OIE

RHE Bistrica koštaće 1,2 milijarde evra, Japan zainteresovan za finansiranje

RHE-Bistrica-Japan-Jica-euros

Foto: Pexels

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica je porasla sa planiranih 700 miliona na 1,2 milijarde evra, a Srbija se sprema za pregovore o finansiranju sa Japanom. Postrojenje projektovane snage 628 MW bi trebalo da obezbedi balansiranje varijabilnih obnovljivih izvora i omogući integraciju novih solarnih i vetroelektrana.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je nedavno saopštilo da je delegacija Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) iskazala zainteresovanost za saradnju sa državom na ovom projektu.

Vučić: Ministarka ide u Japan na pregovore o finansiranju RHE Bistrica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem jula u Priboju izjavio da ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ide u Japan da pregovara o finansiranju projekta RHE Bistrica.

Đedović je izjavila da je paralelno sa pripremom studije o uticaju na životnu sredinu i projektovanjem važno da se nastave razgovori o obezbeđivanju finansiranja. Ona je navela i da je RHE Bistrica prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koji je usvojila Vlada Srbije, i da će imati važnu ulogu u naporima da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Srbija u pismu o namerama tražila od Japana da finansira RHE Bistrica

U aprilu je ministar finansija Siniša Mali primio u oproštajnu posetu ambasadora Japana u Beogradu Takahika Kacumatu i tom prilikom mu uručio pismo o namerama u vezi sa RHE Bistrica, u kom se ističe volja Vlade Srbije da se dodatno unapredi partnerstvo sa agencijom JICA, i to kroz finansiranje ovog projekta.

Zakonom o budžetu za 2023. predviđeno je da se za gradnju RHE Bistrica mogu izdati državne garancije u vrednosti od 600 miliona evra, i to domaćim i stranim poslovnim bankama.

Prema ranijim procenama Elektroprivrede Srbije (EPS), RHE Bistrica bi mogla da bude puštena u rad do 2031. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

2. avgust 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

2. avgust 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

2. avgust 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

2. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a