OIE

Ursula fon der Lajen posetila crnogorski CGES i beogradsku fabriku solarnih kolektora Master Solar

Foto: Master Solar

Objavljeno

01.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obišla je dve energetske kompanije tokom četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu. Ona je ponovila da je u pripremi investicioni plan od šest milijardi evra za region.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je prilikom četvorodnevne posete regionu podsetila da Evropska unija sprema investicioni paket od šest milijardni evra za Zapadni Balkan.

Ona je, pored susreta sa najvišim zvaničnicima, obišla dva projekta u sektoru energetike koji su finansirani sredstvima Evropske unije.

U Crnoj Gori, Fon der Lajen je posetila trafo-stanicu koja je deo Transbalkanskog koridora, a u Srbiji fabriku solarnih kolektora Master Solar u Surčinu.

Fon der Lajen se sastala s čelnicima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), predsednikom Odbora direktora Aleksandrom Mijuškovićem i izvršnim direktorom Ivanom Asanovićem i obišla transformatorsko postrojenje u Podgorici.

To je jedna od 15 stanica za prenos struje u Crnoj Gori u okviru Transbalkanskog elektroenergetskog koridora. EU je finansirala nabavku najsavremenije opreme za njihovu modernizaciju, naveo je CGES.

Ukupna investicija u modernizaciju elektroenergetske mreže Crne Gore premašuje 144 miliona evra

EU je odobrila 25 miliona evra bespovratnih sredstava da Crna Gora unapredi ovu mrežu i smanji prekide i gubitke, kao i da ublaži rast cena električne energije za stanovnike, industriju i investitore. Ukupna investicija u modernizaciju elektroenergetske mreže Crne Gore premašuje 144 miliona evra, pri čemu su ta sredstva obezbeđena iz resursa CGES-a i donacija EU, saopštili su u ovom preduzeću.

Poseta beogradskoj fabrici solarnih kolektora

U Srbiji, predsednica Evropske komisije je obišla preduzeće Master Solar u Beogradu, koje se bavi integracijom velikih projekata solarnih toplotnih sistema kao i proizvodnjom solarnih kolektora.

Ova firma, podržana sredstvima EU, izvozi više od 95% svog proizvodnog portfolija. Fon der Lajen je izrazila nadu da će biti još dosta sličnih projekata u okviru novog investicionog plana za Zapadni Balkan.

1,5 milijardi evropskog novca namenjeno za klimatsku akciju i OIE

Investicioni paket od šest milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana najavljen je na nedavno održanom Samitu Berlinskog procesa u Tirani.  Region može da očekuje dve milijarde u grantovima i četiri milijarde u kreditima.

O toga će, prema najavama, 1,5 milijarda evra biti namenjena za klimatsku akciju i projekte obnovljivih izvora energije.

Milijardu i po evra će biti namenjeno za klimatsku akciju i zelenu energiju

Odobravanje paketa zavisi od toka reformi i ispunjavanja uslova. To su uvođenje Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

1. novembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

1. novembar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

1. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

1. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme