Električna energija

Mađarska, Slovenija i Srbija formiraće platformu za razmenu električne energije

madjarska srbija saradnja energetika gas naftovod sijarto handanovic

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

17.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska, Slovenija i Srbija formiraće zajedničku platformu za razmenu električne energije, najavila je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Srbije posle sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom. Dvoje ministara razgovarali su  o jačanju kapaciteta za prenos električne energije, snabdevanju prirodnim gasom i izgradnji naftovoda.

Na sastanku u Beogradu Dubravka Đedović Handanović i Peter Sijarto konstatovali su da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste, i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta.

„Takođe, razgovarali smo i projektu Blue Sky koji bi trebalo treba da obezbedi zajedničku platformu za razmenu električne energije između Srbije, Slovenije i Mađarske, nakon što su Srbija i Slovenija već pokrenule prvu regionalnu berzu električne energije“, izjavila je ona.

Da podsetimo, u decembru 2022. operatori prenosnog sistema Slovenije i Srbije – ELES i Elektromreža Srbije (EMS) sa evropskom kompanijom EPEX Spot osnovali su berzu ADEX.

Sporazum sa Mađarskom o razmeni električne energije trebalo bi da bude potpisan do kraja godine

Sporazum, kako je dodala Đedović Handanović, kojim bi Mađarska pristupila platformi Srbije i Slovenije trebalo bi da bude potpisan krajem godine. Ideja je da u prvim mesecima naredne godine inicijativa bude finalizovana, istakla je Đedović Handanović.

Ona je najavila da se početak radova na izgradnji naftovoda Srbija-Mađarska, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekuje u drugoj polovini 2025, a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte.

Dvoje ministara razgovarali su i najavljenom uvođenju takse na transport ruskog gasa preko Bugarske, potez koji su Mađarska i Srbija oštro kritikovale. Đedović Handanović je rekla  da su toku razgovori o merama koje dve zemlje mogu da preduzmu kako bi zaštitile svoju poziciju.

„Srbija se i zvanično obratila Energetskoj zajednici po ovom pitanju, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa, niti ugovornih obaveza i sporazuma”, objasnila je ona.

Dve države će nastojati, kako je naglasila, da i u dijalogu sa bugarskom stranom pronađu rešenje i da prevaziđu izazove koji bi imali negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom.

Sijarto: Mađarska i Srbija će usaglasiti dalje korake u vezi sa bugarskom taksom

madjarska srbija saradnja energetika gas naftovod djedovic sijarto
Foto: Emilija Jovanović

Mađarski ministar Peter Sijarto je istakao da je Bugarska donela odluku koja je neprihvatljiva.

„Niko nema pravo da dovede u pitanje sigurno snabdevanje energentima jedne zemlje. Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog gasa čime je dovela u pitanje sigurnost snabdevanja Severne Makedonije, Srbije i Mađarske“, istakao je Sijarto.

On je istakao da su se Mađarska i Srbija danas dogovorile da usaglase svoje naredne korake i da daju zajednički odgovor.

„Ovaj neprijateljski čin dovodi u pitanje evropsku solidarnost, ali je takođe i protivan evropskim propisima s obzirom da nije dozvoljeno uvođenje taksi i carina između članica EU, jer se time ograničava slobodan protok robe i krše evropski propisi“, poručio je Sijarto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

17. novembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

17. novembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

17. novembar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

17. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka