Električna energija

Energetska kriza ubrzava početak gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

EPS napravio dva vazna koraka u pripremi za gradnju RHE Bistrica he potpec

HE Potpeć (foto: EPS)

Objavljeno

23.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je napravila dva važna koraka u pripremama za gradnju reverzibilne hidroelektane (RHE) Bistrica. Reč je o jednom od najvažnijih investicionih projekata u energetici Srbije, koji je dodatno dobio na značaju zbog energetske krize.

Elektroprivreda Srbije (EPS) izabrala je firme koje će pripremiti idejni projekat i studiju opravdanosti za RHE Bistrica, snage oko 630 megavata, a Vlada Srbije je donela odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene sistema RHE Bistrica i hidroelektrane Potpeć.

Inače, gradnja RHE Bistrica planira se četiri decenije. Poslednjih godina projekat je postao aktuelan jer su Srbiji potrebni novi proizvodni kapaciteti, i to posebno oni koji mogu da skladište energiju i balansiraju neujednačenu proizvodnju iz vetroparkova i solarnih elektrana. Tako se i stvaraju uslovi za investicije u obnovljive izvore.

Na sve to došla je energetska kriza, koja se ogleda u rekordnim cenama energenata i energije. Da stvar bude jos gora EPS je prošle godine doživeo kolaps u proizvodnji uglja i struje. U takvoj situaciji Srbija nema dovoljno domaće proizvodnje, pa je neminovan uvoz, koji se meri u stotinama miliona evra. Zato je preko potrebno da se ubrza gradnja novih elektrana.

Projekat će raditi Energoprojekt Hidroinženjering

EPS je tender za firmu koja će uraditi idejni projekat i studiju izvodljivosti za RHE Bistrica objavio u decembru prošle godine. Sada je doneta odluka da taj posao obavi konzorcijum firmi Energoprojekt Hidroinženjering, EKC i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Ponuda konzorcijuma je bila jedina blagovremena i prihvatljiva sa ponuđenom cenom od 194,7 miliona dinara (bez PDV-a), navodi se u odluci EPS-a.

Roka za izradu projekta je 18 meseci

Rok da se pripremi projekat i uradi studija je 18 meseci, a zanimljivo je da je Energoprojekt Hidroinženjering uradio i prvi idejni projekat iz 1981.

Važan korak je i priprema prostornog plana područja posebne namene sistema RHE Bistrica i hidroelektrane Potpeć. Ova druga elektrana već je izgrađena i sa snagom od 60 MW radi od 1967. u sastavu EPS-a.

U odluci Vlade Srbije navodi se da okvirna granica plana obuhvata delove opština Nova Varoš, Priboj i Prjepolje. Rok za izradu plana je 12 meseci, a novac će obezbediti EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. maj 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. maj 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. maj 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

23. maj 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.