Električna energija

EPS pustio u rad peti revitalizovani agregat u HE Đerdap 1

peti revitalizovani agregat

Slika: EPS

Objavljeno

22.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad peti revitalizovani agregat u hidroelektrani (HE) Đerdap 1, čime je najveća srpska hidroelektrana postala jača za još 30 MW.

Nakon što je pušten u rad peti revitalizovani agregat, ostalo je još da se obnovi i šesti, a taj posao treba da započne sledeće godine, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS. Radove na revitalizaciji agregata HE Đerdap 1 izvodi ruska kompanija Silovije mašini, sa kojom je sredinom 2018. godine potpisana deseta dopuna ugovora o ovom projektu.

Revitalizacijom je obezbeđen novi radni vek pet agregata za naredne četiri decenije

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, rekao je da je završenim remontima obezbeđeno da ti agregati imaju novi radni vek za naredne četiri decenije, i dodao da je HE Đerdap 1 od izuzetnog značaja za srpski elektroenergetski sistem, jer proizvodi više od polovine energije hidrosektora u Srbiji.

U HE Đerdap 1 je za 47 godina rada proizvedena električna energija vredna oko 14 milijardi evra, dok jedan agregat godišnje proizvede kilovat-sate u vrednosti između 40 i 50 miliona evra. Kada se završi revitalizacija i šestog agregata, HE Đerdap će imati ukupno 180 MW više snage za proizvodnju čiste električne energije, navodi se u saopštenju.

Planiranim remontom 10 agregata HE Đerdap 2 EPS će dobiti dodatnih 50 MW obnovljive energije

Grčić je na ceremoniji najavio i kompletnu revitalizaciju 10 agregata HE Đerdap 2, takođe u saradnji sa ruskom Silovije mašini, čime će EPS dobiti dodatnih 50 MW kapaciteta za proizvodnju struje iz hidroenergije, navodi se u saopštenju EPS.

Sporazum sa Silovije mašini o saradnji u remontu i povećanju kapaciteta HE Đerdap 2 potpisan je početkom ove godine. Antić je tada rekao da je plan da se snaga HE Đerdap 2, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 MW na 320 MW, kao i da se obezbedi siguran rad elektrane u narednih 30 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

22. novembar 2019. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

22. novembar 2019. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

22. novembar 2019. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

22. novembar 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi