Električna energija

Federacija BiH hoće da produži rad dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj

Federacija BiH produzava rad dve termoelektrane koje je obecala da zatvori

Foto: TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

28.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je Parlamentu Federacije BiH da odobri produženje rada bloka 4 u termoelektrani Tuzla i bloka 5 u termoelektrani Kakanj koji bi trebalo da budu zaustavljeni zbog obaveze koju je BiH preuzela primenom Direktive o velikim ložištima Evropske unije.

Vlada FBiH je je odluku donela na osnovu zahteva Elektroprivrede BiH (EPBiH) da se produži rad dva bloka i analize Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o primeni vladine odluke o ograničavanju povećanja cena električne energije. Inače, blok 4 u TE Tuzla ima snagu od 200 MW, a blok 5 u TE Kakanj 110 MW.

EPBiH je svoj zahtev obrazložila obezbeđenjem dovoljnih količina električne energije za svoje kupce, očuvanjem stabilnosti elektroenergetskog sistema BiH i energetske nezavinosti, ali i problemima koje bi mogle da izazovu smanjene isporuke prirodnog gasa. Takođe je navela da bi bez dva bloka bez grejanja ostali Tuzla, Kakanj i Lukavac.

BiH se pridružuje Crnoj Gori koja prva nije ispoštovala obavezu preuzetu kao članica Energetske zajednice

Federacija BiH će se na ovaj način pridružiti Crnoj Gori, još jednoj članici Energetske zajednice koja nije ispoštovala svoje obaveze da zaustavi rad termoelektrana posle iskorišćenih 20.000 radnih sati u opt-out mehanizmu. Reč je o TE Pljevlja.

Taj mehanizam su ove dve zemlje, ali i ostale članice Energetske zajednice, među kojima je i Srbija, prihvatile kao način da ispune obavezu primene EU Direktive o velikim ložištima, čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Mehanizam nudi dodatno vreme vlasnicima termoelektrana, reč je o deset blokova, da ih modernizuju u skladu sa EU standardima ili da se pripreme za njihovo gašenje.

Ako po iskorišćenju 20.000 radnih sati elektrana nije modernizovana da ispoštuje standarde za emisije iz Direktive, onda mora da bude zatvorena. U ovom režimu je deset blokova termoelektrana u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Dva bloka u elektranama BiH iskoristila su 90 odsto dozvoljenih sati krajem 2021.

U prilično konfuznim saopštenjima Vlade FBiH i EPBiH navodi se da su dva bloka u termoelektranama krajem prošle godine iskoristila 90 odsto od 20.000 radnih sati odobrenih do kraja 2023.

Federalno ministarstvo je navelo da je u narednom periodu planirano značajno smanjenje proizvodnje električne energije iz termoelektrana zbog ograničenog rada bloka 4 u TE Tuzla i bloka 5 TE Kakanj.

„Izlaskom iz pogona ovih blokova već ove godine, a radi iskorištenja preostalih sati rada do maksimalno 20.000, značilo bi i značajno smanjenje rezerve u proizvodnom portfoliju. S obzirom na starost ostalih termoblokova u proizvodnom sistemu EPBiH, njihove česte neplanirane izlaske iz pogona zbog kvarova, a u nedostatku rezerve u sistemu, značilo bi kupovinu električne energije na tržištu po izuzetno visokim cijenama s ciljem zadovoljenja potreba domaćih kupaca i ispunjenja ugovornih obaveza. Ovim bi EPBiH bila dovedena u tešku situaciju“, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

EPBiH: zatvaranje dva bloka bi dovelo do problema u rudnicima i u grejanju Tuzle, Kaknja i Lukavca

Situaciju EPBiH, prema navodima Vlade FBiH, dodatno komplikuje to što je usporena realizacija projekata novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i „kašnjenje i neizvesnost izgradnje i puštanja u pogon“ zamenskog bloka 7 u TE Tuzla.

Manja proizvodnja u termoelektranama, kako se navodi, smanjila bi i proizvodnju u rudnicima uglja i ugrozila njihovo poslovanje. Povrh svega došlo bi do gubitka izvora toplotne energije za sistem daljinskog grejanja Tuzle, Kaknja i Lukavca, ističe Vlada FBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

28. februar 2022. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

28. februar 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

28. februar 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

28. februar 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom