Električna energija

Grčka započela gradnju gasne elektrane u Aleksandrupolisu

gasna elektrana grcka aleksandrupolis terminal izvoz struje

Foto: Copelouzos

Objavljeno

16.01.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum grčkih firmi Public Power Corporation (PPC), DEPA Commercial, koja je u vlasništvu snabdevača gasom DEPA, i Damco Energy, ćerka firma kompanije Copelouzos, zvanično je započeo gradnju gasne elektrane snage 840 MW u luci Aleksandrupolisu u Grčkoj.

Gradilište gasne elektrane je u blizini terminala za uvoz tečnog naftnog gasa (eng. LNG) Aleksandrupolis, koji je, takođe, u izgradnji od maja prošle godine. Terminal je u stvari i jedan od glavnih razloga zašto se gradi ova gasna elektrana, s obzirom da je na njega povezana, pa će imati sigurno snabdevanje prirodnim gasom.

Gasna elektrana je pre svega važna za Grčku jer će omogućiti da se balansira rad elektrana na obnovljive izvore, ali i zameni proizvodnja iz termoelektrana na ugalj kada budu ugašene. Zemlja sada ima jednu ovakvu elektranu, kojom upravlja Mytilineos, i još jednu grade kompanije Motor Oil i Terna.

Grčkoj su potrebne tri nove gasne lektrane da zameni termoelektrane na ugalj koje planira da ugasi

Prema procenama operatora prenosnog sistema IPTO, Grčkoj će do kraja decenije biti potrebne najmanje tri moderne elektrane na prirodni gas da bi se nadomestila energija iz elektrana na lignit, kojima upravlja PPC.

Zemlja planira da termoelektrane na ugalj ugasi u periodu od 2025. do 2028, a početak rada ove gasne elektrane očekuje se do kraja 2025. Reč je o kogeneraciji, koja će moći da radi i na vodonik, što je opcija koju imaju skoro sve gasne elektrane koje se trenutno grade.

EMS iz Severne Makedonije je potpisao memorandum da postane suvlasnik ove elektrane

Inače, PPC ima 51 odsto udela u konzorcijumu koji gradi novu elektranu, DEPA Commercial 29 odsto, a ostatak drži Damco Energy. Prilikom priprema za gradnju Damco Energy je sa elektroprivredom iz Severne Makedonije – Elektrani na Severna Makedonija (ESM), potpisao memorandum prema kojem bi trebalo da bude investitoru u elektranu, a da zauzvrat dobije struju koju će proizvoditi.

Memorandum je potpisan aprila 2021, u međuvremenu je izbila energetska kriza, koja je za nekoliko puta uvećala cene struje, pa ostaje da se vidi da li će i koliki udeo dobiti ESM.

Tehnički uslovi za izvoz struje iz nove elektrane, kako prenose lokalni mediji, postoje jer će ona biti povezana sa trafostanicom Nea Santa, koja je povezana sa dalekovodima ka okolnim zemljama, pa je moguć transfer do Bugarske, Severne Makedonije i Srbije.

Izvoz je mogućnost

Izvoz kao mogućnost naveo je i Kristos Kopeluzos, izvršni direktor Copelouzos grupe. On je rekao da je Grčka sada zaštićena, da dobija energetsku nezavinost, a u isto vreme stvara se novo energetsko čvorište za Jugoistočnu Evropu.

Grčka će moći da izvozi struju u susedne balkanske države, u Bugarsku, Severnu Makedoniju, pa čak i u Srbiju, rekao je on.

Stasis: Grčka će biti izvoznik struje

A, Jorgos Stasis, predsednik i izvršni direktor kompanije PPC, izjavio je da ovaj projekat ima za cilj da doprinese konsolidaciji zemlje u ulozi snažnog igrača u širem regionu Jugoistočne Evrope, koji će biti i izvoznik struje.

On je naglasio da su trenutne tehnologije, koje obezbeđuju dugotrajno skladištenje proizvodene obnovljive energije, ili u eksperimentalnoj fazi ili veoma skupe, pa nema sumnje da prirodni gas ima važnu ulogu.

Sifaras: Rešenje za energetsku bezbednost Balkana

Osim što će doprineti energetskoj dovoljnosti zemlje, ovaj projekt će, kako je rekao, dodatno učvrstiti poziciju kompanije PPC kao ključnog energetskog partnera u širem regionu Jugoistočne Evrope.

Konstantinos Sifaras, predsednik izvršnog odbora firme DEPA Commercial, uveren je da će nova gasna elektrana biti značajan za energetsku bezbednost Grčke i šireg regiona Balkana.

Zvaničnom početku radova prisustvovao je i premijer Kirijakos Micotakis.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

16. januar 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. januar 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

16. januar 2023. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

16. januar 2023. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group