Električna energija

Vlada Federacije BiH ograničila poskupljenje električne energije za privredu

Vlada Federacije BiH ogranicila poskupljenje elektricne energije za privredu

Foto: iStock

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH je odlučila da poskupljenje električne energije za firme u 2022. godini ne sme da bude veće od 20 odsto u odnosu na cene u 2021. godinu.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sednici donela odluku kojom ograničava tokom 2022. godine povećanje cena snabdevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca do 20 odsto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže, saopštila je Vlada FBiH.

Ograničenje se odnosi na ugovore o snabdevanju u trajanju od najmanje godinu dana

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, kako se navodi, zaduženo da tri meseca, ili po potrebi i ranije, nakon stupanja na snagu ove odluke napravi analizu efekata njene primene, te eventualno predloži neke korekcije i dostavi Vladi Federacije BiH, a kako bi to bilo upućeno Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjavanje.

Odluka je doneta u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je usvojio Parlament FBiH, a koji je na snagu stupio 6. januara.

Ograničavanje rasta cena je rešenje za energetsku krizu koji dosad nije primenila nijedna od država u regionu. Srbija je odredila fiksnu cenu za privredu, kao i drugi entitet u BiH, Republika Srpska, a Bugarska je zamrzla cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

11. januar 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

11. januar 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

11. januar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

11. januar 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj