Klimatske promene

Berlinski proces doneo Zapadnom Balkanu 1,5 milijardi za klimatsku akciju i obnovljivu energiju

berlinski proces tirana klimatske promene

Foto: Evropski savet

Objavljeno

17.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Na sastanaku inicijative Berlinski proces u Tirani Evropska unija je saopštila da je spremila program Plan rasta, koji podrazumeva uslovni finansijski paket za Zapadni Balkan, dok je Nemačka obećala dodatna sredstva za klimatske promene i obnovljive izvore energije.

Samit Berlinskog procesa u glavnom gradu Albanije predstavlja prvi sastanak ove inicijative održan u nekoj zemlji koja nije članica Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da  je samit bio uspešan, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi.

„Moramo još više da približimo naše ekonomije i trebalo bi da ubrzamo reforme za pristupanje EU. Zbog toga sam liderima predstavila naš Plan rasta, koji, ako se primeni, može da udvostruči ekonomije Zapadnog Balkana, cilj koji je moguće ostvariti i u ovoj deceniji”, poručila je ona, i dodala da su trenutno ove ekomonije na 35 odsto proseka EU.

Ako region obavi reforme stižu milijarde

Plan rasta, kako je istakla, ima četiri stuba: uvođenje Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU, uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana, reforme i investicije.

Reforme, kako je objasnila, znače da ako EU omogući Zapadnom Balkanu pristup jedinstvenom evropskom tržištu, onda moraju postojati jednaki uslovi, ista pravila i standardi.

Ako se reforme sprovedu stiže, kako je rekla, finansiranje. Predložen je investicioni paket od šest milijardi evra, dve milijarde u grantovima i četiri milijarde u kreditima.

Šolc: Klimatsko partnerstvo sa Zapadnim Balkanom

Fon der Lajen je spomenula neke od oblasti u kojima bi Zapadni Balkan mogao da se pridruži tržištu EU, kao što su carinska saradnja, e-trgovina, bezgotovinsko plaćanje, drumski transport, električna energija.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je regionalno klimatsko partnerstvo između Nemačke i Zapadnog Balkana.

Nemačka će finansijski podržati borbu protiv klimatskih promena i razvoj obnovljivih izvora energije sa 1,5 milijardi evra do 2030. godine, naveo je Šolc.

Uz to, nemačka vlada će obezbediti i 73 miliona evra za novi program obnovljive energije u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. oktobar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

17. oktobar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. oktobar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. oktobar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.