Električna energija

Grci će graditi hidroelektranu Čebren

reverzibilna-hidroelektrana

foto: daramsri from Pixabay

Objavljeno

14.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum koji čine grčka elektroprivreda PPC (Public Power Corporation) i građevinska kompanija Archirodon Group iz iste zemlje dobio je koncesiju za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Čebren u Severnoj Makedoniji. Planirana hidroelektrana, kapaciteta 333 MW, je od izuzetnog značaja za energetsku tranziciju u Severnoj Makedoniji i celom regionu jer će pomoći u balansiranju obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Projekat je procenjen na najmanje milijardu evra, a biće realizovan u javno-privatnom partnerstvu sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Izabrani ponuđač sada ima tri meseca da osnuje zajedničko preduzeće u kojem će ESM imati udeo od 33%, saopštila je vlada.

Očekuje se da će izgradnja reverzibilne hidroelektrane Čebren trajati sedam godina

Nakon završetka projektovanja i procedura izdavanja dozvola, očekuje se da će izgradnja trajati sedam godina, navodi se u saopštenju vlade. U septembru 2022. godine je najavljeno je da će izgradnja početi ove godine.

Prema ranijim izveštajima, konzorcijum PPC-Archirodon je dostavio jedinu prihvatljivu ponudu na poslednjem tenderu. Iako se za drugu fazu tendera kvalifikovalo ukupno devet kompanija, jedinu ponudu osim pobedničke dostavila je francuska energetska kompanija Électricité de France (EDF).

Koncesija je dodeljena nakon čak 13 neuspelih tendera u proteklih 20 godina, podseća se u saopštenju.

PPC-Archirodon podneo je jedinu prihvatljivu ponudu u 14. pokušaju Severne Makedonije da dodeli ugovor

Ideja za projekat hidroelektrane Čebren stara je nekoliko decenija. Prve studije izvodljivosti urađene su šezdesetih godina prošlog veka, dok su prvi ugovori za izradu investiciono-tehničke dokumentacije zaključeni 1986. godine, podseća se u saopštenju.

Projekat Čebren podrazumeva izgradnju novog veštačkog jezera na Crnoj Reci, koje će biti najveće u Severnoj Makedoniji. Brana za hidroelektranu Čebren, visine 192 metra, biće jedna od najviših u svetu, saopštila je vlada, dodavši da će brana biti od ogromnog značaja za odbranu od poplava, vodosnabdevanje i poljoprivredu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji