Energetska kriza

Grčka i Severna Makedonija donele konačnu odluku da se povežu gasovodom

grcka severna makedonija gasovod

Foto: iStock

Objavljeno

31.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Grčka i Severna Makedonija donele su konačnu investicionu odluku za izgradnju gasovoda od 123 kilometra između dve države. Njihova prva veza za transport prirodnog gasa će ujedno Severnoj Makedoniji biti alternativu za trenutno jedini pravac snabdevanja preko Bugarske.

Gradnja gasovoda između Grčke i Severne Makedonije je deo aktivnosti zemalja Jugoistočne Evrope da povezivanjem sa susedima ojačaju svoju energetsku bezbednost, koja je prilično ugrožena zbog energetske krize i rusko-ukrajinskog rata.

Grčki operater transportnog gasnog sistema DESFA i severnomakedonska kompanija za transport prirodnog gasa Nomagas donele su konačnu odluku o ulaganju, saopštila je izvršna direktorka kompanije DESFA Marija Rita Gali na 27. godišnjem okruglom stolu Ekonomista.

Gasni interkonektor Grčka – Severna Makedonija, kako je dodala, sada je ušao u fazu izgradnje.

Gasovod će obezbediti novu rutu snabdevanja prirodnim gasom za Severnu Makedoniju, i dodatno ojačati ulogu Grčke kao energetske kapije za jugoistočnu Evropu, naglasila je ona.

Očekuje se da će interkonektor biti završen do kraja 2024.

Očekuje se da će interkonektor, kako je naglasila, biti završen do kraja 2024. Gasovod će, takođe, biti spreman da potpuno pređe na transport vodonika, čime će se podržati prelazak na održiviji regionalni energetski sistem sa niskim sadržajem ugljenika, poručila je Gali.

Inače, pre nekoliko nedelja DESFA i Nomagas potpisali su ugovor o nadzoru nad izgradnjom deonice gasnog interkonektora na teritoriji Severne Makedonije.

DESFA će biti zadužena za nadzor radova na segmentu od 68 kilometara u Severnoj Makedoniji. Grčka kompanija je, kako je saopšteno, posao dobila na tenderu.

Početni kapacitet gasovoda biće 1,5 milijardi kubnih metara godišnje

Novac za finansiranje nadzora radova obezbedila je Evropska investiciona banka (EIB) tako što je grant od 2,47 miliona evra isplaćen preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Interkonektor će povezati Nea Mesimvriju i Negotino preko graničnog prelaza Evzoni/Đevđelija. Početni kapacitet biće 1,5 milijardi kubnih metara godišnje, uz mogućnost proširenja na tri milijarde kubika.

DESFA je takođe saopštila da su sprovedene studije kako bi se obezbedili uslovi da cevovod prenosi zeleni vodonik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

31. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

31. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

31. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

31. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji