Električna energija

Elektroprivreda Crne Gore ostvarila najveću dobit od osnivanja

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

HE Piva (foto. EPCG)

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je rekordnu dobit u prvoj polovini 2023. godine, saopštila je ova kompanija.

EPCG je za prvih šest meseci ove godine ostvarila dobit od više od 100 miliona evra, što je najveći iznos koji je komanija zabeležila od osnivanja, saopštio je Nikola Rovčanin, izvršni direktor kompanije.

Inače, dobit je u istom periodu prošle godine bila 6,4 miliona evra.

Profit EPCG ove godine je, kako je naveo, više od dva puta veći od profita za prvih pola godine u 2018. godini kada je ostvareno oko 43 miliona.

On je naveo i kako je EPCG poslovala u istom periodu i poslednjiih desetak godina. Tako je gubitak zabeležila 2011. – deset miliona, 2012. – četiri miliona i 2017. – sedam miliona. Dobit je zabeležena 2020. – dva miliona, 2019, 2016 i 2014. – po 13 miliona i 2015. – 12 miliona.

Inače, dobit je ostvarena i 2013. i to od 42 miliona, kao i 2021. od 17 miliona.

EPCG spada u nisko kreditno zadužene kompanije

„Kvalitetne poslovne odluke menadžmenta i Odbora direktora, zdrava poslovna vizija, povoljne hidrološke prilike i dobro upravljanje u periodu energetske krize uslovile su kontinuiran napredak i istorijske poslovne rezultate kompanije“, istakao je Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG je istakao da su svi rezultati postignuti bez intervencija iz budžeta Crne Gore i bez povećanja cena električne energije za građane.

„To je jedinstven primjer u regionu i Evropi na šta smo posebno ponosni“, rekao je Rovčanin, i dodao da EPCG spada u nisko kreditno zadužene kompanije.

Na sajtu EPCG navodi se da je ova kompaniija osnovana odlukom o transformaciji Javnog elektroprivrednog preduzeća Elektroprivreda Crne Gore oktobra 1998. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

13. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

13. jul 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

13. jul 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

13. jul 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače