Vesti

Srbijagas i mađarski MVM osnivaju zajedničko preduzeće za trgovinu gasom SERBHUNGAS

MVM-gas-serbhungas

Foto: 11082974 from Pixabay

Objavljeno

20.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbijagas i mađarska državna elektroprivredna grupacija MVM potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom, koje će se zvati SERBHUNGAS i imati sedište u Novom Sadu. Dve zemlje takođe planiraju da rade na zajedničkom naftovodu.

Ugovor o osnivanju preduzeća SERBHUNGAS je potpisan posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću, kojoj su prisustvovali najviši državni zvaničnici dve zemlje.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio je da će se ugovor ticati zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju, javili su domaći mediji.

Siniša Mali: Ugovor je u vezi sa trgovinom gasom na srpskom tržištu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja rekao da je Srbija zahvaljujući Mađarskoj mogla mirno da preživi zimu, jer je imala dovoljne rezerve gasa. Dodao je da sada za potrebe Srbije ima 560 miliona kubnih metara gasa u skladištima i da te količine pružaju sigurnost i za predstojeću zimu.

Prethodno je Vlada Srbije dala saglasnost za osnivanje novog privrednog društva, nakon što je odluku o tome doneo Nadzorni odbor Srbijagasa, javili su domaći mediji. Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornšću SERBHUNGAS su parafirali direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i generalni direktor firme MVM CEEnergy Laslo Zoltan Frič.

MVM se bavi proizvodnjom, distribucijom i trgovinom električnom energijom, ali je prisutan i u sektoru gasa. U sastavu kompanije se nalazi i nuklearna elektrana Paks.

Nakon demantija priče o EPS-u, MVM ulazi u posao sa Srbijagasom

U maju su se u javnosti pojavile informacije da će Elektroprivreda Srbije (EPS) osnovati zajedničku firmu sa MVM-om i u nju izdvojiti 11 hidroenergetskih objekata, ukupnog kapaciteta 350 MW, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike to demantovalo.

Potpisan i memorandum o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija

dubravka-djedovic-sijarto-naftovod

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Jedan od više sporazuma koji su potpisani na Paliću je i Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija. Taj dokument su potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Đedović je podsetila da Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i naglasila da je za veću sigurnost potrebno da se diversifikuju izvori i rute snabdevanja. “Gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj obezbedićemo sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta.” rekla je ona.

Potpisivanju bilateralnih sporazuma iz raznih oblasti, od migracija i odbrane do carina i putne infrastrukture, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i mađarski premijer Viktor Orban i predsednica Katalin Novak.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

20. jun 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

20. jun 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. jun 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

20. jun 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E