Vesti

Serbhungas će trgovati gasom u Srbiji i regionu, a Mađari će imati 51%

gas-trade-pipeline-serbhungas

Foto: 12019 from Pixabay

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska energetska kompanija MVM ima većinski udeo u zajedničkom preduzeću sa Srbijagasom, koje će se baviti trgovinom gasa u Srbiji i regionu, rekli su za Politiku u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije. MVM ima 51% učešća u firmi Serbhungas, a srpska gasna kompanija preostalih 49%.

MVM i Srbijagas su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća potpisali prošle nedelje na Paliću, nakon prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske.

Kako je rečeno Politici u ministarstvu, obe kompanije ulažu osnovni kapital, a odluke će donositi zajednički. Ranije je objavljeno da će sedište zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom biti u Novom Sadu.

Ministarstvo: Odluke u firmi Serbhungas će se donositi zajednički

MVM se bavi proizvodnjom, distribucijom i trgovinom električnom energijom, ali je prisutan i u sektoru gasa. U sastavu kompanije se nalazi i nuklearna elektrana Paks.

Srbija, preko Srbijagasa, već ima saradnju sa Mađarskom po pitanju skladištenja gasa. Politika podseća da Srbijagas ima zaključene ugovore za skladištenje gasa u Mađarskoj na godinu dana, odnosno za sezonu 2023/2024.

Prilikom potpisivanja ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća MVM-a i Srbijagasa prošle nedelje, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija zahvaljujući Mađarskoj mogla mirno da preživi prethodnu zimu, jer je imala dovoljne rezerve gasa.

On je dodao da sada za potrebe Srbije ima 560 miliona kubnih metara gasa u skladištima i da te količine pružaju sigurnost i za predstojeću zimu.

Srbija i Mađarska planiraju i zajednički naftovod

Među dokumentima koji potpisani na sastanku na Paliću je i memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija. Ministarstvo rudarstva i energetike je tada saopštilo da će srpski deo koštati 157 miliona evra.

Srpski deo gasovoda će koštati 157 miliona evra

Ministarka Dubravka Đedović, koja je potpisala memorandum sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom, izjavila je da je naftovod potreban da bi Srbija diverzifikovala izvore snabdevanja naftom, podsetivši da je trenutno jedini pravac snabdevanja preko Hrvatske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

29. jun 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

29. jun 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

29. jun 2023. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

29. jun 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata