Energetska kriza

Vlade Mađarske i Srbije poručile Bugarskoj: Uvođenje poreza na tranzit ruskog gasa usmereno protiv naših zemalja

Foto: iStock

Objavljeno

18.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlade Mađarske i Srbije u zajedničkom saopštenju poručile su da je odluka Bugarske da uvede porez na tranzit ruskog gasa preko njene teritorije potez usmeren protiv ove dve države. Odluka, doneta na samom početku grejne sezone, tokom koje je potrošnja gasa najveća, mogla bi da oživi energetski krizu i zakomplikuje situaciju sa snabdevanjem prirodnog gasa u Jugoistočnoj Evropi, obzirom da je tržište veoma krhko zbog rata u Ukrajini.

Bugarska je u petak, 13. oktobra, uvela akcizu od 20 leva (10,75 dolara) na tranzit 1 MWh (113 dolara na 1.000 kubika) ruskog prirodnog gasa preko njene teritorije. Akciza predstavlja oko 20 odsto trenutne cene prirodnog gasa na referentnoj evropskoj berzi TTF – 50 evra po MWh, što je neubičajeno visoko.

Inače, preko Bugarske gas iz Rusije dobijaju Bosna i Hercegovina, Grčka, Mađarska, Severna Makedonija, Srbija. Bugarska ne dobija ruski gas od kraja aprila 2022. godine kada je odbila da ga plaća u rubljama. Nov način plaćanja bio je odgovor Rusije na sankcije koje su zemlje Evropske unije uvele zbog napada Rusije na Ukrajinu. Ali, Bugarska je nastavila da transportuje ruski gas cevovodom, koji kreće iz Rusije, ide preko Crnog mora, Turske i Bugarske.

Mađarska i Srbija: Bugarska akciza ugrožava bezbedno snabdevanje energijom dve države

U saopštenju na sajtu Vlade Srbije navodi se da su potpredsednik srpske Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto istakli u zajedničkom saopštenju da je odluka Bugarske da uvede porez na ruski gas, koji se isporučuje preko njene teritorije, korak usmeren protiv dve zemlje.

Nova bugarska regulativa ugrožava bezbedno snabdevanje energijom u Mađarskoj i Srbiji, navodi se u saopštenju.

madjarska srbija porez bugarska gas rusija gasprom mali sijarto
Siniša Mali i Peter Sijarto (foto: Vlada Srbije)

EU, kako se objašnjava, nije uvela sankcije na isporuke prirodnog gasa iz Rusije, te je argumentacija bugarskog premijera u potpunosti netačna. Ova odluka, dodaje se, podriva evropsku solidarnost i ugrožava energetsku bezbednost, kako zemlje članice EU, tako i zemlje kandidata za ulazak u EU.

Mađarska i Srbija će usaglasiti svoje stavove i na adekvatan način odgovoriti na ovu kontroverznu odluku Bugarske, navodi se u saopštenju.

Denkov: Postoje alternative za ruski gas

Inače, posle donošenja odluke, bugarski premijer Nikolaj Denkov, kako je preneo Bugarski nacionalni radio, izjavio je da Bugarska ima pravo da uvede taksu na uvoz i tranzit ruskog gasa.

„Uprkos sankcijama protiv Rusije, nekim zemljama je bilo dozvoljeno da uvoze ruski gas jer nisu imale druge opcije. Mađarska i Srbija su takve zemlje. Sada postoje interkonektori i alternative i ruski gas ne bi trebalo da uživa nikakve posebne preferencije, dodao je Denkov.

Inače, treba reći da evropske zemlje i dalje uvoze ruski gas. Manji deo dolazi preko Ukrajine cevovodom, a veći brodovima kao tečni prirodni gas (eng. LNG). Među uvoznicima ruskog gasa su Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Italija, Portugal, Španija, Švedska.

BiH, Mađarska i Srbija bi u slučaju prekida isporuka preko Bugarske mogle alternativne isporuke da potraže preko Ukrajine ili evropskih zemalja, i to za ruski gas ili LNG. Naravno, pod uslovom da postoje slobodne količine kod proizvođača i trgovaca, i kapaciteti da se one prevezu brodovima i gasovodima.

FT: Namera da se istisnu Rusi sa evropskog tržišta

Uvođenje takse na tranzit ruskog gasa, kako prenosi FT, usledio je nekoliko dana nakon odluke bugarske Vlade da se uvede porez na profit od 60 odsto za rafineriju nafte Lukoil Neftochim Burgas.

Glavni cilj obe mere bio je istiskivanje Rusa sa evropskog tržišta, rekli su bugarski zvaničnici, preneo je list, i dodao da su bugarski zvaničnici rekli da je namera bila da nabavku ruskog gasa učine malo manje profitabilnom i da nateraju Srbiju i Mađarsku da nađu drugog snabdevača.

Vasilev: Hoćemo da Gaspromu smanjimo profit

Bugarski ministar finansija Asen Vasilev rekao je da cilj nije da poskupi gas za potrošače u Mađarskoj i Srbiji, već da se Gaspromu učini manje isplativim da isporučuje gas preko Bugarske.

On je naveo da se većina ugovora Gasproma zaključuje na mestu isporuke u datoj zemlji, pa akciza najverovatnije neće uticati na cene gasa u tim zemljama, već će samo smanjiti profit ove kompanije.

On je potvrdio da je pritisak na rafineriju u Burgasu naterao kompaniju Lukoil da krene da traži kupca, preneo je FT.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

18. oktobar 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

18. oktobar 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

18. oktobar 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

18. oktobar 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije