Vesti

Srbijagas i mađarski MVM osnivaju zajedničko preduzeće za trgovinu gasom SERBHUNGAS

MVM-gas-serbhungas

Foto: 11082974 from Pixabay

Objavljeno

20.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbijagas i mađarska državna elektroprivredna grupacija MVM potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom, koje će se zvati SERBHUNGAS i imati sedište u Novom Sadu. Dve zemlje takođe planiraju da rade na zajedničkom naftovodu.

Ugovor o osnivanju preduzeća SERBHUNGAS je potpisan posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću, kojoj su prisustvovali najviši državni zvaničnici dve zemlje.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio je da će se ugovor ticati zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju, javili su domaći mediji.

Siniša Mali: Ugovor je u vezi sa trgovinom gasom na srpskom tržištu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja rekao da je Srbija zahvaljujući Mađarskoj mogla mirno da preživi zimu, jer je imala dovoljne rezerve gasa. Dodao je da sada za potrebe Srbije ima 560 miliona kubnih metara gasa u skladištima i da te količine pružaju sigurnost i za predstojeću zimu.

Prethodno je Vlada Srbije dala saglasnost za osnivanje novog privrednog društva, nakon što je odluku o tome doneo Nadzorni odbor Srbijagasa, javili su domaći mediji. Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornšću SERBHUNGAS su parafirali direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i generalni direktor firme MVM CEEnergy Laslo Zoltan Frič.

MVM se bavi proizvodnjom, distribucijom i trgovinom električnom energijom, ali je prisutan i u sektoru gasa. U sastavu kompanije se nalazi i nuklearna elektrana Paks.

Nakon demantija priče o EPS-u, MVM ulazi u posao sa Srbijagasom

U maju su se u javnosti pojavile informacije da će Elektroprivreda Srbije (EPS) osnovati zajedničku firmu sa MVM-om i u nju izdvojiti 11 hidroenergetskih objekata, ukupnog kapaciteta 350 MW, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike to demantovalo.

Potpisan i memorandum o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija

dubravka-djedovic-sijarto-naftovod

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Jedan od više sporazuma koji su potpisani na Paliću je i Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija. Taj dokument su potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Đedović je podsetila da Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i naglasila da je za veću sigurnost potrebno da se diversifikuju izvori i rute snabdevanja. “Gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj obezbedićemo sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta.” rekla je ona.

Potpisivanju bilateralnih sporazuma iz raznih oblasti, od migracija i odbrane do carina i putne infrastrukture, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i mađarski premijer Viktor Orban i predsednica Katalin Novak.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

20. jun 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

20. jun 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

20. jun 2023. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

20. jun 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata