Vesti

Serbhungas će trgovati gasom u Srbiji i regionu, a Mađari će imati 51%

gas-trade-pipeline-serbhungas

Foto: 12019 from Pixabay

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska energetska kompanija MVM ima većinski udeo u zajedničkom preduzeću sa Srbijagasom, koje će se baviti trgovinom gasa u Srbiji i regionu, rekli su za Politiku u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije. MVM ima 51% učešća u firmi Serbhungas, a srpska gasna kompanija preostalih 49%.

MVM i Srbijagas su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća potpisali prošle nedelje na Paliću, nakon prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske.

Kako je rečeno Politici u ministarstvu, obe kompanije ulažu osnovni kapital, a odluke će donositi zajednički. Ranije je objavljeno da će sedište zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom biti u Novom Sadu.

Ministarstvo: Odluke u firmi Serbhungas će se donositi zajednički

MVM se bavi proizvodnjom, distribucijom i trgovinom električnom energijom, ali je prisutan i u sektoru gasa. U sastavu kompanije se nalazi i nuklearna elektrana Paks.

Srbija, preko Srbijagasa, već ima saradnju sa Mađarskom po pitanju skladištenja gasa. Politika podseća da Srbijagas ima zaključene ugovore za skladištenje gasa u Mađarskoj na godinu dana, odnosno za sezonu 2023/2024.

Prilikom potpisivanja ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća MVM-a i Srbijagasa prošle nedelje, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija zahvaljujući Mađarskoj mogla mirno da preživi prethodnu zimu, jer je imala dovoljne rezerve gasa.

On je dodao da sada za potrebe Srbije ima 560 miliona kubnih metara gasa u skladištima i da te količine pružaju sigurnost i za predstojeću zimu.

Srbija i Mađarska planiraju i zajednički naftovod

Među dokumentima koji potpisani na sastanku na Paliću je i memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija. Ministarstvo rudarstva i energetike je tada saopštilo da će srpski deo koštati 157 miliona evra.

Srpski deo gasovoda će koštati 157 miliona evra

Ministarka Dubravka Đedović, koja je potpisala memorandum sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom, izjavila je da je naftovod potreban da bi Srbija diverzifikovala izvore snabdevanja naftom, podsetivši da je trenutno jedini pravac snabdevanja preko Hrvatske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

29. jun 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

29. jun 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

29. jun 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

29. jun 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E