Električna energija

Crna Gora promenila zakon kako bi TE Pljevlja mogla da nastavi da radi

te pljevlja nastavak rada zakon o industrijskim emisijama rovcanin

Foto: EPCG

Objavljeno

27.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Termoelektrana Pljevlja moći će zakonito da nastavi da radi i posle 22. marta jer je izmenjen Zakon o industrijskim emisijama. TE Pljevlja posluje u sastavu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Starim Zakonom o industrijskim emisijama bilo je predviđeno da TE Pljevlja radi najviše 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018. godine, i to može da iskorsiti najkasnije do kraja 2023, a ona je do kraja 2020. godine iskoristila 20.003 radna sata. Takođe, stari Zakon nije omogućavao da Agencija za zaštitu prirode i životne sredine produži važenje njene integrisane dozvole koja je isticala 22. marta.

Crna Gora je tako uradilo isto što i Bosna i Hercegovina, koja je u martu 2022. legalizovala nastavka rada blokova Tuzla 4 i Kakanj 5, koji su u vlasništvu Elektroprivreda BIH (EPBiH). Inače, ova tri bloka su deo od ukupno deset blokova u BiH, Crnoj Gori i Srbiji kojima preti gašenje do 2023.

Rovčanin: sada nema zakonskih prepreka da TE Pljevlja nastavi da radi

Nikola Rovčanin, generalni direktor EPCG, rekao je, kako prenosi Televizija Crne Gore, da zbog spora sa Sekretarijatom Energetske zajednice TE Pljevlja može da radi do 22. marta, ali nadležni su reagovali proaktivno i problema neće biti.

Skupština Crne Gore je, kako je naveo, usvojila izmene i dopune Zakona o industrijskim emisijama, kojima je omogućeno da se važenje integrisane dozvole produži do završetka spora sa Sekretarijatom.

Nema nikakvih zakonskih prepreka za nastavak rada Termoelektrane, istakao je Rovčanin, i dodao da će u punom kapacitetu nastaviti rad u ovoj i narednim godinama do pronalaska rešenja.

Kada se završi rekonstrukcija, Pljevlja će ispoštovati evropske direktive

On je istakao da su radovi na ekološkoj rekonstrukciji u toku, i kada se završe neće biti prekoračenja granica koje su dozvoljene evropskim direktivama.

Rovčanin je naglasio da će modernizacija biti i poruka Crne Gore u sporu, koji je u toku sa Sekretarijatom, da zemlja investira kako bi elektrana bila ekološki održiv objekat.

U toku spor sa Sekretarijatom Energetske zajednice

Sekretarijat je aprila 2021. pokrenuo spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE Pljevlja i nakon što je jedina crnogorska termoelektrana na ugalj iskoristila dozvoljenih 20.000 radnih sati u sklopu „opt-aut“ mehanizma.

Ovim mehanizmom je Sekretarijat dozvolio TE Pljevlja da bude izuzeta od primene EU Direktive o velikim ložištima, koja je za članice Energetske zajednice stupila na snagu 1. januara 2018, i koja propisuje limite za emisije koje zagađuju vazduh. Tako je zemlja dobila dodatno vreme ili da je modernizuje, kako bi ispunila te limite ili da je ugasi.

Rok produžen do okončanja pregovora sa Evropskom komisijom ili okončanja spora

Izmenama Zakona o industrijskim emisijama je rok za rad TE Pljevlja od 20.000 radnih sati ili do kraja 2023. produžen do okončanja započetih pregovora Vlade Crne Gore sa  Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom i do okončanja spora koji je u toku.

Inače, nedavno je Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, poručio Crnoj Gori da mora da odredi datum gašenja TE Pljevlja, jer je to njena obaveza.

Koliko je TE Pljevlja važna za Crnu Goru govori podatak da sa svojih 225 MW daje skoro 40 odsto ukupne domaće proizvodnje struje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

27. februar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

27. februar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

27. februar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

27. februar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika