OIE

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

timmermans-cene-energije-tranzicija

Slika: Frans Timmermans/Twitter

Objavljeno

17.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Odgovor Evropske unije na porast cena u energetskom sektoru ne treba da bude usporavanje zelene tranzicije, već naprotiv, ubrzavanje tog procesa kako bi obnovljiva energija postala dostupna svima, kaže Frans Timmermans, potpredsednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni dogovor.

Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, rekao je Timmermans tokom rasprave u Evropskom parlamentu o paketu klimatskih zakona Fit for 55, čiji je cilj da pomogne u smanjenju emisija za 55% do 2030.

Timmermans: Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cena emisije CO2

Cena emisione jedinice, jednog od glavnih instrumenata da se emiteri podstaknu na prelezak na čiste izvore energije, je krajem avgusta po prvi put premašila 60 evra po toni, dok je u decembru 2020 godine iznosila oko 31 evro po toni.

Timmermans je napomenuo i da su cene energije iz obnovljivih izvora ostale niske i stabilne tokom ove krize. Da je Evropski zeleni dogovor usvojen pet godina ranije, do krize ne bi ni došlo jer bi EU bila manje zavisna od fosilnih goriva i prirodnog gasa, rekao je on.

Cene energije iz obnovljivih izvora su ostale niske i stabilne tokom ove krize

On je napomenuo da će sve mere u okviru paketa Fit for 55 uticati na cene energije i pozvao članice EU da obezbede da te mere ne pogode najranjivije kategorije stanovništva. Zemlje članice treba da preduzmu korake kojima će se teret energetske tranzicije ravnomerno rasporediti na celo društvo, rekao je Timmermans.

Članice EU treba da obezbede da se teret energetske tranzicije ravnomerno rasporedi na celo društvo

Prema njegovim rečima, ono što se ne sme dozvoliti je da socijalna komponenta bude suprotstavljena borbi protiv klimatskih promena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

EFT angažovao kineski Dongfang da izgradi solarnu elektranu Bileća

07 децембра 2021 - Dongfang Electric je of EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća, nakon što je za njega 2016. izgradio termoelektranu Stanari

Luxor Solar solarne panele Univerzitetu Sarajevu

Luxor Solar donirao solarne panele Univerzitetu u Sarajevu za praktičnu nastavu

07 децембра 2021 - Luxor Solar je za Univerzitet u Sarajevu u BiH obezbedio 90 solarnih modula koji će se koristiti za optimizaciju i istraživanja