Vesti

Mađarski MVM ulazi u vlasništvo kompanija Energotehnika – Južna Bačka, Elektromontaža

Mađarski MVM vlasnistvo kompanija Energotehnika Juzna Backa Elektromontaza

Foto: Energotehnika – Južna Bačka

Objavljeno

17.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska državna elektroprivreda MVM je s Maneks grupom potpisala ugovor o preuzimanju po 33,4 odsto njenih ćerki firmi Energotehnika – Južna Bačka i Elektromontaža.

Energotehnika – Južna Bačka iz Novog Sada, koja instalira trafo-stanice, gasovode, gasnu mrežu i toplovode i drugu energetsku infrastrukturu, saopštila je da će mađarska državna kompanija MVM preuzeti 33,4 procenta njenog vlasništva. Ugovor je potpisan s matičnom Maneks grupom iz Novog Sada, navodi se u objavi.

MVM, koji proizvodi i distribuira električnu energiju i bavi se trgovanjem strujom, kupuje i 33,4 odsto u preduzeću Elektromontaža iz Kraljeva, koja je takođe deo Maneks grupe, dodato je u objavi. Ova akvizicija je prilika za MVM grupu da postepeno povećava svoje prisustvo u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, saopštila je Energotehnika – Južna Bačka.

Navedenim ugovorom se ostvaruje vizija Maneks grupe da posluje na tržištu Evropske unije, izjavio je vlasnik Dragoljub Zbiljić.

U podnesku Budimpeštanskoj berzi akcija, na kojoj se trguje njegovim obveznicama, MVM je otkrio da očekuje da će transakciju završiti u drugom kvartalu ove godine. Kompanija je u julu 2020. saopštila da Srbiju vidi kao bazu za ulazak na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske.

MVM je prošlog juna objavio da je spreman za inicijalnu javnu ponudu svojih akcija na berzi u Budimpešti. Narednog meseca je s Maneks grupom potpisao sporazum o strateškoj saradnji na realizaciji zajedničkih projekata na polju izgradnje komunalne infrastrukture i  promovisanju prekogranične saradnje Mađarske i Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

17. mart 2022. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

17. mart 2022. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

francuske-firme-ce-graditi-prvo-beogradsko-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

17. mart 2022. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

kineski-norinco-zeli-da-preuzme-projekat-solarne-elektrane-od-125-mw-u-bih

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

17. mart 2022. - Norinco International planira da kupi 80% firme Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca