Električna energija

Srbijagas i grčka DEPA planiraju saradnju u gasnom sektoru

srbijagas depa memorandum prirodni gas

Foto: Srbijagas

Objavljeno

07.09.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Srpski Srbijagas i grčka DEPA Commercial potpisali su memorandum o saradnji u sektoru prirodnog gasa. Dve kompanije su zadužene za snabdevanje gasom na nacionalnom nivou i u vlasništvu su države.

Srbijagas i DEPA Commercial potpisali su Memorandum o razumevanju u cilju jačanja saradnje i postizanja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom na tržištima dve zemlje, saopštio je Srbijagas.

Memorandum su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i generalni direktor kompanije DEPA Konstantinos Ksifaras.

Tim dokumentom utvrđuju se okviri za buduću saradnju dve kompanije u obasti snabdevanja odnosno kupoprodaje prirodnog gasa, optimizacije korišćenja transportnih kapaciteta i mogućnosti korišćenja kapaciteta terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) u Grčkoj, kao i u pogledu skladištenja prirodnog gasa i budućih kapitalnih investicija u ovoj oblasti.

U toku  je izgradnja terminala u Aleksandrupolisu preko koga bi mogla da se snabdeva i Srbija

Pre potpisivanja Memoranduma, održan je radni sastanak delegacija Srbijagasa i kompanije DEPA Commercial, kojem su prisustvovali najviši predstavnici menadžmenta dve firme.

Inače, dve gasne kompanije ranije nisu sarađivale, što se može objasniti činjenicom da su njihove zemlje uvoznice gasa, a još i nisu susedi. Ali, posle početka ukrajinsko-ruskog rata snabdevanje prirodnim gasom u regionu jugoistočne Evrope, kao i u mnogim drugim delovima sveta, pretrpelo je velike promene. Naime, mnoge države prestale su da uvoze gas iz Rusije, koja je do tada bila njihov glavni snabdevač.

Tako je, na primer, Bugarska posle spora sa Rusijom prestala da uvozi gas iz ove zemlje, a jedan od potencijalnih pravaca snabdevanja bili su LNG terminali u Turskoj.

Srbija i dalje uvozi gas iz Rusije, koja joj je glavni snabdevač, preko Balkanskog toka, koji donosi gas preko Crnog mora Turske i Bugarske. Međutim, u toku je gradnja konekcije sa Bugarskom koja bi trebalo da omogući dolazak gasa i iz drugih zemalja, kao što je Azerbejdžan, na primer.

Grčka koristi LNG terminal da zameni uvoz iz Rusije

Grčka je, takođe, najviše uvozila iz Rusije, ali, zahvaljujući terminalu za LNG Revitusa, sada se dosta oslanja na druge prodavce, kao što su SAD, Alžir, Egipat. Zemlja gradi i terminala u luci Aleksandrupolis, na severoistoku Grčke, preko koga bi mogao da se snabdeva region, pa i Srbija.

Početku gradnje, u maju prošle godine, prisustvovali su zvaničnici iz celog regiona, a među njima i Srbije. Pored terminala u januaru ove godine počela je i gradnja gasne elektrane, a jedan  od investitora u oba projekta je grčka kompanija DEPA Commercial.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

7. septembar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

7. septembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

7. septembar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

7. septembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost