Električna energija

Crna Gora promenila zakon kako bi TE Pljevlja mogla da nastavi da radi

te pljevlja nastavak rada zakon o industrijskim emisijama rovcanin

Foto: EPCG

Objavljeno

27.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana Pljevlja moći će zakonito da nastavi da radi i posle 22. marta jer je izmenjen Zakon o industrijskim emisijama. TE Pljevlja posluje u sastavu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Starim Zakonom o industrijskim emisijama bilo je predviđeno da TE Pljevlja radi najviše 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018. godine, i to može da iskorsiti najkasnije do kraja 2023, a ona je do kraja 2020. godine iskoristila 20.003 radna sata. Takođe, stari Zakon nije omogućavao da Agencija za zaštitu prirode i životne sredine produži važenje njene integrisane dozvole koja je isticala 22. marta.

Crna Gora je tako uradilo isto što i Bosna i Hercegovina, koja je u martu 2022. legalizovala nastavka rada blokova Tuzla 4 i Kakanj 5, koji su u vlasništvu Elektroprivreda BIH (EPBiH). Inače, ova tri bloka su deo od ukupno deset blokova u BiH, Crnoj Gori i Srbiji kojima preti gašenje do 2023.

Rovčanin: sada nema zakonskih prepreka da TE Pljevlja nastavi da radi

Nikola Rovčanin, generalni direktor EPCG, rekao je, kako prenosi Televizija Crne Gore, da zbog spora sa Sekretarijatom Energetske zajednice TE Pljevlja može da radi do 22. marta, ali nadležni su reagovali proaktivno i problema neće biti.

Skupština Crne Gore je, kako je naveo, usvojila izmene i dopune Zakona o industrijskim emisijama, kojima je omogućeno da se važenje integrisane dozvole produži do završetka spora sa Sekretarijatom.

Nema nikakvih zakonskih prepreka za nastavak rada Termoelektrane, istakao je Rovčanin, i dodao da će u punom kapacitetu nastaviti rad u ovoj i narednim godinama do pronalaska rešenja.

Kada se završi rekonstrukcija, Pljevlja će ispoštovati evropske direktive

On je istakao da su radovi na ekološkoj rekonstrukciji u toku, i kada se završe neće biti prekoračenja granica koje su dozvoljene evropskim direktivama.

Rovčanin je naglasio da će modernizacija biti i poruka Crne Gore u sporu, koji je u toku sa Sekretarijatom, da zemlja investira kako bi elektrana bila ekološki održiv objekat.

U toku spor sa Sekretarijatom Energetske zajednice

Sekretarijat je aprila 2021. pokrenuo spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE Pljevlja i nakon što je jedina crnogorska termoelektrana na ugalj iskoristila dozvoljenih 20.000 radnih sati u sklopu „opt-aut“ mehanizma.

Ovim mehanizmom je Sekretarijat dozvolio TE Pljevlja da bude izuzeta od primene EU Direktive o velikim ložištima, koja je za članice Energetske zajednice stupila na snagu 1. januara 2018, i koja propisuje limite za emisije koje zagađuju vazduh. Tako je zemlja dobila dodatno vreme ili da je modernizuje, kako bi ispunila te limite ili da je ugasi.

Rok produžen do okončanja pregovora sa Evropskom komisijom ili okončanja spora

Izmenama Zakona o industrijskim emisijama je rok za rad TE Pljevlja od 20.000 radnih sati ili do kraja 2023. produžen do okončanja započetih pregovora Vlade Crne Gore sa  Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom i do okončanja spora koji je u toku.

Inače, nedavno je Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, poručio Crnoj Gori da mora da odredi datum gašenja TE Pljevlja, jer je to njena obaveza.

Koliko je TE Pljevlja važna za Crnu Goru govori podatak da sa svojih 225 MW daje skoro 40 odsto ukupne domaće proizvodnje struje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

27. februar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

27. februar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

27. februar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

27. februar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme