OIE

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

timmermans-cene-energije-tranzicija

Slika: Frans Timmermans/Twitter

Objavljeno

17.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Odgovor Evropske unije na porast cena u energetskom sektoru ne treba da bude usporavanje zelene tranzicije, već naprotiv, ubrzavanje tog procesa kako bi obnovljiva energija postala dostupna svima, kaže Frans Timmermans, potpredsednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni dogovor.

Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, rekao je Timmermans tokom rasprave u Evropskom parlamentu o paketu klimatskih zakona Fit for 55, čiji je cilj da pomogne u smanjenju emisija za 55% do 2030.

Timmermans: Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cena emisije CO2

Cena emisione jedinice, jednog od glavnih instrumenata da se emiteri podstaknu na prelezak na čiste izvore energije, je krajem avgusta po prvi put premašila 60 evra po toni, dok je u decembru 2020 godine iznosila oko 31 evro po toni.

Timmermans je napomenuo i da su cene energije iz obnovljivih izvora ostale niske i stabilne tokom ove krize. Da je Evropski zeleni dogovor usvojen pet godina ranije, do krize ne bi ni došlo jer bi EU bila manje zavisna od fosilnih goriva i prirodnog gasa, rekao je on.

Cene energije iz obnovljivih izvora su ostale niske i stabilne tokom ove krize

On je napomenuo da će sve mere u okviru paketa Fit for 55 uticati na cene energije i pozvao članice EU da obezbede da te mere ne pogode najranjivije kategorije stanovništva. Zemlje članice treba da preduzmu korake kojima će se teret energetske tranzicije ravnomerno rasporediti na celo društvo, rekao je Timmermans.

Članice EU treba da obezbede da se teret energetske tranzicije ravnomerno rasporedi na celo društvo

Prema njegovim rečima, ono što se ne sme dozvoliti je da socijalna komponenta bude suprotstavljena borbi protiv klimatskih promena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

17. septembar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

17. septembar 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

17. septembar 2021. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

17. septembar 2021. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna