Električna energija

Električna energija poskupljuje za firme u Republici Srpskoj, Vlada FBiH će ograničiti cene

Elektricna energija poskupljuje za firme u Republici Srpskoj, Vlada FBiH ce ograniciti cene

Foto: InWay from Pixabay

Objavljeno

23.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Nova cena električne energije za privredu, kako je saopštila Vlada Republike Srpske, biće 53 evra po megavat-satu, ali to ne znači poskupljenje za sve u istom procentu jer Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) sa svakim potrošačem sklapa poseban ugovor, a ima i onih koji su povlašćeni. U drugom delu Bosne i Hercegovine, Federaciji BiH, pripremaju se izmene Zakona o električnoj energiji kako bi Vlada FBIH mogla da ograniči rast cena.

Odlukama nadležnih u Republici Srpskoj i Federaciji BiH se na neki način prekida neizvesnost koja je vladala kada je reč o cenama električne energije za privredu s obzirom da su firme morale da potpišu ugovore o snabdevanju od 1. januara 2022. godine. Sada je izvesno da će cene biti povećane, ali očigledno ne u iznosu koji se spominjao prethodnih nedelja, i koji je išao i do 350 odsto, zbog čega su firme iz FBiH poručile da ugovore sa takvim cenama neće potpisivati.

Na drugoj strani, privreda u Srbiji i Crnoj Gori i dalje ne zna kakve je cene čekaju u sledećoj godini. Energetska kriza, koja je uzrok problema privrednika, ne pokazuje znake smirivanja, pa su cene na berzama ovih dana dostigle neverovatnih 400 evra za megavat-sat.

Cena u RS se koriguje sa 38 na 53 evra?

Posle sastanka predsednika Vlade RS Radovana Viškovića i predstavnika Elektroprivrede RS (ERS), Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS Vlada RS je saopštila da će se cena električne energije za potrošače iz kategorije industrija korigovati na iznos od 53 evra po megavat-satu.

ERS je, kako se navodi, na sastanku istakao da je cena električne energije na svetskim berzama drastično povećana i dostigla je 250 evra po megavat-satu, uz prognoze daljeg rasta, pa je korekcija cene za industriju neminovna.

Vlada RS je saopštila da će i posle ove korekcije industrija električnu energiju plaćati po nižim cenama u odnosu na FBiH i zemlje iz okruženja.

Koje su to povlašćene kategorije?

U saopštenju se ne navodi o kolikom poskupljenju je reč jer se cene po kojima ERS prodaje električnu energiju formiraju na tržištu, tačnije u pregovorima ove kompanije sa svakim pojedinačnim potrošačem i nisu za sve iste. To je posledica uvođenja tržišnih principa za ove kupce, dok domaćinstva i dalje imaju garantovanu cenu.

Da su cene raznolike potvrdio je i sa ERS koji je pre odluke o novoj ceni saopštio da u odnosu na berzansku cenu od 250 evra ERS svojim kupcima nudi popuste od 52 do 82 odsto, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasveta imaju povlašćen položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca, koji se snabdevaju po tržišnim uslovima, i za njih će cene biti čak pet puta niže od tržišnih.

Poskupljenje 25-27 odsto za proizvodna preduzeća

U kategoriji povlašćenih su i poljoprivredni potrošači kojima će cene biti četiri puta niže od tržišnih, javne ustanove koje će plaćati električnu energiju tri i po puta manje od berzanske cene, kao i trgovine, sektor rudarstva, građevine i saobraćaja koji će imati popust od 65,6 odsto.

Lokalni mediji su ipak preneli da će električna energija za firme u RS poskupeti sa sadašnjih 38 evra na 53 evra po megavat-satu. To je za Nezavisne novine izjavio Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS.

To će biti povećanje na računu za 25 do 27 odsto za proizvodna preduzeća, naveo je Trivić.

Kako je rekao, postoje neke kategorije preduzeća koje će imati i veće račune za električnu energiju, ali to nisu proizvodna.

FBiH: poskupljenje samo za velike firme

Nezavisne novine su takođe prenele da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio Predlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim se Vladi FBiH omogućava da ograniči rast cena električne energije.

Da bi ova zakonska izmena stupila na snagu mora da ga usvoji i Dom naroda.

Govoreći o ovom rešenju, Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH (EPBiH), je rekao da je cilj da se spreče poremećaji u privredi zbog naglog rasta cena električne energije.

EPBiH tražila da se uvede ograničenje cena i tri kategorije kupaca

Andelija je naveo da je EPBiH početkom novembra predložila Vladi FBiH ograničenje cena kroz podelu kupaca u tri kategorije i ograničenja od 10 odsto, 30 odsto i fiksno na 125 evra.

Posle usvajanja izmena Zakona o električnoj energiji Vlada FBiH će doneti odluku o ograničavanju cena, istakao je Andelija, i dodao da poskupljenja neće biti za domaćinstva i male firme, već samo za velike kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. decembar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. decembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. decembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. decembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu