Električna energija

Bugarska će subvencionisati cenu električne energije za celu privredu

Energy efficiency concept with charges invoice documents on desk

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Privremena bugarska vlada predložila je isplatu subvencija od 330 miliona evra svim kompanijama u zemlji kako bi im pomogla da se izbore sa velikim rastom cene električne energije.

Cena električne energije u Bugarskoj, kao i u celoj Evropi, poslednjih meseci su rekordno visoke. Jedna po jedna evropska vlada poseže za državnim merama kako bi pomogla građanima i privredi da plate račune, pa je tako Španija već usvojila mere. U Bugarskoj su cene električne energije porasle više od 7o odsto od početka godine, a danas je cena na tržištu dan-unapred nacionalnoj berze električne energije IBEX oko 146 evra za megavat-sat (MWh). Cene za domaćinstva su pod kontrolom države i ostaće na trenutnom nivou od 57 evra za MWh do kraja godine.

Cena električne energije u Bugarskoj povećana je od početka godine više od 70 odsto

U nacrtu budžeta za 2022. bugarska vlada je predložila da svaka kompanija u prvih šest meseci sledeće godine dobija 26 evra po potrošenom megavat-satu, preneli su lokalni mediji. Predlog zakona o budžetu mora da usvoji novi nacionalni parlament, koji bi trebalo da bude sazvan nakon izbora zakazanih za 14. novembar.

Postoji mogućnost da mera stupi na snagu i ranije ako novi parlament odluči da izmeni ovogodišnji budžet.

Subvencije bi trebalo da budu isplaćene u prvoj polovini sledeće godine

Vlada je, takođe, odlučila da promeni pravila za trgovanje električnom energijom na berzi IBEX kako bi tržište učinila transparentnijim.

Privremeni premijer Stefan Yanev enormno poskupljenje cena objasnio je međunarodnim faktorima, ali i ukazao i na neophodne reforme u zemlji.

Premijer Stefan Yanev poručio je da je bugarska energetska strategija zastarela

Bugarska energetska strategija je zastarela, poručio je Yanev i pozvao na stručnu raspravu o budućnosti nuklearne elektrane Belene, preneo je Bugarski nacionalni radio.

Na drugoj strani, Ivan Ivanov, predsednik Komisije za regulaciju energije i vode, saopštio je da se cene električne energije, grejanja i tople vode neće se menjati do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji