Električna energija

Bugarska će subvencionisati cenu električne energije za celu privredu

Energy efficiency concept with charges invoice documents on desk

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Privremena bugarska vlada predložila je isplatu subvencija od 330 miliona evra svim kompanijama u zemlji kako bi im pomogla da se izbore sa velikim rastom cene električne energije.

Cena električne energije u Bugarskoj, kao i u celoj Evropi, poslednjih meseci su rekordno visoke. Jedna po jedna evropska vlada poseže za državnim merama kako bi pomogla građanima i privredi da plate račune, pa je tako Španija već usvojila mere. U Bugarskoj su cene električne energije porasle više od 7o odsto od početka godine, a danas je cena na tržištu dan-unapred nacionalnoj berze električne energije IBEX oko 146 evra za megavat-sat (MWh). Cene za domaćinstva su pod kontrolom države i ostaće na trenutnom nivou od 57 evra za MWh do kraja godine.

Cena električne energije u Bugarskoj povećana je od početka godine više od 70 odsto

U nacrtu budžeta za 2022. bugarska vlada je predložila da svaka kompanija u prvih šest meseci sledeće godine dobija 26 evra po potrošenom megavat-satu, preneli su lokalni mediji. Predlog zakona o budžetu mora da usvoji novi nacionalni parlament, koji bi trebalo da bude sazvan nakon izbora zakazanih za 14. novembar.

Postoji mogućnost da mera stupi na snagu i ranije ako novi parlament odluči da izmeni ovogodišnji budžet.

Subvencije bi trebalo da budu isplaćene u prvoj polovini sledeće godine

Vlada je, takođe, odlučila da promeni pravila za trgovanje električnom energijom na berzi IBEX kako bi tržište učinila transparentnijim.

Privremeni premijer Stefan Yanev enormno poskupljenje cena objasnio je međunarodnim faktorima, ali i ukazao i na neophodne reforme u zemlji.

Premijer Stefan Yanev poručio je da je bugarska energetska strategija zastarela

Bugarska energetska strategija je zastarela, poručio je Yanev i pozvao na stručnu raspravu o budućnosti nuklearne elektrane Belene, preneo je Bugarski nacionalni radio.

Na drugoj strani, Ivan Ivanov, predsednik Komisije za regulaciju energije i vode, saopštio je da se cene električne energije, grejanja i tople vode neće se menjati do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

28 септембра 2022 - Desničarski savez kojeg predvodi Đorđa Meloni zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i korišćenje nuklearne energije

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

28 септембра 2022 - Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu

Golob Slovenija 2023 pet milijardi evra borbu energetskom krizom

Premijer Golob: Slovenija će 2023. dati pet milijardi evra na borbu s energetskom krizom

27 септембра 2022 - Slovenija će sledeće godine potrošiti gotovo pet milijardi evra na zaštitu od posledica energetske krize, izjavio je premijer Robert Golob

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...