Električna energija

EPCG dobio saglasnost vlade za projekat hidrocentrale Otilovići u Pljevljima

Foto: Alex Alishevskikh on flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Objavljeno

31.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je dobila urbanističko-tehničke uslove za realizaciju projekta male hidroelektrane na hidroakumulaciji Otilovići. U preduzeću najavljuju da bi uskoro trebalo da raspišu tender. Postojenje će biti izgrađeno pored postojeće brane u okolini Pljevalja, na severu zemlje.

Vlada Crne Gore je usvojila predlog urbanističko-tehničkih uslova za gradnju male hidrocentrale Otilovići, snage 2,96 megavata. Time je EPCG konačno dobio zeleno svetlo za novu fazu projekta u istoimenom selu u okolini Pljevalja.

Lokacija je u neposrednoj blizini lučno-betonske brane na reci Ćehotini izgrađene za potrebe snabdevanja termoelektrane Pljevlja vodom.

Za malu hidroelektranu Otilovići predviđa se godišnja proizvodnja 11 gigavat-sati električne energije, što je dovoljno za više od 1.200 domaćinstava.

Postrojenje će se sastojati od dva agregata. Jedan će raditi na ekološki prihvatljivim protocima, a drugi u periodima srednjih i velikih voda, navode u EPCG-u.

Vrednost investicije je procenjena na oko 4,5 miliona evra. Kako je EPCG saopštio podgoričkim Vijestima, još nekoliko meseci će sagledavati uslove za finansiranje projekta, ali će ga najverovatnije pokriti iz sopstvenih sredstava.  Kompanija je obrazložila da su kamate nepovoljne.

Dokumentacija za početak izgradnje hidroelektrane je nakon dve godine konačno kompletirana, naglasio je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin. Sledeći korak je raspisivanje tendera, koje bi se moglo očekivati u narednih mesec, dva, istakao je.

Hidroelektrana će koristiti višak vode iz postojeće akumulacije na reci Ćehotini

Postojeća brana u Otilovićima izgrađena je 1982. na reci Ćehotini, a voda iz nje koristi se za potrebe Termoelektrane Pljevlja i vodosnabdevanje u ovom gradu na severu Crne Gore. Visina brane je 59 metara, dok zapremina akumulacije iznosi oko 18 miliona kubnih metara.

Vlada je prošle godine EPCG-u dala koncesiju za korištenje vode iz akumulacije za malu hidroelektranu na 30 godina. Koncesiona naknada iznosiće 6,5 odsto od ostvarene godišnje proizvodnje, s tim da taj iznos ne može biti manji od pet odsto od planirane proizvodnje.

Izgradnja bi mogla da traje oko 18 meseci, a u EPCG-u izražavaju nadu da će radovi na novom postrojenju krenuti do kraja godine.

U EPCG-u tvrde da mala hidroelektrana neće poremetiti vodni režim nizvodno od brane

Tehničko rešenje male hidroelektrane ne remeti vodni režim nizvodno od brane, kao ni postojeće korisnike vode, a ima zanemarljiv uticaj na životnu sredinu, uglavnom u fazi gradnje objekta, tvrdi Rovčanin.

Srednji višegodišnji proticaj na profilu brane iznosi 4,68 kubika u sekundi, što daje mogućnost izgradnje male hidrocentrale uz postojeću branu, objasnio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

31. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

31. jul 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

31. jul 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

31. jul 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače