OIE

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Foto: Belinda Balluku / Facebook

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka infrastrukture Belinda Baluku. Po njenim rečima, na predstojećoj aukciji za električnu energiju iz vetroelektrana biće dodeljeni ugovori za 200 megavata snage, a do kraja godine će biti održano nadmetanje za proizvodnju iz solarnih elektrana s ukupnim kapacitetom 200 megavata.

Albanija je prošla kroz težak period od početka pandemije virusa korona i morala je da obustavi sve investicije u OSHEE, operatora distributivnog sistema električne energije, budući da je ceo prošlogodišnji budžet bio usmeren u pomoć za građane, istakla je potpredsednica vlade i ministarka infrastrukture Belinda Baluku. Ona tvrdi da je situacija sada mnogo povoljnija nego 2022. godine.

Početak izgradnje hidroelektrane Skavica odložen je za novembar

Ova zemlja namerava da bude lider u energetici u regionu i da najkasnije 2030. postane neto izvoznica struje, kazala je na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu. Baluku je navela da će izgradnja hidroelektrane Skavica početi u novembru, što je nekoliko meseci kasnije nego što je ranije najavila.

Vicepremijerka je procenila da će projekat koštati 500 miliona evra i dodala da treba da se završi u roku od pet godina. Očekivani godišnji učinak Skavice je trenutno ekvivalentan petini domaće proizvodnje električne energije, naglasila je Baluku.

Plutajuće elektrane na mazut još nisu krenule s radom

U Albaniji se skoro sto odsto struje proizvodi u hidroelektranama, jer još nema nijednog vetroparka, a razvoj kapaciteta solara ide relativno sporo. Postojeće elektrane ne zadovoljavaju domaću potražnju, pa su u proteklih godinu i po dana jake suše i energetska kriza osakatile državne finansije, zbog ekstremno skupog uvoza.

Državni proizvođač električne energije KESH je prošle godine uzeo u zakup dve plutajuće elektrane na mazut. Međutim, one još nisu počele s radom. Kompanija bi posle dve godine trebalo da ih otkupi.

Privatne kompanije sve zainteresovanije za izgradnju elektrana bez državne pomoći

Albanija je pri kraju postupka za održavanje prve aukcije električne energije iz budućih vetroelektrana. Kvalifikovalo se šest kompanija i konzorcijuma: Total Eren, Verbund, Voltalia, Eksim Yatırım Holding, Ayen i Salillari, i Güriş i Mogan Energy. Salillari je jedina domaća firma.

Jedan ili više učesnika će dobiti ugovore o otkupu struje iz ukupno 200 megavata kapaciteta, izjavila je Baluku, kako prenosi ATA. Inače, kvota iz javnog poziva je sto megavata, uz mogućnost povećanja na 150 megavata.

Ministarka energetike je otkrila da je u planu i aukcija za električnu energiju iz solarnih elektrana zbirne snage takođe 200 megavata, po istom modelu. Prethodne dve aukcije su bile za dve konkretne lokacije, a Voltalia iz Francuske je pobedila na obe.

Vlada je prošle godine odobrila projekte za sedam elektrana ukupne snage 300 megavata i vrednosti 180 miliona evra

Baluku je ukazala na jačanje interesovanja među privatnim kompanijama za izgradnju elektrana bez subvencija ili fiksne cene koju bi garantovala država. Vlada je prošle godine odobrila projekte za sedam elektrana ukupne snage 300 megavata i vrednosti 180 miliona evra, podsetila je ministarka. „Do juče je od države uziman novac za privatni sektor. Sada se događa suprotno“, rekla je.

Osim toga, 55 projekata čeka odobrenje od Ministarstva infrastrukture i energetike, izjavila je Baluku. Ukupni kapacitet im je 1,7 gigavata, a zajedno vrede 1,1 milijardu evra, po njenim rečima.

Korča, Fjer će biti prvi gradovi s gasnom mrežom

Albanija 2023. godine počinje s projektom gasifikacije. Baluku je kazala da će prvu gasnu mrežu dobiti Korča, a zatim Fjer. Ta dva grada su odabrana zbog svoje blizine Transjadranskom gasovodu (TAP), objasnila je.

Inače, u Fjeru su lokacije za većinu projekata vetroelektrana u Albaniji.

Što se tiče programa za domaćinstva za postavljanje solarnih kolektora za grejanje vode, Baluku je napomenula da ih je dosad instaliralo 1.040 korisnika od dve hiljade predviđenih u prvoj rundi. Vlada je za tekuću godinu za tu svrhu odredila osam miliona evra subvencija, čime može da pokrije 20.000 domaćinstava, dodala je. „Naći ćemo još načina da pružimo podršku porodicama“, rekla je vicepremijerka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

12. januar 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

12. januar 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

12. januar 2023. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

12. januar 2023. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice