OIE

RHE Bistrica koštaće 1,2 milijarde evra, Japan zainteresovan za finansiranje

RHE-Bistrica-Japan-Jica-euros

Foto: Pexels

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica je porasla sa planiranih 700 miliona na 1,2 milijarde evra, a Srbija se sprema za pregovore o finansiranju sa Japanom. Postrojenje projektovane snage 628 MW bi trebalo da obezbedi balansiranje varijabilnih obnovljivih izvora i omogući integraciju novih solarnih i vetroelektrana.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je nedavno saopštilo da je delegacija Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) iskazala zainteresovanost za saradnju sa državom na ovom projektu.

Vučić: Ministarka ide u Japan na pregovore o finansiranju RHE Bistrica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem jula u Priboju izjavio da ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ide u Japan da pregovara o finansiranju projekta RHE Bistrica.

Đedović je izjavila da je paralelno sa pripremom studije o uticaju na životnu sredinu i projektovanjem važno da se nastave razgovori o obezbeđivanju finansiranja. Ona je navela i da je RHE Bistrica prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koji je usvojila Vlada Srbije, i da će imati važnu ulogu u naporima da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Srbija u pismu o namerama tražila od Japana da finansira RHE Bistrica

U aprilu je ministar finansija Siniša Mali primio u oproštajnu posetu ambasadora Japana u Beogradu Takahika Kacumatu i tom prilikom mu uručio pismo o namerama u vezi sa RHE Bistrica, u kom se ističe volja Vlade Srbije da se dodatno unapredi partnerstvo sa agencijom JICA, i to kroz finansiranje ovog projekta.

Zakonom o budžetu za 2023. predviđeno je da se za gradnju RHE Bistrica mogu izdati državne garancije u vrednosti od 600 miliona evra, i to domaćim i stranim poslovnim bankama.

Prema ranijim procenama Elektroprivrede Srbije (EPS), RHE Bistrica bi mogla da bude puštena u rad do 2031. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

2. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

2. avgust 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

2. avgust 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače