Električna energija

Vlada Federacije BiH ograničila poskupljenje električne energije za privredu

Vlada Federacije BiH ogranicila poskupljenje elektricne energije za privredu

Foto: iStock

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH je odlučila da poskupljenje električne energije za firme u 2022. godini ne sme da bude veće od 20 odsto u odnosu na cene u 2021. godinu.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sednici donela odluku kojom ograničava tokom 2022. godine povećanje cena snabdevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca do 20 odsto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže, saopštila je Vlada FBiH.

Ograničenje se odnosi na ugovore o snabdevanju u trajanju od najmanje godinu dana

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, kako se navodi, zaduženo da tri meseca, ili po potrebi i ranije, nakon stupanja na snagu ove odluke napravi analizu efekata njene primene, te eventualno predloži neke korekcije i dostavi Vladi Federacije BiH, a kako bi to bilo upućeno Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjavanje.

Odluka je doneta u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je usvojio Parlament FBiH, a koji je na snagu stupio 6. januara.

Ograničavanje rasta cena je rešenje za energetsku krizu koji dosad nije primenila nijedna od država u regionu. Srbija je odredila fiksnu cenu za privredu, kao i drugi entitet u BiH, Republika Srpska, a Bugarska je zamrzla cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

11. januar 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

11. januar 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

11. januar 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

11. januar 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević