Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Cene električne energije za privredu u Srbiji zamrznute i u decembru

cene elektricne energije privreda vlada srbije decembar

Foto: iStock

Objavljeno

30.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije odlučila je da cene električne energije za firme u decembru ostanu iste kao i u novembru.

Vlada Srbije je u suštini produžila svoju odluku s kraja oktobra kada je naložila Elektroprivredi Srbije (EPS) da u novembru ne menja cene koje su važile do 31. oktobra. To znači da je ove cena zamrzla na još mesec dana. Inače, da nije bilo ovih odluka privredi su pretile cene veće i do 135 odsto, a sve zbog drastičnog skoka cenaenergetski krize u svetu.

Vlada Srbije donela je dva zaključka o cenama struje

Vlada Srbije donela je dva zaključka kojima reguliše cene: Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije i kupaca električne energije na komercijalnom tržištu i Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021.

Odluke su bile neminovne jer je tržište električne energije za sve kupce osim za domaćinstva liberalizovano.

Prvi zaključak se odnosi na sve one kupce kojima ugovor sa EPS-om ističe 30. novembra, a pogodnost koju dobijaju je da im ti ugovori važe do 31. decembra odnosno cene koju su imali do 30. novembra.

Zaključkom se omugućava svim kupcima, kojima ističe ugovor 30. novembra, njegovo produženje do 31. decembra, kao i kupcima koji su sa EPS-om zaključili ugovore o snabdevanju sa početkom važenja od 1. decembra, da se primena odloži za 1. januar 2022.

Cena na rezervnom snabdevanju biće kao i dosad 66,72 po megavat-satu

Drugim zaključkom se utvrđuje cena električne energije za firme koje bi zaključile ugovore o rezervnom snabdevanju. Inače, pravo na rezervno snabdevanje imaju svi kupci, osim domaćinstvava, koji iz nekog razloga nemaju snabdevača: da li zato što nisu uspeli da ga nađu na tržištu, ili zato što snabdevač ne može više da im isporučuje električnu energiju.

Vlada Srbije je u saopštenju navela da je utvrđena cena koja će omogućiti dalje poslovanje firmi i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji.

Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi, saopštila je Vlada. Nije saopšteno kolika je ta cena, ali je to u stvari cena koja trenutno važi za rezervno snabdevanje od 66,72 evra po megavat-satu (MWh).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem