OIE

IZJAVA DANA Balluku: Devet velikih kompanija zainteresovano za aukciju za vetroparkove u Albaniji

Balluku Devet velikih kompanija aukciju vetroparkove Albaniji

Foto: Belinda Balluku / Facebook

Objavljeno

16.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Postupak nadmetanja za vetroparkove u Albaniji ulazi u drugu fazu, izjavila je ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku. Kvalifikovani učesnici mogu da pošalju ponude do idućeg maja.

„Moj tim iz Ministarstva infrastrukture i energetike je u prisustvu tima iz EBRD-a otvorio prvu fazu izražavanja interesovanja za ovu aukciju za izgradnju vetroparkova od ukupno 100 megavata u Republici Albaniji. Do sada ima devet učesnika, koji su iz najvećih evropskih kompanija, od austrijskog Verbunda do francuskog Totala. Izrazili su interesovanje za učestvovanje u drugoj fazi“, izjavila je na Nacionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku.

Posle odlaganja rokova, ministarstvo je saopštilo da će imena kvalifikovanih ponuđača objaviti u avgustu. Kompanije mogu da pošalju ponude do idućeg maja. Na prethodne dve aukcije, za velike solarne elektrane, pobedila je francuska Voltalia. Inače, Total je pre godinu dana promenio ime u TotalEnergies.

Balluku je ranije otkrila da je vlada dala saglasnost za dva projekta solarnih elektrana od po 20 megavata. Investitori su domaće firme, kazala je, ne otkrivši ko su. Oni će na ime naknade državi predavati dva odsto proizvodnje.

Albanija je nedavno objavila da će operateri elektrana na obnovljive izvore morati da same pokrivaju troškove balansiranja, kao što rade i konvencionalni proizvođači. Do sada su za to bile odgovorne državna elektroprivreda KESH i druge vladine institucije.

Treba pomenuti i da je Nova Solar System upravo zatražio saglasnost od vlade za izgradnju fotonaponskog postrojenja od 50 megavata u Šeć Marinasu u Fjeru. Prijavila se i firma Infra Solar, sa svojim projektom od 22 megavata. Lokacija je u Povelči u Darezezi u istoj opštini. Ministarstvo je saopštilo da je dobilo još dva zahteva za fotonaponske sisteme u Fjeru, od po dva megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

16. jun 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

16. jun 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

16. jun 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

16. jun 2022. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey