Električna energija

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Foto: iStock

Objavljeno

03.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Reagovanja privrede u BiH, Crnoj Gori i Srbiji da će najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto izazvati zatvaranje mnogih firmi, otpuštanja i inflaciju, teško da može ostaviti bilo koga ravnodušnim. Vlade nekih zemalja već su regovale, pa je Srbija kratkoročno zamrzla cene, ali ostaje pitanje sledeće godine jer se, prema prognozama sa berzi, ne očekuje smirivanje energetske krize.

Najdramatičnije je, zasad, u Crnoj Gori gde vlasnik Kombinata alumunijuma Podgorica (KAP) preti da će zatvoriti pogone koji direktno zapošljavaju 500 radnika, a indirektno nekoliko hiljada i doprinosi, kako prenose lokalni mediji, bruto društenom proizvodu sa dva do tri odsto. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je za sledeću godinu ponudila cenu od 120 evra po megavat-satu, što je skoro tri puta više od cene koju je KAP plaćao dosad.

Samo što je u Bosni i Hercegovini završen štrajk rudara, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, 13 najvećih potrošača električne energije, ujedno i najvećih firmi, najavile su štrajk upozorenja zbog najavljenog poskupljenja struje od 150 do 200 odsto.

Cene na evropskim i regionalnim berzama od početka godine povećane su oko 90 odsto

Privreda u Srbiji je umirena odlukom Vlade Srbije da se cene zamrznu u novembru i decembru, ali ostaje pitanje sledeće godine. Pojedine srpske firme tvrde da im Elektroprivreda Srbije (EPS) za sledeću godinu nudi cenu koja je 170 odsto veća, što će mnoge zatvoriti, a ostale naterati da podignu cene svoje robe.

Treba reći da su cene na evropskim berzama električne energije, koje nisu cene po kojima firma kupuju ovu robu, ali jesu referentne, od početka godine povećane oko 90 odsto i kreću se od 200 do 300 evra po megavat-satu. Takođe, pojedine države u regionu odlučile su se da pomognu firmama, kao na primer Bugarska.

U Srbiji firme sada mogu da kupe struju za celu sledeću godinu po ceni od 120 evra, što jeste rast više od dva puta u odnosu na ranije cene, ali trebalo bi reći da se isporuke za sledeću godinu nikada ne ugovaraju u novembru ili decembru, nego u u martu i aprilu, kaže jedan od trgovaca za Balkan Green Energy News.

Cene su, dodaje, u martu i aprilu bile više nego godinu ranije, ali za „samo“ oko 60 odsto.

Crna Gora: EPCG nudi KAP-u popust od 20 odsto

Javnost u Crnoj Gori uzburkala je najava Uniproma, vlasnika KAP-a, koji je radnicima saopštio da će postepeno gasiti ćelije u elektrolizi do 15. decembra zbog visokih cena struje od 1. januara jer im tada ističe ugovor sa EPCG.

KAP je, kako prenose Vijesti, saopštio da su od EPCG dobili ponudu da od 1. januara plaćaju cenu koja će se formirati tako što će se 1. februara uzeti cena sa dan-unapred tržišta mađarske berze HUPX i od toga oduzeti popust od 15 odsto. Cena bi u tom slučaju bila oko 180 evra, a sada je 45, tvrdi KAP.

Premijer: EPCG i KAP da sami nađu rešenje

EPCG je odgovorio da je ponudio cenu sa mađarske berze koja bi bila umanjena 15 odsto i dodatnih pet odsto za redovno plaćanje. Ova kompanije je navela da se ovih dana isporuke za narednu godinu na mađarskoj berzi mogu ugovoriti po 150 evra za MWh, što bi značilo 120 evra za Uniprom.

EPCG je naveo da im je glavni cilj stabilno snabdevanje domaćinstava i privrede, a to ne može da ostvari ako struju kupuje po 150 evra, a prodaje po 45 evra.

Država se zasad drži po strani. Prmijer Zdravko Krvokapić izjavio je da bi EPCG i KAP trebalo da nađu rešenje.

BiH: štrajk upozorenja 13 velikih firmi

Sastanak predstavnika 13 kompanija, koje su među najvećim potrošačima električne energije u Federaciji BiH, organizovalo je Udruženje poslodavaca FBiH. Prisustvovali su predstavnici kompanija Arcelor Mitalla, Violeta, Konzum, Mercator, AS Grupacija, Sisecam Soda Lukavac, TMD Group Gradačac, Pobjeda Tešanj, Tvornica cementa Kakanj, Feal Široki Brijeg, ASA Prevent Grupacija, Bingo i EMKA Goražde.

Potpuno je neprihvatljivo povećanje cena za privredu više od deset posto, poručili su oni, i dodali da je Elektroprivrede u FBiH ponudila ugovore sa cenama većim 150 do 200 odsto.

Svako povećanje veće od 10 odsto neprihvatljivo

Povećanje veće od deset odsto, tvrde, dovelo bi do delomičnog ili potpunog gašenja pogona, smanjenja izvoza, pada investicija, gubitka desetina hiljada radnih mesta, smanjenja plata i povećanja inflacije 2-3 odsto.

Firme su se dogovorile da Vladi FBiH upute peticija u kojoj se traži da povećanje cena ne sme biti veće od deset odsto, kao i da organizuju polusatni štrajk upozorenja u pogonima.

Takođe je zatražen hitan sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

Srbija: oko 40 odsto firmi traži subvencionisanje cene

Uniji poslodavaca Srbije obavila je anketu među članstvom koja je pokazala da 60,5 odsto poslodavaca smatra da bi rast cena trebalo da bude kontrolisan, dok 39,5 odsto traži subvencionisanje niže cene električne energije za privredu.

Većina poslodavaca u anketi kaže da je električna energija već dovoljno skupa, pa bi njeno povećanje uticalo i na poskupljenje robe ili usluge koju nude. Za određeni broj ispitanika rast cene od desest odsto bi bio prihvatljiv, a daleko manji broj bi mogao da prihvati rast od 20 odsto.

Jedan o privrednika, Zoran Drakulić, vlasnik Point grupe i predsednik poslovnog kluba Privrednik, izjavio je za NIN da je dobio ponudu Elektroprivrede Srbije za snabdevanje u sledećoj godini po ceni koja je 2,7 puta ili 170 odsto veća od one koju trenutno plaća.

Drakulić: trećina firmi će stati, ostale će povećati cene

On je naveo da će zbog ovakvog rasta cena deo firmi da prekine rad, a deo će da poveća cene što će dovesti do inflacije.

Zbog ovakvog poskupljenja 30 odsto firmi će da stane jer neće moći da ukalkuliše novu cenu u finalnom proizvodu, a one koje prežive će da je ugrade u svoju robu što će doneti još veću inflaciju u 2022, poručio je Drakulić.

Na ove njegove ocene EPS je odgovorio da je zamrzavanjem cene za kupce na komercijalnom tržištu u jeku najveće energetske krize ova kompanija zaštitila opstanak privrede i učinila ono što nije uradila nijedna energetska kompanija u regionu.

EPS je saopštio da je Drakulićeva firma Bio energy point od septembra na rezervnom snabdevanju, koje obezbeđuje ova kompanija, po ceni od 66,72 za MWh, a to je produženo do kraja godine na osnovu preporuke Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

3. decembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

3. decembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

3. decembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

3. decembar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu