Električna energija

Bugarska će subvencionisati cenu električne energije za celu privredu

Energy efficiency concept with charges invoice documents on desk

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Privremena bugarska vlada predložila je isplatu subvencija od 330 miliona evra svim kompanijama u zemlji kako bi im pomogla da se izbore sa velikim rastom cene električne energije.

Cena električne energije u Bugarskoj, kao i u celoj Evropi, poslednjih meseci su rekordno visoke. Jedna po jedna evropska vlada poseže za državnim merama kako bi pomogla građanima i privredi da plate račune, pa je tako Španija već usvojila mere. U Bugarskoj su cene električne energije porasle više od 7o odsto od početka godine, a danas je cena na tržištu dan-unapred nacionalnoj berze električne energije IBEX oko 146 evra za megavat-sat (MWh). Cene za domaćinstva su pod kontrolom države i ostaće na trenutnom nivou od 57 evra za MWh do kraja godine.

Cena električne energije u Bugarskoj povećana je od početka godine više od 70 odsto

U nacrtu budžeta za 2022. bugarska vlada je predložila da svaka kompanija u prvih šest meseci sledeće godine dobija 26 evra po potrošenom megavat-satu, preneli su lokalni mediji. Predlog zakona o budžetu mora da usvoji novi nacionalni parlament, koji bi trebalo da bude sazvan nakon izbora zakazanih za 14. novembar.

Postoji mogućnost da mera stupi na snagu i ranije ako novi parlament odluči da izmeni ovogodišnji budžet.

Subvencije bi trebalo da budu isplaćene u prvoj polovini sledeće godine

Vlada je, takođe, odlučila da promeni pravila za trgovanje električnom energijom na berzi IBEX kako bi tržište učinila transparentnijim.

Privremeni premijer Stefan Yanev enormno poskupljenje cena objasnio je međunarodnim faktorima, ali i ukazao i na neophodne reforme u zemlji.

Premijer Stefan Yanev poručio je da je bugarska energetska strategija zastarela

Bugarska energetska strategija je zastarela, poručio je Yanev i pozvao na stručnu raspravu o budućnosti nuklearne elektrane Belene, preneo je Bugarski nacionalni radio.

Na drugoj strani, Ivan Ivanov, predsednik Komisije za regulaciju energije i vode, saopštio je da se cene električne energije, grejanja i tople vode neće se menjati do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

EPS najavio puštanje u rad vetroparka Kostolac za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU