OIE

Srbija demantovala da odvaja hidroelektrane u zajedničku firmu s mađarskim MVM-om

Srbija-demantovala-odvaja-hidroelektrane-zajednicku-firmu-madarskim-MVM

Foto: iStock

Objavljeno

22.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da nije donesena odluka o izdvajanju 350 megavata hidroenergetskog kapaciteta iz Elektroprivrede Srbije. Time je demantovalo spekulacije da namerava da taj deo svog portfelja premesti u zajedničko preduzeće sa mađarskom MVM grupom. Da bi takvi poduhvati imali smisla, obe strane bi trebalo da obezbede novac ili osnovna sredstva, kaže Željko Marković iz Deloittea.

Kada je EPS promenio status iz javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo, ostao je u stopostotnom vlasništvu države, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Svako ko u javnosti govori o otuđenju kompanijine imovine „širi neistine i paniku“, naglašeno je u objavi.

Ministarstvo je s ovom izjavom izašlo nakon što je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić objavio navodno obaveštenje Nadzornog odbora EPS-a o sazivanju sastanka. Dnevni red sadrži informaciju o predlogu mađarske državne elektroenergetske grupacije MVM za osnivanje zajedničke kompanije u Srbiji u koju bi se 11 hidroenergetskih objekata izdvojilo iz EPS-a. U ministarstvu kažu i da nadzorni odbor nije doneo odluku o pravljenju takvog preduzeća.

Memorandum je procureo iz EPS-a

Kako pišu domaći mediji, vrednost navedene grupa hidroelektrana određena za izdvajanje, ukupnog kapaciteta 350 megavata, procenjena je na 600 miliona evra. Neimenovani izvori su takođe naveli da je predlog na sastanku odbijen. Podsetimo, EPS upravlja i rudnicima uglja i termoelektranama.

Po novinskim izveštajima, najveći kompleks hidroelektrana u zemlji, Đerdap 1 i 2, nije bio obuhvaćen inicijativom. Reč je, kako je preneseno, o postrojenjima Ovčar Banja, Međuvršje, Kokin Brod, Uvac, Potpeć, Pirot i Vlasinske hidroelektrane.

Đerdapske hidroelektrane nisu bile obuhvaćene odbačenom inicijativom

Ministarstvo nije poreklo autentičnost dokumenta do kojeg je došao funkcioner opozicione stranke. „Nažalost, nije novo da pojedinci iz samog EPS-a lažno uznemiravaju javnost i zaposlene, ali to treba da bude predmet istrage, zašto i zbog čega zvanična dokumenta rukovodstva preduzeća izlaze u javnost sa neistinitim informacijama“, dodato je u izjavi.

Marković: Zajednički projekti treba da budu na ravnopravnoj osnovi

Pokretanje zajedničkih projekata s drugim elektroprivredama u regionu je legitimno, izjavio je za Balkan Green Energy News viši rukovodilac u sektoru kompanije Deloitte za konsalting i ekspert u oblasti energetike Željko Marković. EPS već sa Elektroprivredom Republike Srpske ima firmu Gornja Drina za izgradnju hidroelektrana, napomenuo je.

„Niko se nije bunio niti je bilo diskusije. Nisam protiv zajedničkih firmi. Ali problem je u ovom slučaju što bi EPS izdvojio grupu hidroelektrana – svoja osnovna sredstva – i zemljište za nove elektrane na obnovljive izvore u novu kompaniju, u koju bi mađarski partneri jedino investirali 600 miliona evra. EPS treba da sarađuje s elektroprivredama u regionu tako da to ima smisla, na ravnopravnim osnovama, tako da može da pojača svoj potencijal i napravi sinergiju. Osnovna sredstva ili novac treba da ulože obe strane. Drugo pitanje je ko je procenio da je ovaj EPS-ov portfolio vredan samo 600 miliona evra“, naglasio je Marković.

MVM je označio Srbiju za bazu za širenje u regionu

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je u martu da će njegova zemlja sa Srbijom i Republikom Srpskom zasnovati energetsko partnerstvo i energetsku zajednicu. Pre toga je, posle sastanka s ministarkom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović, podsetio na plan dve zemlje da najkasnije 2028. udvostruče kapacitet električne interkonekcije. Na bilateralnom planu postoji i projekat naftovoda.

Bugarska je nedavno u okviru svog energetskog holdinga osnovala firmu za zelenu energiju i skladištenje energije

MVM je u martu prošle godine s Maneks grupom iz Srbije potpisao ugovor o preuzimanju po 33,4 odsto njenih ćerki firmi Energotehnika – Južna Bačka i Elektromontaža. Mađarska elektroprivreda je pre toga otkrila da pre planiranog izlaska na berzu akcija želi da ojača prisustvo u Jugoistočnoj Evropi kroz niz akvizicija i sporazuma.

Gornja Drina je plan za tri hidroelektrane u kaskadi: Buk Bijela (93 megavata), Foča (44) and Paunci (43 megavata). EPS je vlasnik 51 odsto projektnog preduzeća.

Inače, Bugarska je nedavno osnovala preduzeće NEO za zelenu energiju i skladištenje energije. Ono je deo državnog Bugarskog energetskog holdinga (BEH). U ovom sektoru se širom Evrope javio trend razdvajanja zelene energetike i aktivnosti u domenu fosilnih goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. maj 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. maj 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji