Električna energija

Grci će graditi hidroelektranu Čebren

reverzibilna-hidroelektrana

foto: daramsri from Pixabay

Objavljeno

14.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum koji čine grčka elektroprivreda PPC (Public Power Corporation) i građevinska kompanija Archirodon Group iz iste zemlje dobio je koncesiju za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Čebren u Severnoj Makedoniji. Planirana hidroelektrana, kapaciteta 333 MW, je od izuzetnog značaja za energetsku tranziciju u Severnoj Makedoniji i celom regionu jer će pomoći u balansiranju obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Projekat je procenjen na najmanje milijardu evra, a biće realizovan u javno-privatnom partnerstvu sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Izabrani ponuđač sada ima tri meseca da osnuje zajedničko preduzeće u kojem će ESM imati udeo od 33%, saopštila je vlada.

Očekuje se da će izgradnja reverzibilne hidroelektrane Čebren trajati sedam godina

Nakon završetka projektovanja i procedura izdavanja dozvola, očekuje se da će izgradnja trajati sedam godina, navodi se u saopštenju vlade. U septembru 2022. godine je najavljeno je da će izgradnja početi ove godine.

Prema ranijim izveštajima, konzorcijum PPC-Archirodon je dostavio jedinu prihvatljivu ponudu na poslednjem tenderu. Iako se za drugu fazu tendera kvalifikovalo ukupno devet kompanija, jedinu ponudu osim pobedničke dostavila je francuska energetska kompanija Électricité de France (EDF).

Koncesija je dodeljena nakon čak 13 neuspelih tendera u proteklih 20 godina, podseća se u saopštenju.

PPC-Archirodon podneo je jedinu prihvatljivu ponudu u 14. pokušaju Severne Makedonije da dodeli ugovor

Ideja za projekat hidroelektrane Čebren stara je nekoliko decenija. Prve studije izvodljivosti urađene su šezdesetih godina prošlog veka, dok su prvi ugovori za izradu investiciono-tehničke dokumentacije zaključeni 1986. godine, podseća se u saopštenju.

Projekat Čebren podrazumeva izgradnju novog veštačkog jezera na Crnoj Reci, koje će biti najveće u Severnoj Makedoniji. Brana za hidroelektranu Čebren, visine 192 metra, biće jedna od najviših u svetu, saopštila je vlada, dodavši da će brana biti od ogromnog značaja za odbranu od poplava, vodosnabdevanje i poljoprivredu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

14. septembar 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

14. septembar 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

14. septembar 2023. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

14. septembar 2023. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice