OIE

BeoGrid 2025 – projekat za unapređenje prenosnog sistema od Banata ka Sremu i Beogradu

beogrid 2025 prenosna mreza banat vetroelektrane

Foto: Printscreen/Lokacije svih elektrana u postupku priključenja, Nenad Jovanović

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene za BeoGrid 2025. Ovaj projekat predviđa gradnju prenosne infrastrukture koja će olakšati priključenje na mrežu novih vetroparkova i solarnih elektrana na teritoriji južnog Banata i povezivanje sa ostalim delovima zemlje, a pre svega sa Sremom i Beogradom.

Prostorni plan područja posebne namene za BeoGrid 2025 obuhvata teritorije grada Beograda, gradskih opština Zemun, Palilula i Surčin, grada Pančevo, i opština Alibunar, Kovačica, Kovin, Pećinci i Stara Pazova, a rani javni uvid trajaće od 7. do 21. avgusta.

BeoGrid 2025 je jedan od projekata Elektromreže Srbije (EMS), operatora prenosnog sistema.

U Banatu, tačnije u južnom delu, se nalazi šest od sedam dosad izgrađenih vetroparkova u Srbiji, čija je ukupna snaga skoro 400 MW. Ali, ako se pogledaju lokacije projekata u razvoju, u ovom delu Vojvodine priprema se trenutno oko 40 projekata, najviše vetroelektrana, a manje solarnih parkova, sa ukupnom snagom većom od 4.500 MW. Elektrane su planirane i u južnom, ali i u drugim delovima Banata.

U Banatu se pripremaju projekti snage veće od 4.500 MW

U Planu se navodi da je cilj da se instalisana snaga elektrana na obnovljive izvore energije u regionu Južnog Banata koja se može integrisati bez ograničenja poveća sa nula megavata u 2022. godini na više od 1.000 MW u 2026.

Projekat Beogrid 2025 kao cilj ima omogućavanje veće integracije električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, koji se nalaze u regionu južnog Banata, kao i rasterećenje trafo-stanice 220/110/35 kV Beograd 5, koja napaja električnom energijom veliki deo Beograda, posebno delove Novog Beograda i Zemuna, navodi se u Planu.

Klaster projekata mrežne infrastrukture obuhvata podstanicu Beograd 50 od 400/110 kV sa pripadajućim priključcima od 400 kV i 110 kV i dvostruki dalekovod 400 kV od podstanice Beograd 50 do regiona južnog Banata (u blizini vetroparka Čibuk).

Infrastrukturni radovi, kako se navodi, odgovaraju ukupnim ulaganjima od oko 90 miliona evra. Projekat čini šest funkcionalnih celina koje će se paralelno realizovati u periodu od 2022. do 2026.

Deo šireg projekta Severni koridor

BeoGrid 2025 je deo šireg projekta Severni koridor (North CSE corridor), koji obuhvata i dupliranje postojećeg interkonektivnog 400 kV dalekovoda Đerdap 1 – Portile De Fier (Rumunija).

Uz ojačavanje koridora za prenos električne energije preko Balkanskog poluostrva u smeru od istoka prema zapadu i posledični doprinos integraciji tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope, ovaj projekat će takođe omogućiti priključenje velikog broja novih proizvođača OIE u oblasti Južnog Banata.

Rok za izradu radne verzije nacrta prostornog plana je 12 meseci, a nedavno je raspisan i tender za usluge njegove pripreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

9. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

9. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

9. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

9. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona