OIE

Srbija dobija 8,44 miliona evra za rekonstrukciju HE Bistrica i studiju za Centralno-balkanski koridor

he-bistrica-dubravka-djedovic

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

04.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji u oblasti energetike koja će biti iskorišćena za rekonstrukciju hidroelektrane Bistrica i izradu studije izvodljivosti sa procenom uticaja na životnu sredinu za projekat Centralno-balkanskog koridora.

Projekti modernizacije hidroelektrane Bistrica i za Centralno-balkanski elektroenergetski koridor doprineće povećanju kapaciteta obnovljivih izvora energije, ali i prenosnih kapaciteta povezivanjem Srbije sa istočnim i zapadnim susedima. Time će Srbija postati značajno čvorište evropskog elektroenergetskog sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Grant će pokriti oko 20% vrednosti projekta, koji će koštati 36,1 milion evra

Za projekat rekonstrukcije hidroelektrane Bistrica, koji će produžiti  životni vek postrojenja, odobreno je 7,72 miliona evra, što pokriva oko jedne petine procenjene vrednosti investicije, koja iznosi 36,1 milion evra. Ovo postrojenje na Limu izgrađeno je pre više od 60 godina, a njegov ukupan instalisani kapacitet je 104 MW.

Radovi treba da počnu sledeće godine

Početak radova je planiran za drugu polovinu 2024. godine, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Srbija takođe planira izgradnju nove reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, snage 628 MW, koja će se nalaziti nizvodno od postojeće hidroelektrane Bistrica. Za ovaj projekat će, prema najnovijim procenama, biti potrebno oko 1,2 milijarde evra, a Srbija planira da o finansiranju pregovara sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Inače, u Republici Srpskoj postoji projekat tri hidroelektrane u kaskadi na reci Bistrici kod Foče.

Projekat Centralno-balkanskog koridora procenjen na 195 miliona evra

Od ukupne vrednosti granta Evropske komisije, za izradu studije izvodljivosti i procene uticaja na životnu sredinu za projekat Centralno-balkanskog koridora namenjeno je oko 724,500 evra.

Izgradnja samog koridora bi trebalo da košta oko 195 miliona evra, a taj projekat uključen je u Panevropski plan razvoja prenosnog sistema 2022. Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), navodi se u saopštenju.

Projekat podrazumeva izgradnju dalekovoda koji bi povezao centralnu Srbiju sa regionom Kostolca, a u drugoj fazi se planira povezivanje Srbije i Bugarske dalekovodom od 400 kV i izgradnja novih dalekovoda koji bi povezali istočnu i zapadnu Srbiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

4. avgust 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

4. avgust 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

4. avgust 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

4. avgust 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević