Električna energija

Vlada Federacije BiH ograničila poskupljenje električne energije za privredu

Vlada Federacije BiH ogranicila poskupljenje elektricne energije za privredu

Foto: iStock

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH je odlučila da poskupljenje električne energije za firme u 2022. godini ne sme da bude veće od 20 odsto u odnosu na cene u 2021. godinu.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sednici donela odluku kojom ograničava tokom 2022. godine povećanje cena snabdevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca do 20 odsto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže, saopštila je Vlada FBiH.

Ograničenje se odnosi na ugovore o snabdevanju u trajanju od najmanje godinu dana

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, kako se navodi, zaduženo da tri meseca, ili po potrebi i ranije, nakon stupanja na snagu ove odluke napravi analizu efekata njene primene, te eventualno predloži neke korekcije i dostavi Vladi Federacije BiH, a kako bi to bilo upućeno Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjavanje.

Odluka je doneta u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je usvojio Parlament FBiH, a koji je na snagu stupio 6. januara.

Ograničavanje rasta cena je rešenje za energetsku krizu koji dosad nije primenila nijedna od država u regionu. Srbija je odredila fiksnu cenu za privredu, kao i drugi entitet u BiH, Republika Srpska, a Bugarska je zamrzla cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom