Električna energija

Bugarska će subvencionisati cenu električne energije za celu privredu

Energy efficiency concept with charges invoice documents on desk

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Privremena bugarska vlada predložila je isplatu subvencija od 330 miliona evra svim kompanijama u zemlji kako bi im pomogla da se izbore sa velikim rastom cene električne energije.

Cena električne energije u Bugarskoj, kao i u celoj Evropi, poslednjih meseci su rekordno visoke. Jedna po jedna evropska vlada poseže za državnim merama kako bi pomogla građanima i privredi da plate račune, pa je tako Španija već usvojila mere. U Bugarskoj su cene električne energije porasle više od 7o odsto od početka godine, a danas je cena na tržištu dan-unapred nacionalnoj berze električne energije IBEX oko 146 evra za megavat-sat (MWh). Cene za domaćinstva su pod kontrolom države i ostaće na trenutnom nivou od 57 evra za MWh do kraja godine.

Cena električne energije u Bugarskoj povećana je od početka godine više od 70 odsto

U nacrtu budžeta za 2022. bugarska vlada je predložila da svaka kompanija u prvih šest meseci sledeće godine dobija 26 evra po potrošenom megavat-satu, preneli su lokalni mediji. Predlog zakona o budžetu mora da usvoji novi nacionalni parlament, koji bi trebalo da bude sazvan nakon izbora zakazanih za 14. novembar.

Postoji mogućnost da mera stupi na snagu i ranije ako novi parlament odluči da izmeni ovogodišnji budžet.

Subvencije bi trebalo da budu isplaćene u prvoj polovini sledeće godine

Vlada je, takođe, odlučila da promeni pravila za trgovanje električnom energijom na berzi IBEX kako bi tržište učinila transparentnijim.

Privremeni premijer Stefan Yanev enormno poskupljenje cena objasnio je međunarodnim faktorima, ali i ukazao i na neophodne reforme u zemlji.

Premijer Stefan Yanev poručio je da je bugarska energetska strategija zastarela

Bugarska energetska strategija je zastarela, poručio je Yanev i pozvao na stručnu raspravu o budućnosti nuklearne elektrane Belene, preneo je Bugarski nacionalni radio.

Na drugoj strani, Ivan Ivanov, predsednik Komisije za regulaciju energije i vode, saopštio je da se cene električne energije, grejanja i tople vode neće se menjati do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

1. oktobar 2021. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

1. oktobar 2021. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

1. oktobar 2021. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

1. oktobar 2021. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom