Električna energija

Grci će graditi hidroelektranu Čebren

reverzibilna-hidroelektrana

foto: daramsri from Pixabay

Objavljeno

14.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum koji čine grčka elektroprivreda PPC (Public Power Corporation) i građevinska kompanija Archirodon Group iz iste zemlje dobio je koncesiju za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Čebren u Severnoj Makedoniji. Planirana hidroelektrana, kapaciteta 333 MW, je od izuzetnog značaja za energetsku tranziciju u Severnoj Makedoniji i celom regionu jer će pomoći u balansiranju obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Projekat je procenjen na najmanje milijardu evra, a biće realizovan u javno-privatnom partnerstvu sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Izabrani ponuđač sada ima tri meseca da osnuje zajedničko preduzeće u kojem će ESM imati udeo od 33%, saopštila je vlada.

Očekuje se da će izgradnja reverzibilne hidroelektrane Čebren trajati sedam godina

Nakon završetka projektovanja i procedura izdavanja dozvola, očekuje se da će izgradnja trajati sedam godina, navodi se u saopštenju vlade. U septembru 2022. godine je najavljeno je da će izgradnja početi ove godine.

Prema ranijim izveštajima, konzorcijum PPC-Archirodon je dostavio jedinu prihvatljivu ponudu na poslednjem tenderu. Iako se za drugu fazu tendera kvalifikovalo ukupno devet kompanija, jedinu ponudu osim pobedničke dostavila je francuska energetska kompanija Électricité de France (EDF).

Koncesija je dodeljena nakon čak 13 neuspelih tendera u proteklih 20 godina, podseća se u saopštenju.

PPC-Archirodon podneo je jedinu prihvatljivu ponudu u 14. pokušaju Severne Makedonije da dodeli ugovor

Ideja za projekat hidroelektrane Čebren stara je nekoliko decenija. Prve studije izvodljivosti urađene su šezdesetih godina prošlog veka, dok su prvi ugovori za izradu investiciono-tehničke dokumentacije zaključeni 1986. godine, podseća se u saopštenju.

Projekat Čebren podrazumeva izgradnju novog veštačkog jezera na Crnoj Reci, koje će biti najveće u Severnoj Makedoniji. Brana za hidroelektranu Čebren, visine 192 metra, biće jedna od najviših u svetu, saopštila je vlada, dodavši da će brana biti od ogromnog značaja za odbranu od poplava, vodosnabdevanje i poljoprivredu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Knjeginjic-lafarge-bef-2024

Knjeginjić: Lafarge Srbija ima znanje i investicije za dekarbonizaciju, potrebna samo regulatorna podrška

14. septembar 2023. - Kompaniji Lafarge Srbija ne nedostaje znanja i investicija da se prilagodi novim uslovima poslovanja nakon uvođenja takse EU na emisije CO2

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

14. septembar 2023. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

14. septembar 2023. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

14. septembar 2023. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.