OIE

EPCG u Nikšiću razvija projekat solarne elektrane od 47 megavata

EPCG Niksicu solarne elektrane 47 megavata

Foto: Freepik

Objavljeno

12.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Državni proizvođač uglja i struje EPCG dobio je od vlade urbanističko-tehničke uslove za projekat solarne elektrane maksimalne snage (pika) 47 megavata u Nikšiću. Pre toga je jednom preduzeću, osnovano pre samo četiri meseca, izdala dokument iste vrste za fotonaponski park od 186 megavata, takođe na teritoriji drugog po veličini grada u Crnoj Gori.

Odlazeća Vlada Crne Gore nastavlja da odobrava urbanističko-tehničke uslove za velike investicije u solarne elektrane. Da bi projekat došao u tu fazu, investitor treba da prikupi mišljenja i odobrenja niza regulatornih tela i ministarstava te operatorâ mreže.

Državna Elektroprivreda Crne Gore, EPCG, poslednja je kompanija koja je ostvarila ovaj korak. Dobila je zeleno svetlo za fotonaponski park od 47 megavata nominalne odnosno vršne snage (pika). Reč je o maksimalnom kapacitetu na kojem paneli ukupno mogu da proizvode jednosmernu struju, dok je priključna snaga obično za petinu niža.

Godišnja proizvodnja procenjena na 61,7 gigavat-sati

Lokacija je na teritoriji opštine Nikšić, gde je i kompanijino sedište. Nalazi se kod Stube, kod severne obale jezera Krupac, par kilometara od drugog grada po veličini u državi. Godišnja proizvodnja je procenjena na 61,7 gigavat-sati, pokazuje dokument. Zemljište je u vlasništvu EPCG-a.

Ovo preduzeće upravlja termoelektranom na ugalj Pljevlja, jedinom takvom u zemlji. EPCG je ranije dobio urbanističko-tehničke uslove za projekat male hidroelektrane kod hidroakumulacije Otilovići, iz koje snabdeva vodom to postrojenje.

Od ostalih vesti treba izdvojiti i da su predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i američke kompanije UGT Renewables razgovarali o saradnji u razvoju projekta solarne elektrane Velje brdo u Podgorici. One su prošle godine potpisale sporazum o zajedničkom razvoju takvih poduhvata, a ovaj je sada prvi pomenut u ovom kontekstu.

Rudine Energy Park hoće da kod Nikšića instalira fotonaponski pogon od 186 megavata

Vlada je ranije, takođe prošle nedelje, usvojila urbanističko-tehničke uslove i na zahtev firme Rudine Energy Park. Osnovana je u maju u Podgorici.

Njena lokacija na površini od 131 hektara nalazi se pored sela Rudine zapadno od Nikšića. Projekat solarne elektrane zamišljen je s kapacitetom pika 186 megavata, saopšteno je nakon sednice. Parcele su u vlasništvu građana.

U Crnoj Gori još uvek nema nijedne velike solarne elektrane, iako se ukupan kapacitet projekata u pripremi već meri gigavatima.

EPCG, Fortum u zastoju s projektom Briska gora

Što se tiče EPCG-a, projekat Briska gora, na kojem radi s Fortumom iz Finske, nikako da se pomeri sa mrtve tačke. Za tu solarnu elektranu je u prvoj fazi predviđeno 50 megavata, a zatim dvesta.

Osim toga, ovaj državni proizvođač uglja i električne energije planira da izgradi prvi plutajući fotonaponski pogon u Crnoj Gori, na svojoj akumulaciji Slano kod Nikšića. Kompanija je objavila da bi taj sistem trebalo da ima 40 megavata.

Ipak, jedna solarna elektrana jeste u izgradnji. Projekat je za 47 megavata na tlu i krovovima u krugu propale Željezare Nikšić, koju je EPCG preuzeo početkom godine. Prva faza je deset megavata.

Treba pomenuti da kompanija želi da instalira dve solarne elektrane na svojim branama Slano i Vrtac kod Perućice, najveće hidroelektrane u zemlji. Ukupni kapacitet bi bio 3,7 megavata. Vlada ih je uvrstila u prioritetne investicije.

EPCG je sa kompanijom UGT Renewables u novembru potpisao sporazum o zajedničkom radu na projektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i skladištenje energije. Oni su upravo nagovestili da bi mogli sarađivati u planiranju i izgradnji solarne elektrane Velje brdo u Podgorici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

12. septembar 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

12. septembar 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

12. septembar 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

12. septembar 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom