OIE

RHE Bistrica koštaće 1,2 milijarde evra, Japan zainteresovan za finansiranje

RHE-Bistrica-Japan-Jica-euros

Foto: Pexels

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica je porasla sa planiranih 700 miliona na 1,2 milijarde evra, a Srbija se sprema za pregovore o finansiranju sa Japanom. Postrojenje projektovane snage 628 MW bi trebalo da obezbedi balansiranje varijabilnih obnovljivih izvora i omogući integraciju novih solarnih i vetroelektrana.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je nedavno saopštilo da je delegacija Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) iskazala zainteresovanost za saradnju sa državom na ovom projektu.

Vučić: Ministarka ide u Japan na pregovore o finansiranju RHE Bistrica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem jula u Priboju izjavio da ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ide u Japan da pregovara o finansiranju projekta RHE Bistrica.

Đedović je izjavila da je paralelno sa pripremom studije o uticaju na životnu sredinu i projektovanjem važno da se nastave razgovori o obezbeđivanju finansiranja. Ona je navela i da je RHE Bistrica prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koji je usvojila Vlada Srbije, i da će imati važnu ulogu u naporima da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Srbija u pismu o namerama tražila od Japana da finansira RHE Bistrica

U aprilu je ministar finansija Siniša Mali primio u oproštajnu posetu ambasadora Japana u Beogradu Takahika Kacumatu i tom prilikom mu uručio pismo o namerama u vezi sa RHE Bistrica, u kom se ističe volja Vlade Srbije da se dodatno unapredi partnerstvo sa agencijom JICA, i to kroz finansiranje ovog projekta.

Zakonom o budžetu za 2023. predviđeno je da se za gradnju RHE Bistrica mogu izdati državne garancije u vrednosti od 600 miliona evra, i to domaćim i stranim poslovnim bankama.

Prema ranijim procenama Elektroprivrede Srbije (EPS), RHE Bistrica bi mogla da bude puštena u rad do 2031. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

2. avgust 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

2. avgust 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

2. avgust 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

2. avgust 2023. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu