OIE

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Foto: Belinda Balluku / Facebook

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka infrastrukture Belinda Baluku. Po njenim rečima, na predstojećoj aukciji za električnu energiju iz vetroelektrana biće dodeljeni ugovori za 200 megavata snage, a do kraja godine će biti održano nadmetanje za proizvodnju iz solarnih elektrana s ukupnim kapacitetom 200 megavata.

Albanija je prošla kroz težak period od početka pandemije virusa korona i morala je da obustavi sve investicije u OSHEE, operatora distributivnog sistema električne energije, budući da je ceo prošlogodišnji budžet bio usmeren u pomoć za građane, istakla je potpredsednica vlade i ministarka infrastrukture Belinda Baluku. Ona tvrdi da je situacija sada mnogo povoljnija nego 2022. godine.

Početak izgradnje hidroelektrane Skavica odložen je za novembar

Ova zemlja namerava da bude lider u energetici u regionu i da najkasnije 2030. postane neto izvoznica struje, kazala je na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu. Baluku je navela da će izgradnja hidroelektrane Skavica početi u novembru, što je nekoliko meseci kasnije nego što je ranije najavila.

Vicepremijerka je procenila da će projekat koštati 500 miliona evra i dodala da treba da se završi u roku od pet godina. Očekivani godišnji učinak Skavice je trenutno ekvivalentan petini domaće proizvodnje električne energije, naglasila je Baluku.

Plutajuće elektrane na mazut još nisu krenule s radom

U Albaniji se skoro sto odsto struje proizvodi u hidroelektranama, jer još nema nijednog vetroparka, a razvoj kapaciteta solara ide relativno sporo. Postojeće elektrane ne zadovoljavaju domaću potražnju, pa su u proteklih godinu i po dana jake suše i energetska kriza osakatile državne finansije, zbog ekstremno skupog uvoza.

Državni proizvođač električne energije KESH je prošle godine uzeo u zakup dve plutajuće elektrane na mazut. Međutim, one još nisu počele s radom. Kompanija bi posle dve godine trebalo da ih otkupi.

Privatne kompanije sve zainteresovanije za izgradnju elektrana bez državne pomoći

Albanija je pri kraju postupka za održavanje prve aukcije električne energije iz budućih vetroelektrana. Kvalifikovalo se šest kompanija i konzorcijuma: Total Eren, Verbund, Voltalia, Eksim Yatırım Holding, Ayen i Salillari, i Güriş i Mogan Energy. Salillari je jedina domaća firma.

Jedan ili više učesnika će dobiti ugovore o otkupu struje iz ukupno 200 megavata kapaciteta, izjavila je Baluku, kako prenosi ATA. Inače, kvota iz javnog poziva je sto megavata, uz mogućnost povećanja na 150 megavata.

Ministarka energetike je otkrila da je u planu i aukcija za električnu energiju iz solarnih elektrana zbirne snage takođe 200 megavata, po istom modelu. Prethodne dve aukcije su bile za dve konkretne lokacije, a Voltalia iz Francuske je pobedila na obe.

Vlada je prošle godine odobrila projekte za sedam elektrana ukupne snage 300 megavata i vrednosti 180 miliona evra

Baluku je ukazala na jačanje interesovanja među privatnim kompanijama za izgradnju elektrana bez subvencija ili fiksne cene koju bi garantovala država. Vlada je prošle godine odobrila projekte za sedam elektrana ukupne snage 300 megavata i vrednosti 180 miliona evra, podsetila je ministarka. „Do juče je od države uziman novac za privatni sektor. Sada se događa suprotno“, rekla je.

Osim toga, 55 projekata čeka odobrenje od Ministarstva infrastrukture i energetike, izjavila je Baluku. Ukupni kapacitet im je 1,7 gigavata, a zajedno vrede 1,1 milijardu evra, po njenim rečima.

Korča, Fjer će biti prvi gradovi s gasnom mrežom

Albanija 2023. godine počinje s projektom gasifikacije. Baluku je kazala da će prvu gasnu mrežu dobiti Korča, a zatim Fjer. Ta dva grada su odabrana zbog svoje blizine Transjadranskom gasovodu (TAP), objasnila je.

Inače, u Fjeru su lokacije za većinu projekata vetroelektrana u Albaniji.

Što se tiče programa za domaćinstva za postavljanje solarnih kolektora za grejanje vode, Baluku je napomenula da ih je dosad instaliralo 1.040 korisnika od dve hiljade predviđenih u prvoj rundi. Vlada je za tekuću godinu za tu svrhu odredila osam miliona evra subvencija, čime može da pokrije 20.000 domaćinstava, dodala je. „Naći ćemo još načina da pružimo podršku porodicama“, rekla je vicepremijerka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

12. januar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

12. januar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

12. januar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

12. januar 2023. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji