Električna energija

Španija oporezuje vetroparkove da prikupi novac za subvencionisanje građana

Spanija oporezuje vetroparkove da prikupi novac za subvencionisanje gradjana

Madrid (foto: Stan89 from Pixabay)

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Španija je uvela porez na proizvodnju elektrana na obnovljive izvore energije kako bi prikupila sredstva da ublaži uticaj visokih cena električne energije i gasa na potrošače. U toku je procedura za usvajanje sličnog poreza za nuklearke i hidroelektrane.

Cene električne energije na španskom veleprodajnom tržištu danas su dostigle rekordan nivo od 180 evra za megavat-sat (MWh). To je ogroman porast u poređenju sa 46 evra pre godinu dana. Računi potrošača za električnu energiju porasli su 7,8 odsto u avgustu u odnosu na jul, a 34,9 odsto u odnosu na avgust 2020. Manje od polovine potrošača ima donekle regulisane cene, koje su niže od onih koji imaju potpuno tržišne cene, ali i ove regulisane zavise od kretanja na tržištu.

Poslednjih meseci cene električne energije na berzama u Evropi beleže rekorde, koji se polako prelivaju i na krajnje potrošače, pa se svaka država snalazi kako zna i ume. Slično je i sa cenama gasa. Kao glavni razlog za poskupljenje električne energije navodi se povećanje cena gasa i CO2, mada EU ima drugačije mišljenje.

Novi porezi mogli bi da donesu prihode od 2,6 milijardi evra

Novi namet se primenjuje na elektrane instalisane snage veće od 10 MW, i one koje ne dobijaju subvencije. Prema računici WindEurope, reč je o dodatnom trošku za elektrane od 40 do 80 evra po MWh.

Porez će se naplaćivati ako je cena gasa veća od 20 EUR po MWh. Trenutno je cena 60 evra po MWh, a najniža je ove godine bila u februaru – 15 evra.

Osim ove nove takse, vlada je pripremila i porez za nuklearke i hidroelektrane. Ove elektrane ne plaćaju CO2, ali imaju koristi od visokih cena električne energije, saopštila je španska vlada.

Novi porezi važiće do kraja marta i mogli bi da donesu prihode od 2,6 milijardi evra, koji će biti iskorišćeni za pomoć potrošačima.

Premijer Pedro Sanchez: energetske kompanije sada ostvaruju ekstraprofit

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je da energetske kompanije sada ostvaruju ekstraprofit.

Za mene to nije prihvatljivo, jer ovi profiti dolaze kao posledica evolucije cena energije, rekao je Sanchez, preneo je El Pais.

Ideja vlade je da smanji zaradu elektrana koje ne moraju da plaćaju skuplji gas i CO2, ali profitiraju od visokih cena električne energije.

Vlada je smanjila i porez na račune na električnu energiju sa 5,1 odsto na 0,5, kao i porez na dodatu vrednost (IVA) sa 21 na deset odsto.

WindEurope: mnogi vetroparkovi će biti zatvoreni

WindEurope je saopštio da će novi porez na elektrane koje ne zagađuju okolinu zatvoriti mnoge vetroparkove i ugroziti nove investicije.

Vlada, kako kaže WindEurope, tvrdi da su visoke cene gasa dovele do visokih cena električne energije, ali da vetroparkovi ne moraju da kupuju gas, što znači da im troškovi nisu povećani, a porasla je cena robe koju prodaju, što znači da zarađuju neočekivani profit. Međutim, ova organizacija, koja štiti interese industrije vetra, naglašava da vetroparkovi ne prodaju električnu energiju na berzama gde su cene visoke, već veliki deo energije prodaju po unapred dogovorenim cenama.

Postoje i druga rešenja za zaštitu ugroženih građana

Tako će, kako navodi ovo udruženje, vetroparkovi sa fiksnim dugoročnim cenama od 35 evra po MWh biti u gubitku sa svakim proizvedenim megavat-satom i prestaće da rade jer vladine mere nameću porez od 40-80 EUR/MWh.

WindEurope je naveo da će mera španske vlade neizbežno uticati na tržište i da nije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom.

Udruženje ističe da u potpunosti podržava potrebu da se zaštite ugroženi građani od rasta cena energije, ali propisi EU dozvoljavaju alternativna rešenja. To je, na primer, smanjenje poreza na energiju, subvencije za građane iz budžeta, prilagođavanje regulisanih tarifa. WindEurope sa nestrpljenjem očekuje savete koje će Evropska komisija predložiti za rešavanje problema visokih cena energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

28. septembar 2021. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

28. septembar 2021. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

28. septembar 2021. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

28. septembar 2021. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.