Električna energija

Srbijagas i grčka DEPA planiraju saradnju u gasnom sektoru

srbijagas depa memorandum prirodni gas

Foto: Srbijagas

Objavljeno

07.09.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Srpski Srbijagas i grčka DEPA Commercial potpisali su memorandum o saradnji u sektoru prirodnog gasa. Dve kompanije su zadužene za snabdevanje gasom na nacionalnom nivou i u vlasništvu su države.

Srbijagas i DEPA Commercial potpisali su Memorandum o razumevanju u cilju jačanja saradnje i postizanja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom na tržištima dve zemlje, saopštio je Srbijagas.

Memorandum su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i generalni direktor kompanije DEPA Konstantinos Ksifaras.

Tim dokumentom utvrđuju se okviri za buduću saradnju dve kompanije u obasti snabdevanja odnosno kupoprodaje prirodnog gasa, optimizacije korišćenja transportnih kapaciteta i mogućnosti korišćenja kapaciteta terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) u Grčkoj, kao i u pogledu skladištenja prirodnog gasa i budućih kapitalnih investicija u ovoj oblasti.

U toku  je izgradnja terminala u Aleksandrupolisu preko koga bi mogla da se snabdeva i Srbija

Pre potpisivanja Memoranduma, održan je radni sastanak delegacija Srbijagasa i kompanije DEPA Commercial, kojem su prisustvovali najviši predstavnici menadžmenta dve firme.

Inače, dve gasne kompanije ranije nisu sarađivale, što se može objasniti činjenicom da su njihove zemlje uvoznice gasa, a još i nisu susedi. Ali, posle početka ukrajinsko-ruskog rata snabdevanje prirodnim gasom u regionu jugoistočne Evrope, kao i u mnogim drugim delovima sveta, pretrpelo je velike promene. Naime, mnoge države prestale su da uvoze gas iz Rusije, koja je do tada bila njihov glavni snabdevač.

Tako je, na primer, Bugarska posle spora sa Rusijom prestala da uvozi gas iz ove zemlje, a jedan od potencijalnih pravaca snabdevanja bili su LNG terminali u Turskoj.

Srbija i dalje uvozi gas iz Rusije, koja joj je glavni snabdevač, preko Balkanskog toka, koji donosi gas preko Crnog mora Turske i Bugarske. Međutim, u toku je gradnja konekcije sa Bugarskom koja bi trebalo da omogući dolazak gasa i iz drugih zemalja, kao što je Azerbejdžan, na primer.

Grčka koristi LNG terminal da zameni uvoz iz Rusije

Grčka je, takođe, najviše uvozila iz Rusije, ali, zahvaljujući terminalu za LNG Revitusa, sada se dosta oslanja na druge prodavce, kao što su SAD, Alžir, Egipat. Zemlja gradi i terminala u luci Aleksandrupolis, na severoistoku Grčke, preko koga bi mogao da se snabdeva region, pa i Srbija.

Početku gradnje, u maju prošle godine, prisustvovali su zvaničnici iz celog regiona, a među njima i Srbije. Pored terminala u januaru ove godine počela je i gradnja gasne elektrane, a jedan  od investitora u oba projekta je grčka kompanija DEPA Commercial.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji