Električna energija

Elektroprivreda Crne Gore ostvarila najveću dobit od osnivanja

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

HE Piva (foto. EPCG)

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je rekordnu dobit u prvoj polovini 2023. godine, saopštila je ova kompanija.

EPCG je za prvih šest meseci ove godine ostvarila dobit od više od 100 miliona evra, što je najveći iznos koji je komanija zabeležila od osnivanja, saopštio je Nikola Rovčanin, izvršni direktor kompanije.

Inače, dobit je u istom periodu prošle godine bila 6,4 miliona evra.

Profit EPCG ove godine je, kako je naveo, više od dva puta veći od profita za prvih pola godine u 2018. godini kada je ostvareno oko 43 miliona.

On je naveo i kako je EPCG poslovala u istom periodu i poslednjiih desetak godina. Tako je gubitak zabeležila 2011. – deset miliona, 2012. – četiri miliona i 2017. – sedam miliona. Dobit je zabeležena 2020. – dva miliona, 2019, 2016 i 2014. – po 13 miliona i 2015. – 12 miliona.

Inače, dobit je ostvarena i 2013. i to od 42 miliona, kao i 2021. od 17 miliona.

EPCG spada u nisko kreditno zadužene kompanije

„Kvalitetne poslovne odluke menadžmenta i Odbora direktora, zdrava poslovna vizija, povoljne hidrološke prilike i dobro upravljanje u periodu energetske krize uslovile su kontinuiran napredak i istorijske poslovne rezultate kompanije“, istakao je Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG je istakao da su svi rezultati postignuti bez intervencija iz budžeta Crne Gore i bez povećanja cena električne energije za građane.

„To je jedinstven primjer u regionu i Evropi na šta smo posebno ponosni“, rekao je Rovčanin, i dodao da EPCG spada u nisko kreditno zadužene kompanije.

Na sajtu EPCG navodi se da je ova kompaniija osnovana odlukom o transformaciji Javnog elektroprivrednog preduzeća Elektroprivreda Crne Gore oktobra 1998. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

13. jul 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

13. jul 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

13. jul 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

13. jul 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.