OIE

GGF finansira solarnu elektranu Blue 1 u izgradnji u Albaniji

GGF-solarnu-elektranu-Blue-1-u-izgradnji-Albaniji

Foto: iStock

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Finansijskim paketom kojeg je odobrio Fond za zeleni razvoj biće pokriveno 75 odsto troškova projekta solarne elektrane Blue 1 u Albaniji. Radovi su u toku.

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF) saopštio je da je namenio pozajmicu od 28 miliona evra za izgradnju i rad solarne elektrane Blue 1 u Fjeru. U tom okrugu u zapadnoj Albaniji nalazi se većina lokacija za fotonaponska postrojenja u zemlji. Pomenuti privatni poduhvat je etapa od istorijskog značaja za proizvodnju energenata na nacionalnom nivou, budući da je reč o najvećem nesubvencionisanom solarnom projektu u području Zapadnog Balkana, navodi GGF.

Projektno preduzeće za fotonaponsko postrojenje, koje je već u izgradnji, osnovali su Blessed Investment i Matrix Konstruksion.

Investicija u elektranu od 50 megavata u Topoji kod grada Fjera namenjena je prevazilaženju izazova nedostatka investicija u energiju iz obnovljivih izvora, dodao je fond. Njome će biti pokriveno do 75 procenata ukupnih troškova projekta.

GGF-ov Mehanizam za tehničku pomoć (TAF) je pružio podršku za povećanje uticaja iz navedene investicije i istovremeno se pobrinuo da se projekat razvija u skladu s najboljom međunarodnom praksom u pogledu životne sredine i socijalne i tehničke perspektive, stoji u objavi.

Učinak elektrane Blue 1 će preduprediti 1.900 tona emisija CO2 godišnje

U projektu su primenjena razna institucionalna znanja i resursi, a on ima značajan potencijal za stvaranje dugoročnog uticaja u Albaniji, s obzirom na njene bogate solarne resurse, koji su i dalje uglavnom neiskorišćeni, istakao je GGF. Diverzifikacijom energetskog miksa i umanjenjem oslanjanja na hidroelektrane, on će pojačati stabilnost i istrajnost energetskog sistema, budući da donosi bezbedniji izvor električne energije, tvrde u fondu.

Blue 1 će doprineti diverzifikaciji energetskog miksa i omogućiti Albaniji da se manje oslanja na hidroelektrane

GGF je saopštio da je za ovu inicijativu zamišljeno da značajno doprinese naporima Albanije da najkasnije 2030. obori godišnje emisije ugljen-dioksida za 11,5 odsto sa nivoa zabeleženog za 2016. godinu. Po projekcijama, Blue 1 će preduprediti ispuštanje 1.900 tona CO2 godišnje u atmosferu iz konvencionalnih elektrana. Procenjena godišnja proizvodnja je iznad 108 gigavat-sati.

Pogodnosti po životnu sredinu očekivane od ovog projekta su u skladu sa GGF-ovom misijom da se zalaže za uvođenje zelene energije i da predvodi napore za ublažavanje klimatskih promena, piše u saopštenju.

GGF: Inspirišemo druge da pođu istim stopama

„GGF-ova investicija u ovaj solarni projekat u Albaniji svedoči o našoj opredeljenosti da ubrzamo tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, potrebi da se smanji zavisnost od fosilnih goriva i ublaže klimatske promene. Ulaganjem u ovaj projekat želimo da pokažemo kako su projekti zelene energetike izvodljivi i inspirišemo druge da pođu istim putem“, izjavio je predsednik GGF-a Kristofer Nouls.

Ovo je odličan primer kako saradnja i razmena tehničkog znanja mogu da dovedu do trajnog uticaja, nadovezao se predsednik TAF-a Klaus-Peter Piške. „Drago nam je što imamo priliku da učestvujemo u jačanju energetske bezbednosti u Albaniji“, naveo je.

Fond za zeleni razvoj ulaže u mere osmišljene tako da smanje upotrebu energenata i emisije CO2 i da povećaju uštedu resursa na 19 tržišta: u Jugoistočnoj Evropi, na Kavkazu, u Ukrajini i Moldaviji, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Fond omogućava direktno finansiranje projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora direktno, kao i za poslovni sektor i lokalne samouprave, ili indirektno, preko odabranih finansijskih institucija. TAF, GGF-ov Mehanizam za tehničku pomoć, podiže uticaj investicija iz fonda na najviši mogući nivo tako što pruža podršku lokalnim finansijskim institucijama i partnerima za jačanje kapaciteta.

U razgovorima o sporazumu za elektranu Blue 1, GGF-u su pomagale konsultantske kuće Barlovento, Dentons, Kalo, RSK, Willis i Afry, saopštio je Finance in Motion, fondov savetodavac.

Prvi veliki nesubvencionisani projekat u izgradnji na Zapadnom Balkanu

Blue 1 je prvi veliki projekat u izgradnji u regionu bez bilo kakvih državnih subvencija, izjavio je predsednik kompanije Blessed Investment Besnik Leskaj. „Takođe bismo želeli da ukažemo na to da je vlada Albanije stvorila uslove da se to dogodi“, naglasio je i rekao da je partnerstvo sa GGF-om ključna etapa za postupak energetske tranzicije i obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

Za solarnu elektranu Blue 2 je predviđen isti kapacitet.

Predsednik Blessed Investmenta Besnik Leskaj pohvalio je Albaniju zbog unapređivanja tržišnog okruženja

Blessed Investment ulaže u više sektora uključujući zelenu energetiku, infrastrukturu, projektovanje i izgradnju, zaštitu okoline, turizam, nekretnine, IKT, logistiku i finansije. Kompanija je saopštila da radi u preko deset zemalja i da investira u više od 25 firmi.

U Albaniji su u izgradnji i velike solarne elektrane Karavasta, koja će sa svojih 140 megavata maksimalnog kapaciteta (jednosmerne struje) i 124 megavata priključne snage biti najveća na Zapadnom Balkanu, i Erseka kod Korče.

Inače, grčki operator sistema prenosa električne energije IPTO, poznat i po grčkom akronimu Admie, planira sa OST-om, svojim pandanom u Albaniji, izgradnju druge interkonekcije između dve zemlje, i to od Arahtosa do Fjera. Predloženi kabl od 145 kilometara bi povećao kapacitet razmene za po 200 megavata u oba smera.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

14. mart 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

14. mart 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

14. mart 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

14. mart 2023. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu