OIE

IZJAVA DANA Balluku: Devet velikih kompanija zainteresovano za aukciju za vetroparkove u Albaniji

Balluku Devet velikih kompanija aukciju vetroparkove Albaniji

Foto: Belinda Balluku / Facebook

Objavljeno

16.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Postupak nadmetanja za vetroparkove u Albaniji ulazi u drugu fazu, izjavila je ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku. Kvalifikovani učesnici mogu da pošalju ponude do idućeg maja.

„Moj tim iz Ministarstva infrastrukture i energetike je u prisustvu tima iz EBRD-a otvorio prvu fazu izražavanja interesovanja za ovu aukciju za izgradnju vetroparkova od ukupno 100 megavata u Republici Albaniji. Do sada ima devet učesnika, koji su iz najvećih evropskih kompanija, od austrijskog Verbunda do francuskog Totala. Izrazili su interesovanje za učestvovanje u drugoj fazi“, izjavila je na Nacionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku.

Posle odlaganja rokova, ministarstvo je saopštilo da će imena kvalifikovanih ponuđača objaviti u avgustu. Kompanije mogu da pošalju ponude do idućeg maja. Na prethodne dve aukcije, za velike solarne elektrane, pobedila je francuska Voltalia. Inače, Total je pre godinu dana promenio ime u TotalEnergies.

Balluku je ranije otkrila da je vlada dala saglasnost za dva projekta solarnih elektrana od po 20 megavata. Investitori su domaće firme, kazala je, ne otkrivši ko su. Oni će na ime naknade državi predavati dva odsto proizvodnje.

Albanija je nedavno objavila da će operateri elektrana na obnovljive izvore morati da same pokrivaju troškove balansiranja, kao što rade i konvencionalni proizvođači. Do sada su za to bile odgovorne državna elektroprivreda KESH i druge vladine institucije.

Treba pomenuti i da je Nova Solar System upravo zatražio saglasnost od vlade za izgradnju fotonaponskog postrojenja od 50 megavata u Šeć Marinasu u Fjeru. Prijavila se i firma Infra Solar, sa svojim projektom od 22 megavata. Lokacija je u Povelči u Darezezi u istoj opštini. Ministarstvo je saopštilo da je dobilo još dva zahteva za fotonaponske sisteme u Fjeru, od po dva megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA