OIE

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Foto: Ministarstvo infrastrukture i energetike / Facebook screenshot

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Karavasta će zauzimati 196 hektara na lokaciji na zapadu Albanije. Planirani kapacitet je 140 megavata, a trenutno nema većeg fotonaponskog sistema na Zapadnom Balkanu od toga.

Voltalia je obeležila početak radova na izgradnji solarne elektrane Karavasta blizu istoimene lagune i močvarnog područja na zapadu Albanije. Kompanija sa sedištem u Francuskoj je projekat dobila tako što je pre dve godine pobedila na aukciji. Solarni park će se sastojati od 240.000 dvostranih ili bifacijalnih panela. Ta tehnologija je efikasna od konvencionalnih fotonaponskih rešenja jer omogućava dodatnu proizvodnju iz svetla koje se reflektuje sa površine na koju su postavljeni moduli.

Ovo postrojenje je planirano da ima maksimalni (pik) kapacitet 140 megavata, što bi ga u ovom trenutku učinilo daleko najvećom solarnom na Zapadnom Balkanu. Zauzimaće 196 hektara u oblasti Fjer. Voltalia nije navela na koliki godišnji učinak računa, osim što je napomenula da će on biti dovoljan za podmirivanje potreba 220.000 stanovnika Albanije za strujom.

Vlada će po pobedničkoj ceni s aukcije 15 godina otkupljivati polovinu proizvodnje

Kompanija je dobila koncesiju na 30 godina. Po uslovima sa tendera, polovina električne energije će biti prodavana državnom operateru elektroenergetskog sistema u skladu sa 15-godišnjim ugovorom, dok će ostatak biti plasiran privatnim otkupljivačima putem dugoročnih ugovora. Voltalia je saopštila da očekuje da će solarni park Karavasta pustiti u rad u drugoj polovini sledeće godine.

Fotonaponsko postrojenje će se sastojati od 240.000 dvostranih panela

„Posebno smo ponosni svojom podrškom energetskoj tranziciji Albanije. Projekat Karavasta je po svojoj veličini velik faktor te politike, namenjene povećanju energetske nezavisnosti ove zemlje ekonomski konkurentnom energijom, efikasnom u pogledu zaštite životne sredine“, izjavio je generalni direktor Voltalije Sébastien Clerc.

Državni zvaničnici su procenili investiciju na 100 miliona evra.

Voltalia u Albaniji

Voltalia je u Albaniji prisutna od 2018. sa svojim ugovorima za izgradnju tri fotonaponska pogona od ukupno 7,5 megavata za klijente po sistemu ključ u ruke. Nalaze se 10 kilometara od budućeg solarnog parka Karavasta.

Ista kompanija je u maju 2021. drugi put pobedila u nadmetanju u Albaniji i dobila projekat Spitalla. Planirani kapacitet je sto megavata. Lokacija je u regiji Drača na jadranskoj obali kod sela Spitala. Voltalia će, kao i kod Karavaste, razviti i izgraditi projekat i upravljati njime. Puštanje u rad je zakazano za 2024, saopšteno je.

Voltalia ima više od dva gigavata kapaciteta proizvodnje u izgradnji i na mreži kao i portfelj projekata od ukupno 11,1 gigavata, dodaje se u objavi. Posluje u dvadeset zemalja na tri kontinenta, uključujući usluge u domenu projekata energije iz obnovljivih izvora.

Inače, grčki Hellenic Petroleum upravlja najvećom solarnom elektranom u Jugoistočnoj Evropi ako ne računamo Tursku. Ovaj sistem izgrađen u oblasti Kozani ima snagu 204,3 megavata i takođe ga čine dvostrani paneli. Najveća je solarna elektrana te vrste u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora

Elektroprivreda Crne Gore dobila novi Odbor direktora

1. jul 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

1. jul 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

1. jul 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

1. jul 2022. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije