Električna energija

EPS pustio u rad peti revitalizovani agregat u HE Đerdap 1

peti revitalizovani agregat

Slika: EPS

Objavljeno

22.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad peti revitalizovani agregat u hidroelektrani (HE) Đerdap 1, čime je najveća srpska hidroelektrana postala jača za još 30 MW.

Nakon što je pušten u rad peti revitalizovani agregat, ostalo je još da se obnovi i šesti, a taj posao treba da započne sledeće godine, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS. Radove na revitalizaciji agregata HE Đerdap 1 izvodi ruska kompanija Silovije mašini, sa kojom je sredinom 2018. godine potpisana deseta dopuna ugovora o ovom projektu.

Revitalizacijom je obezbeđen novi radni vek pet agregata za naredne četiri decenije

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, rekao je da je završenim remontima obezbeđeno da ti agregati imaju novi radni vek za naredne četiri decenije, i dodao da je HE Đerdap 1 od izuzetnog značaja za srpski elektroenergetski sistem, jer proizvodi više od polovine energije hidrosektora u Srbiji.

U HE Đerdap 1 je za 47 godina rada proizvedena električna energija vredna oko 14 milijardi evra, dok jedan agregat godišnje proizvede kilovat-sate u vrednosti između 40 i 50 miliona evra. Kada se završi revitalizacija i šestog agregata, HE Đerdap će imati ukupno 180 MW više snage za proizvodnju čiste električne energije, navodi se u saopštenju.

Planiranim remontom 10 agregata HE Đerdap 2 EPS će dobiti dodatnih 50 MW obnovljive energije

Grčić je na ceremoniji najavio i kompletnu revitalizaciju 10 agregata HE Đerdap 2, takođe u saradnji sa ruskom Silovije mašini, čime će EPS dobiti dodatnih 50 MW kapaciteta za proizvodnju struje iz hidroenergije, navodi se u saopštenju EPS.

Sporazum sa Silovije mašini o saradnji u remontu i povećanju kapaciteta HE Đerdap 2 potpisan je početkom ove godine. Antić je tada rekao da je plan da se snaga HE Đerdap 2, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 MW na 320 MW, kao i da se obezbedi siguran rad elektrane u narednih 30 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. novembar 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. novembar 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

22. novembar 2019. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. novembar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.