Životna sredina

Poništena građevinska dozvola za jednu od tri hidroelektrane na Bistrici

Foto: analogicus form Pixabay

Objavljeno

10.02.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sud u Banjaluci je poništio rešenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske prema kojem je izdata građevinska dozvola za projekat hidroelektrane B-2a od 7,2 megavata. Planirani hidroenergetski kompleks na Bistrici sastoji se od tri hidroelektrane, a druga dva postrojenja su takođe u sporu i pod tužbama koje su podneli Centar za životnu sredinu i Arhus centar u BiH.

Okružni sud u Banjaluci je poništio rešenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, jer je prilikom izdavanja građevinskih dozvola firmi Hidroelektrane Bistrica sa sedištem u Foči došlo do bitnih povreda pravila postupka, istakli su u Centru za životnu sredinu (CZZS).

Sud je osporio dozvole za projekat hidroelektrane B-2a na reci Bistrici u opštini Foča, planirane snage 7,2 megavata.

CZZS ističe da je inspekciji podneo zahtev za hitni vanredni nadzor i obustavu svih građevinskih radova na postrojenju

Izgradnja započeta bez ekološke dozvole

CZZS je pokrenuo postupak u aprilu, sa ciljem da se preispita zakonitost građevinske dozvole iz 2010. godine.

Firma Hidroelektrane Bistrica, iz koje stoji Elektroprivreda Republike Srpske (ERS). nije posedovala važeću ekološku dozvolu kada je započela građevinske radove, u decembru 2021. godine. Ona je ključni preduslov za izgradnju objekata koji invazivno utiču na elemente životne sredine, naročito na vodna dobra, navode u CZZS-u.

Sud je ukazao i na druge nepravilnosti, napominju u centru. Naime, postupak prethodne procene uticaja, koji se provodi pre izdavanja ekološke dozvole za ovo postrojenje, nije bio okončan.

Odluka suda je presedan i pomak u dostizanju ekološke pravde

Bistrica je leva pritoka Drine na jugoistoku Bosne i Hercegovine, a B-2a je deo plana izgradnje kompleksa od tri hidroelektrane zbirne snage 36 megavata. Poduhvat je procenjen na 103 miliona evra. Za izvođača je izabrana kineska kompanija AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.

CZZS tumači odluku o poništenju građevinske dozvole kao presedan u dostizanju ekološke pravde, s obzirom na to da je za druga dva projekta, B-1 i B-3, nadležni sud odlučio u korist investitora. Ti slučajevi imaju identičnu „činjeničnu podlogu“, saopšteno je.

Postupci protiv građevinskih dozvola za druge dve hidroelektrane na Bistrici okončani su odlukama u korist investitora

Iako postoji pomak, sve to ukazuje na to da je potrebno još mnogo rada organizacija, ali i pravosuđa na razumevanju složenosti ekološkog prava i stvarne štetnosti projekata, ocenio je Redžib Skomorac, pravni savetnik u Centru za životnu sredinu.

Planovi za tri projekta na Bistrici pod tužbama

Arhus centar iz Sarajeva i CZZS su u septembru podneli zajedničku tužbu protiv rešenja kojim su odobrene studije uticaja na životnu sredinu za sve tri hidroelektrane.

Kao rešenje za migracije riba predviđen je takozvani riblji lift, ali ono nije dovoljno elaborirano i tehnički je ostalo potpuno opskurno, tvrde u CZZS-u.

I Srbija ima hidroelektranu Bistrica

Sa druge strane granice, u Srbiji, Elektroprivreda Srbije (EPS) upravlja hidroelektranom koja se takođe zove Bistrica, izgrađenom pre šest decenija. EPS priprema i projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica, predviđene snage 630 megavata.

EPS i ERS u opštini Foča grade hidrocentralu Buk Bijela od 93 megavata, koja bi sa još dva takva postrojenja činila kaskadu Gornja Drina. Uključuje branu visine 57 metara.

Izgradnji se oštro protive Arhus centar, CZZS i druge nevladine organizacije i aktivisti za zaštitu životne sredine u BiH i Crnoj Gori, zbog uticaja koju bi ova postrojenja imala na gornji tok Drine i pritoke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

10. februar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

10. februar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

10. februar 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

10. februar 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta