Električna energija

Manji računi za struju, gas i grejanje za 200 hiljada domaćinstava u Srbiji

manji racuni za struju gas grejanje energetski ugrozeni kupci zoran ilic

Zoran Ilić (foto: Printscreen RTS)

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi uslovi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca povećaće broj domaćinstava koja imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju i prirodni gas sa oko 62.000 na 200.000. Popusti će biti prošireni i na račune za grejanje.

Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu i poznat je najveći deo detalja, ali prema rečima Zorana Ilića, pomoćnika ministra za energetiku, potrebno je da se definišu tačni iznosi, preneo je RTS.

Ilić je rekao da i dalje postoje tri uslova za sticanje statusa zaštićenog kupca i to materijalni, socijalni i zdravstveno stanje.

Ministarstvo rudarstva i energetike predlaže promenu materijalnog uslova za sticanje statusa

Ministarstvo novom uredbom predlaže da se promeni materijalni uslov koji domaćinstvo mora da ispuni. Sada popust za plaćanje računa za struju i gas može da dobije jednočlano domaisntvo sa ukupnim primanjima do oko 15.000 dinara, dvočlano i tročlano sa prihodima do oko 23.000, četvoročlano i petočlano sa prihodima do 30.000 i šestočlano i veće sa prihodima do 38.000 dinara.

Predlog Ministarstva je da granica za jednočlano domaćinstvo bude oko 18.000, a za šestočlano i veće do 70 ili 80 hiljada dinara, objasnio je pomoćnik ministra.

Inače, prema trenutno važećoj Uredbi o energetski ugroženom kupcu u zavisnosti od broja članova domaćinstva imaju umanjenje računa u iznosu od 120 do 250 kilovat-sati mesečno, a gasa od 35 do 75 kubika mesečno. Ilić nije rekao da li će se ovi iznosi menjati.

Jedno domaćinstvo neće moći da dobije popust za sva tri računa: za grejanje, za struju i gas

Ilić je naveo da je novim Zakonom o energetici uveden i status ugroženog kupca za toplotnu energiju. Ko stekne status energetski ugroženog kupca može da izabere da mu se umanje računi za struju i za toplotnu energiju ili samo za prirodni gas, navodi Ilić.

Ministarstvo je, prema njegovim rečima, uradilo Studiju sa Svetskom bankom o energetskom siromaštvu koja je pokazala da će ove godine 190-200 hiljada domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste