Električna energija

EPS pustio u rad peti revitalizovani agregat u HE Đerdap 1

peti revitalizovani agregat

Slika: EPS

Objavljeno

22.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad peti revitalizovani agregat u hidroelektrani (HE) Đerdap 1, čime je najveća srpska hidroelektrana postala jača za još 30 MW.

Nakon što je pušten u rad peti revitalizovani agregat, ostalo je još da se obnovi i šesti, a taj posao treba da započne sledeće godine, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS. Radove na revitalizaciji agregata HE Đerdap 1 izvodi ruska kompanija Silovije mašini, sa kojom je sredinom 2018. godine potpisana deseta dopuna ugovora o ovom projektu.

Revitalizacijom je obezbeđen novi radni vek pet agregata za naredne četiri decenije

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, rekao je da je završenim remontima obezbeđeno da ti agregati imaju novi radni vek za naredne četiri decenije, i dodao da je HE Đerdap 1 od izuzetnog značaja za srpski elektroenergetski sistem, jer proizvodi više od polovine energije hidrosektora u Srbiji.

U HE Đerdap 1 je za 47 godina rada proizvedena električna energija vredna oko 14 milijardi evra, dok jedan agregat godišnje proizvede kilovat-sate u vrednosti između 40 i 50 miliona evra. Kada se završi revitalizacija i šestog agregata, HE Đerdap će imati ukupno 180 MW više snage za proizvodnju čiste električne energije, navodi se u saopštenju.

Planiranim remontom 10 agregata HE Đerdap 2 EPS će dobiti dodatnih 50 MW obnovljive energije

Grčić je na ceremoniji najavio i kompletnu revitalizaciju 10 agregata HE Đerdap 2, takođe u saradnji sa ruskom Silovije mašini, čime će EPS dobiti dodatnih 50 MW kapaciteta za proizvodnju struje iz hidroenergije, navodi se u saopštenju EPS.

Sporazum sa Silovije mašini o saradnji u remontu i povećanju kapaciteta HE Đerdap 2 potpisan je početkom ove godine. Antić je tada rekao da je plan da se snaga HE Đerdap 2, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 MW na 320 MW, kao i da se obezbedi siguran rad elektrane u narednih 30 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

22. novembar 2019. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

22. novembar 2019. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

22. novembar 2019. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

22. novembar 2019. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj