Električna energija

Vlada Federacije BiH ograničila poskupljenje električne energije za privredu

Vlada Federacije BiH ogranicila poskupljenje elektricne energije za privredu

Foto: iStock

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH je odlučila da poskupljenje električne energije za firme u 2022. godini ne sme da bude veće od 20 odsto u odnosu na cene u 2021. godinu.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sednici donela odluku kojom ograničava tokom 2022. godine povećanje cena snabdevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca do 20 odsto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže, saopštila je Vlada FBiH.

Ograničenje se odnosi na ugovore o snabdevanju u trajanju od najmanje godinu dana

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, kako se navodi, zaduženo da tri meseca, ili po potrebi i ranije, nakon stupanja na snagu ove odluke napravi analizu efekata njene primene, te eventualno predloži neke korekcije i dostavi Vladi Federacije BiH, a kako bi to bilo upućeno Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjavanje.

Odluka je doneta u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je usvojio Parlament FBiH, a koji je na snagu stupio 6. januara.

Ograničavanje rasta cena je rešenje za energetsku krizu koji dosad nije primenila nijedna od država u regionu. Srbija je odredila fiksnu cenu za privredu, kao i drugi entitet u BiH, Republika Srpska, a Bugarska je zamrzla cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. januar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. januar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. januar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. januar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji