Električna energija

Bugarska će subvencionisati cenu električne energije za celu privredu

Energy efficiency concept with charges invoice documents on desk

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Privremena bugarska vlada predložila je isplatu subvencija od 330 miliona evra svim kompanijama u zemlji kako bi im pomogla da se izbore sa velikim rastom cene električne energije.

Cena električne energije u Bugarskoj, kao i u celoj Evropi, poslednjih meseci su rekordno visoke. Jedna po jedna evropska vlada poseže za državnim merama kako bi pomogla građanima i privredi da plate račune, pa je tako Španija već usvojila mere. U Bugarskoj su cene električne energije porasle više od 7o odsto od početka godine, a danas je cena na tržištu dan-unapred nacionalnoj berze električne energije IBEX oko 146 evra za megavat-sat (MWh). Cene za domaćinstva su pod kontrolom države i ostaće na trenutnom nivou od 57 evra za MWh do kraja godine.

Cena električne energije u Bugarskoj povećana je od početka godine više od 70 odsto

U nacrtu budžeta za 2022. bugarska vlada je predložila da svaka kompanija u prvih šest meseci sledeće godine dobija 26 evra po potrošenom megavat-satu, preneli su lokalni mediji. Predlog zakona o budžetu mora da usvoji novi nacionalni parlament, koji bi trebalo da bude sazvan nakon izbora zakazanih za 14. novembar.

Postoji mogućnost da mera stupi na snagu i ranije ako novi parlament odluči da izmeni ovogodišnji budžet.

Subvencije bi trebalo da budu isplaćene u prvoj polovini sledeće godine

Vlada je, takođe, odlučila da promeni pravila za trgovanje električnom energijom na berzi IBEX kako bi tržište učinila transparentnijim.

Privremeni premijer Stefan Yanev enormno poskupljenje cena objasnio je međunarodnim faktorima, ali i ukazao i na neophodne reforme u zemlji.

Premijer Stefan Yanev poručio je da je bugarska energetska strategija zastarela

Bugarska energetska strategija je zastarela, poručio je Yanev i pozvao na stručnu raspravu o budućnosti nuklearne elektrane Belene, preneo je Bugarski nacionalni radio.

Na drugoj strani, Ivan Ivanov, predsednik Komisije za regulaciju energije i vode, saopštio je da se cene električne energije, grejanja i tople vode neće se menjati do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

1. oktobar 2021. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

1. oktobar 2021. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

1. oktobar 2021. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

1. oktobar 2021. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA