x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS završio obnovu četiri agregata HE Đerdap 1, snaga povećana 60 MW

18.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPS
EPS završio obnovu četiri agregata HE Đerdap 1, snaga povećana 60 MW

Revitalizacijom četiri agregata Hidroelektrane Đerdap 1 povećana je snaga ove elektrane za 60 MW, što će značiti veću proizvodnju električne energije za oko 90 miliona kWh ili dva odsto prošlogodišnje proizvodnje.

Posle agregata A4, A5 i A6, završena je i modernizacija agregata A1 hidroelektrane Đerdap 1, što je samo nastavak projekta obnove svih šest agregata koja je počela 2009. godine. Cilj je da se produži vek agregata za 30 godina i poveća njihova snaga za oko deset odsto. Ukupna vrednost radova trebalo bi da bude oko 168 miliona dolara.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, izjavio je da je nakon više decenija rada, Srbija u obavezi da revitalizujemo sve agregate.

“Dosad su revitalizovana četiri agregata, i na njima smo dobili oko 60 MW nove snage. To u onim visokim vodama donosi negde oko 90 miliona kilovat sati nove električne energije”, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, kroz revitalizaciju Đerdapa 1, dobijena je jedna nova hidroelektrana i to je kapitalno značajno za našu elektroprivredu.

“Dobio smo novi agregat, koji će narednih 30 godina raditi u punom kapacitetu, što će nam dati i mogućnost da bolje balansiramo proizvodnju u termo i hidro sektoru”, dodao je on.

Ministar je naveo da EPS prolazi kroz težak period loše hidrologije u ovoj godini, te da je zbog toga proizvodnja u hidrosektoru 20 odsto manje nego u 2016, ali je zato od početka godine proizvedeno više od 700.000 tona uglja više nego u istom periodu prošle godine i time je nadoknađen manjak zbog loše hidrologije.

Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, rekao je da je revitalizacijom snaga agregata A1 povećana za 10 odsto, sa 178 MW na 195 MW i da je obnova koštala oko 32 miliona evra.

“Revitalizacija hidroagregata A1 započeta je pre više od dve godine. Bilo je dosta problema i sa izvođačem i sa tehničke strane, ali smo upornošću i nizom razgovora sa partnerima i prijateljima iz Rusije, predstavnicima kompanije Silovije mašini, uspeli da otkočimo proces”, rekao je Grčić.

Ugovor potpisan pre osam godina

Ugovor o revitalizaciji Đerdapa 1 potpisan je marta 2009. godine. Opremu isporučuje ruska kompanija Silovije mašini, a u montaži učestvuju i domaće firme.

Investicija od 168 miliona dolara finansira se klirinčkim dugom bivšeg SSSR-a od 100,5 miliona dolara, a ostatak obezbeđuje EPS.

HE Đerdap 1 je puštena u rad pre 37 godina i do sada je u njoj proizvedeno 35 milijardi kilovat sati struje. Prosečna godišnja proizvodnja struje u Đerdapu 1 iznosi 5,65 milijardi kilovat-sati, a snaga elektrane je 1.140 megavata.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.