerdap 2“ sa 27 MW na 32 MW i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana kašnjenja, revitalizacijom po jednog agregata godišnje. Tako ćemo dobiti novih 50 MW za proizvodnju električne energije na Dunavu – rekao je Grčić na obeležavanju 40 godina od početka gradnje HE „Đerdap 2“.

On je naveo da svaki dinar uložen u modernizaciju sistema biće višestruko vraćen, jer megavat-sat više koji proizvedemo znači bolju stabilnost EPS-a, a samo jak i siguran EPS može biti pouzdan oslonac građanima i privredi Srbije.

– Srbija “rame uz rame, korak po korak”, sa EU ide u pravcu „zelene energije“ – rekao je Grčić i dodao da Srbija i EPS sa ponosom mogu da se hvale da imaju dve velike elektrane na Dunavu.

Od 1985. godine, kada je počeo da radi prvi agregat, HE „Đerdap 2” proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

11. decembar 2017. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

11. decembar 2017. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

11. decembar 2017. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

11. decembar 2017. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra